IHS Blog

Name Server Nedir?

Name-Server-Nedir

Name server (NS kısaltmasıyla da kullanılır), alan adları sorgulanmasında kullanılan isim sunucularına deniyor. Yeterli gelmediyse biraz daha derinleşelim: Name server nedir tam olarak? Name server, sahip olunan alan adlarının belirli bir IP adresiyle bağdaştırılmasını sağlar. Böylece hizmete ulaşmak için IP numarası (karışık ve çok basamaklı sayılardan oluşur) yerine alan adını yazarsınız.

Name server sorgulama işlemleri için gerekli olan bu isim sunucusu, aynı zamanda domain adınız için hosting sunucusu ve mail sunucusu gibi DNS işlemlerinin tanımlanmasını sağlar.

Name Server oluşturma ne işe yarıyor ve neden yapılıyor? Kolayca anlamlandırabilmeniz için günlük hayatta sıkça kullandığımız telefonlar üzerinden gidelim. Örneğin IHS Hosting olarak bizimle iletişim kurdunuz ve numaramızı telefon rehberinize kaydettiniz. Bizi tekrar aramak isterseniz telefon numaramızı tekrar hatırlamanız gerekir -ki kendisi karmaşık bir sayı dizilimidir-, onun yerine telefon rehberinizden ismimize bakmayı tercih edersiniz. Benzer sistem, internet ve domain isimleri içinde geçerli.

Örneğin şu an okuduğunuz içeriğe, ihs.com.tr domain ismi üzerinden erişiyorsunuz. Peki, bilgisayar domain DNS yönlendirmesini nasıl gerçekleştiriyor? Yani, bilgisayar size hangi sayfayı göstermesi gerektiğini nasıl biliyor? Sonuçta ihs.com.tr domain ismi altında birçok alt sayfa bulunuyor. Bilgisayar, name server tanımlamasını tam olarak nasıl yapıyor? Görelim:

• Bilgisayar adres çubuğuna www.ihs.com.tr yazdığınızı tanımlıyor.
• Bilgisayarınız www.ihs.com.tr public name server bilgisine ulaşmak için DNS kullanıyor.
• Bilgisayar, bizim public name server bilgilerimize erişiyor.
• Bilgisayar, name server’larımızdan ihs.com.tr için oluşturulmuş A record (A kaydı) bilgisini talep ediyor.
• Public name server’larımız bu talebe IP adresimizle yanıt veriyor.
• Bilgisayarınız erişim istediğiniz sayfa için IP adresimize talep yolluyor.
• Web server host’umuz ihs.com.tr, erişim istenen sayfayı sizin ağ tarayıcınıza (web browser) gönderiyor.

Şimdi denemek isterseniz IP adresimizi adres çubuğuna girerek sayfamıza yönlenebilirsiniz ama tabii www.ihs.com.tr, hatırlaması çok kolay bir kalıp. İşte bu nedenden ötürü, name server’lar var.

Name Server Sorgulama Ne İşe Yarar?
Name server sorgulama, bir domain’i ya da web sitesini satın almaya yardımcı olabilir. Site sahiplerine ulaşamıyorsanız Name server sorgulama yaparak hosting şirketine ulaşabilir ve teklifinizi onlara sunabilirsiniz. Name server sorgulama bu noktada yetersiz kalabilir çünkü ismini gizli tutmak isteyen site sahiplerinin bilgilerini, hosting şirketleri de paylaşmazlar ama teklifi iletebilirler.

NS sorgulama, daha çok illegal içerik barındıran sitelerin hosting şirketine ulaşmak ve onları uyarmak için kullanılır. Adli süreçlerde de bu sistem kullanılır.

Exit mobile version