IHS Blog

MySQL 8 Çok Yakında Geliyor

mysql 8

MySQL 8 yakında çıkıyor ve yeni sürümde çok büyük değişiklikler olması bekleniyor. MySQL 5.7 çıkalı bir yılı aşkın bir süre geçmiş durumda ve o sürüm yerel JSON veri tipiyle, arttırılmış güvenliğiyle ve daha iyi performansıyla birçokları tarafından övgüyle karşılanmıştı. Fakat 5.7’nin mutlaka modernize edilmesi gereken bazı yanları da bulunmakta. Bu nedenle MySQL 8 yolda.

6 ve 7’ye ne oldu?

Yıllar önce, daha Sun Microsystems MySQL AB’yi satın almadan, MySQL’in 6 numaralı bir sürümü vardı. Ne yazık ki bu sürüm biraz erken piyasaya çıkmıştı ve MySQL’in satılması ile birlikte yok olup gitti. MySQL Cluster ürünü ise 7 serisini yıllardan beri kullanmakta. MySQL 8 için getirilen yeniliklerle birlikte geliştiriciler nihayet sürümün sayısını arttırmayı kabul edecekleri bir gelişme sağladıklarına ikna olmuş durumdalar.

Veri sözlüğü

Bir MySQL şemasının dizinini açıp bütün o .frm, .myi, .myd gibi dosyaları mutlaka görmüş olmalısınız. O dosyalarda veritabanı şemalarındaki metaverinin bir kısmı bulunur. Yirmi yıl önce bu iyi bir yöntem olarak kabul edilebilirdi ama artık çökme sorunu olmayan bir depolama motoru olan ve tüm metaveriyi güvenli bir şekilde koruyabilen InnoDB gibi araçlar var. Bu da artık bir .frm dosyasındaki bozukluğun çalışmanıza mani olmayacağı anlamına gelmekte. Geliştiriciler aynı zamanda dosya sistemindeki maksimum dosya sayısını veritabanlarınızın sayısı için kısıtlayıcı bir unsur olmaktan da çıkarmış durumda. Artık veritabanınızda kelimenin gerçek anlamıyla milyonlarca tablo bulundurabiliyorsunuz.

Bu aynı zamanda tabloların değiştirilmesi işlemini de çok daha kolay bir hale getiriyor. Geçmişte TABLOYU DEĞİŞTİR komutu eski veri sözlüğünün çok karışık olması yüzünden çok uzun süre alıyordu. Yeni veri sözlüğü sayesinde işlemlerinize kolayca başlayabilecek, TABLOYU DEĞİŞTİR ifadelerinizi oluşturabilecek ve yapılan değişiklikleri uygulamaya geçirmeden önce test edebileceksiniz.

Başka ne değişiyor?

Ortak tablo ifadeleri, pencereleme işlevleri, kullanıcı önceliklerine yönelik roller, görünmez dizinler vs. gelecek sürümle birlikte bütün bunların adı çok daha sık geçecek. Daha ayrıntılı bilgi için sürüm notlarını incelemeniz gerekiyor. Ayrıca, MySQL Grup Kopyalama ve Belge Mağazası gibi yeni ve önemli özellikleri birbirinden ayırmaya başlıyor. Bunlar artık eklenti olacak ve sunucu sürümü döngüsünü beklemek yerine artık yeni özellikleri kendiniz gayet hızlı bir şekilde ekleyebileceksiniz.

Kaynaklar

MySQL 8 referans kılavuzuna buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version