IHS Blog

Mobil Cihazlar İçin İki Alternatif İşletim Sistemi

alternatif-isletim-sistemi

Mobil cihazlar üzerindeki işlevselliği arttırma anlamında Android’in iOS’a büyük bir üstünlüğü olduğu su götürmez bir gerçek. Android’de telefon veya tabletlerin varsayılan olarak yapabileceklerine daha fazla özellik ekleyen birçok uygulama bulunmakta. Mobil uygulamaların yüklenmesi de üçüncü parti hizmet sağlayıcılarına hizmetlerini sunma aşamasında kullanıcılara kolay erişme olanağı sunmakta. Örneğin, haber uygulamaları mobil cihazlarından haber okuyan ve hava durumunu takip eden kullanıcılara her gün gerçek zamanlı güncellemeler gönderir. Ne var ki, kullanıcıların kullanabileceği tek donanım yazılımı Android ve Apple’ın işletim sistemleri değil.

Android Telefon ve Tabletler İçin Ubuntu

Android telefonlardaki varsayılan Ice Cream Sandwich veya Jelly Bean işletim sistemi Linux tabanlı bir mimariyle geliştirilmiştir. Bu işletim sistemleri her ne kadar donanım özelliklerine bağlı olarak gayet iyi performans gösterseler de, masaüstü veya dizüstü bilgisayarlarındakine benzeyen bir işletim sistemini tercih eden kullanıcılar mobil kullanım için Ubuntu’ya geçebilirler. Bu Linux distrosunun 12.x veya daha üst sürümleri dokunmatik ekranlarda da çalışacak ve taşınabilir elektronik cihazlarda verimli olacak şekilde yeniden tasarlandı.

Android için Ubuntu en son teknoloji ürünü çok çekirdekli telefonlarda ve tabletlerde verimli bir şekilde çalışıyor. Kullanıcılar aynı anda birçok sekme açabiliyor ve çok sayıda uygulamayı kullanabiliyor. Bunun yanı sıra, tabletler ve akıllı telefonlar tıpkı birer masaüstü bilgisayarmış gibi iki çalışma alanını birden idare edebiliyor. İşletim sisteminin son sürümü kablosuz güncellemeler ile düzenli olarak yükleniyor ve böylece daha fazla uygulama sistem üzerinde verimli bir şekilde çalışabiliyor. Yazılımın içinde Ubuntu Music Player, Chromium web tarayıcısı, Google Calendar, Thunderbird e-posta istemcisi, Google Docs, VLC Player, Ubuntu Photo Gallery, PiTiVi, Gwibber ve Android dialer gibi uygulamalar varsayılan olarak bulunmakta.

Nokia Akıllı Telefonlar İçin Symbian Belle

Nokia mobil cihaz endüstrisinin liderlerinden biriydi. Birçok telefon kullanıcısı muhtemelen ilk olarak bir Nokia telefon kullanmıştır. Ne var ki mobil cihaz teknolojisindeki gelişmeler kullanıcı tercihlerinin geliştiricilerin uygulamaları hızlı bir şekilde oluşturabileceği işletim sistemlerinin olduğu telefonlara yönelmesine neden oldu. Bu da Android’in birkaç yıl içerisinde iOS’tan liderliği devralmasına neden oldu. Dolayısıyla Nokia da bu gidişata ayak uydurmak durumunda kaldı.

Bu gelişmeler üzerine Nokia Symbian S60’la çalışan akıllı telefonlar için en yeni işletim sistemi güncellemesi olan Nokia Belle’i geliştirdi. Bu telefonlar arasında Nokia N8, Nokia C7, Nokia C6-01, Nokia E7, Nokia E6 ve Nokia 500 bulunmakta. Bu telefonlara sahip olan kullanıcılar masaüstü paketleri veya şebeke sağlayıcıları üzerinden Belle sürümüne geçebiliyorlar. Güncellemeden sonra yeni işletim sistemi dinamik ve canlı widgetlar ile isteğe göre kişiselleştirilebilecek altı ana ekrana kadar imkan tanıyor. Sistemde yukarıdan çekmeli bir görev çubuğu ve navigasyon, görsel düzenleme ve web tarama için gelişmiş uygulamalar var. Bütün olarak bakıldığında ise yeni kullanıcı arayüzünün özellikleri Android telefonlara benziyor.  

Exit mobile version