IHS Blog

NGINX Nedir ve Neden Kullanmalısınız?

nginx-nedir

NGINX , yaygın olarak kullanılan açık kaynaklı bir web sunucusu yazılımıdır. 2002 yılında Igor Sysoev tarafından başlatılan bir projeydi. Ekim 2004’te resmi olarak piyasaya sürüldü. Aynı anda on bin bağlantıyı yönetme zorluğu olarak tanımlanan C10k sorununu çözmek için oluşturulmuştur.

Bugün, ağ içinde yapılan bağlantı sayısında bir sınır yoktur. Bu sorunun üstesinden gelmek için NGINX, geleneksel süreç güdümlü mimariden tamamen farklı, olay güdümlü ve eşzamansız bir mimariyle tanıtıldı. Bu nedenle NGINX, hız ve ölçeklenebilirliği koruyan en güvenilir sunucu olarak kabul edilir.

Daha önce, NGINX, HTTP web sunumu için işlev görüyordu. Ancak o zamandan beri gelişti ve şimdi IAMP, POP3 ve SMTP için Ters proxy, HTTP yük dengeleyici, stream ve e-posta proxy’si olarak da hizmet veriyor. NGINX, büyük bağlantıları şaşırtıcı bir hızla işleme yeteneği nedeniyle yüksek trafikle uğraşan birçok web sitesi tarafından tercih edilen web sunucularından biridir. Apache HTTP sunucusuna önemli bir rakip olarak pazara girmiştir.

Daha önce, her istemci isteği, artan bağlantıları işlemek için karmaşık hale gelen ayrı bir iş parçacığı olarak ele alınırdı. Bu gecikmeli bir yanıta yol açar ve web sunucusunun yavaşlamasına yol açar. Farklı iş parçacıkları arasında geçiş yapmak, CPU kullanımının yanı sıra genişletilmiş bellek kullanımı ve CPU süresi gerektirir ve bu da web sitesinin performansını etkiler. NGINX ile daha iyi kaynak kullanımı ile birlikte on kat daha iyi performans elde edebilirsiniz.

NGINX Nedir?

NGINX bir web sunucusudur ancak genellikle ters proxy olarak kullanılır. Bir web sunucusu ve bir ters proxy olarak verimli bir şekilde ölçeklenebilir. Belirli bir bağlantıya bir işlem atamanıza izin vermez, ancak ağ içindeki birden çok bağlantı arasında kolayca paylaşılabilen bir işlem havuzu oluşturur.

Bir istek yapıldığında, sürece bir kaynak tahsis edilir ve bu da kapsamlı bağlantıları kolayca yönetebilecek daha iyi kaynak kullanımı ile sonuçlanır.

NGINX ayrıca veri merkezleri ve dış ağ arasında güvenli bir bağlantı kurmaya yardımcı olur. Aynı zamanda, birden çok farklı yük paylaşım mekanizması kullanmanıza izin veren bir HTTP yük dengeleyici (load balancer) olarak da iyi çalışır.

NGINX Kullanmanın Avantajları

NGINX Kullanmanın Dezavantajları

Neden NGINX’i Kullanmalısınız?

NGINX’i birçok nedenden dolayı kullanabilirsiniz ve bunlardan bazıları aşağıda belirtilmiştir.

Son olarak;

NGINX sunucusunun kısa bir tarihçesinden, nasıl oluştuğundan, sunucu ortamındaki yerinden ve ayrıca NGINX kullanmanın faydalarından bahsettik. NGINX, aynı zamanda bir e-posta proxy’si, ters proxy ve yük dengeleyici (load balancer) olarak da görev yapan bir web sunucusudur.

NGINX’in yapısı asenkrondur ve ayrıca olaya dayalıdır; Bu, aynı anda birden fazla isteğin işlenmesini sağlar. NGINX, kolayca yüksek düzeyde ölçeklenebilir, bu da hizmetinin müşterilerinin trafiğiyle birlikte büyümesini sağlar.

 

Exit mobile version