IHS Blog

Mobil Veri Güvenliğiyle İlgili Püf Noktalar

mobil-ver-guvenligi

İlk telefonlar o kadar basitti ki kullanıcılar sadece sesli arama yapabiliyor, SMS yollayabiliyor veya basit oyunlar oynayabiliyordu. Günümüzün akıllı telefonları ise hızlı işlemcileri olan ve internete girebilen mini bilgisayarlar halini aldı. Fakat kullanıcıların bazen akıllı telefonlarını korumayı ihmal edip bir sabah verileri çalınmış olarak uyandıkları da oluyor. Bu açıklardan faydalanan hackerlar şifreleri, kredi kartı bilgilerini veya güvenlik açığı olan telefonlara kaydedilmiş herhangi bir bilgiyi çalıyorlar.

Antivirüs Programı

Kullanıcılar ilk iş olarak mobil cihazlarına popüler web sitelerinden geçen çerezlerin, fotoğrafların, videoların ve diğer dosyaların içine gizlenmiş virüslere, Trojanlara, casus yazılımlara vs karşı koruma sağlayacak bir antivirüs programı yüklemeleri gerekir.

Karmaşık Parola

Her uygulama için en az altı karakterden oluşan bir parola belirlenmelidir. Bu parolada da küçük ve büyük harfler, sayılar ve semboller (@, #, $ gibi) kullanılmalıdır. Hackerların böyle bir parolayı çözmeleri zordur. Akıllı telefonla internet bankacılığı işlemleri yaparken sanal klavyeyi kullanmanız da daha güvenli olacaktır.

Şirket Verilerinin Korunması

İş insanları ticari işlemlerini yapmak için mobil cihaz yönetimi, uzaktan veri silme, veri şifreleme gibi işlevleri destekleyen uygulamalar kullanmak zorundadır. Bu kişiler verilerini korumak için bir mobil cihaz yönetimi yazılımı yüklemelidirler.

Verinin Şifrelenmesi

Veriyi şifresiz bir Wi-Fi bağlantısı veya hotspot üzerinden paylaşmak çok risklidir, çünkü korumasız cihazlardaki önemli bilgileri çalmak için pusuya yatmış çok sayıda hırsız vardır. Yine de bu şartlar altında internete bağlanmanız gerekiyorsa web sitelerine SSL sertifikasıyla veya HTTP:// kullanarak güvenli ağlar üzerinden girmenizi tavsiye ederiz.

Tuş Seslerinizin Duyulması

Yeni iPhonelarda klavyedeki titreşimler üzerinden ne tuşladığınızı algılayan bir akselerometre sensörü bulunmaktadır. Hackerlar bu sayede tuşladığınız şeyi “duyabilmekte” ve parolalarınızı tespit edebilmektedir. Bu yüzden e-postalarınızı desen kilidi kullanarak açmanızı tavsiye ederiz.

Bilinçli Alışveriş

Birçok kişi alışverişlerini internetten yapmaktadır, fakat hangi firmalarla irtibata geçtikleri konusunda dikkatli olmalıdırlar çünkü bu firmaların bazıları çok ısrarcı olur ve sürekli tanıtım e-postaları yollar veya sosyal medya üzerinden sürekli reklam gönderir. Alışveriş yapmadan önce bu firmalar hakkındaki yorumları okumakta fayda vardır.

Güvenli FTP

Hackerların çoğu FTP parolalarını ele geçirir. Bu parolalar kullanıcı oturum açma bilgileri için özel bir dosya içeren Güvenli Dosya Transferi Protokolü kullanarak korunabilir.

Exit mobile version