IHS Blog

Microsoft ASP.NET 5 ve .NET Core 5’in İsimlerini Değiştiriyor

aspnet

Microsoft ASP.NET 5 ve .NET Core 5’in isimlerini değiştiriyor.

ASP.NET 5 artık ASP.NET Core 1.0, .NET Core 5 ise .NET Core 1.0 olarak isimlendirilecek. Entity Framework 7’nin ismi de Entity Framework Core 1.0 olarak değiştirilecek.

Microsoft Program Müdürü Scott Hanselman yeni isimleri 19 Ocak tarihli blog yazısında duyurdu.

Bu değişikliklerin temeli Microsoft’un .NET Core’u oluşturmak için .NET Framework’ü iki kola ayırdığı 2014 sonuna dayanıyor. Microsoft o tarihte .NET programlama çerçevesinin daha büyük kısmını açık kaynaklı hale getirmeyi ve sunucu tarafı web geliştirme platformu olan ASP.NET 5 formunda Linux ve Mac’le birlikte çalışacak bir platform haline getirmeyi planladığını duyurmuştu. Bu ayrım sonucunda .NET Core ortaya çıkmıştı.

Mevcut ASP.NET 4.6 uygulaması .NET Core’a değil, .NET Framework’e dayanıyor. Bu yüzden bir sonraki uygulamayı ASP.NET’in .NET Core versiyonu olarak adlandırmak, uygulama ASP.NET ailesinin yeni bir üyesi olmaktan ziyade ASP.NET 5’in atası olarak algılanabileceğinden yanıltıcı olacaktı.

Her ne kadar Microsoft’un gelecekteki planları büyük ölçüde .NET Core üzerine yoğunlaşacak olsa da, şirket 2014 yılında .NET Framwork’ü de yılda en az bir kez güncellemeye devam edeceğini söylemişti. Ayrıca Microsoft’un Windows Presentation Framework’ü (WPF) desteklemek için ekleyeceği bazı özellikler gibi yalnızca .NET Framework’e özgü birtakım özellikler de eklenecek.

ASP. NET 5/ASP. NET Core 1.0 için nasıl bir yol haritası izleneceği GitHub’da yer alıyor. Son duyumlara göre yayın tarihi 2016 yılının ilk çeyreği olacak.

Exit mobile version