IHS Blog

Page Authority Nedir? Nasıl Hesaplanır?

page-authority-nedir

Türkçe karşılığı Sayfa İtibarı olan Page Authority(PA), Moz tarafından geliştirilmiştir ve belirli bir sayfanın arama motoru sonuçlarında (SERP) ne kadar iyi sıralanacağını tahmin etmek için kullanılır. Page Authority puanları 1 ve 100 arasında bir değer alır. Page Authority puanınız ne kadar yüksekse, sıralama becerileriniz de o kadar başarılıdır.

Page Authority, Mozscape web dizinlerindeki verilere dayanır ve link sayıları, MozRank, MozTrust gibi onlarca diğer faktörü de içerir. Tıpkı Domain Authority’de olduğu gibi öğrenme yeteneği olan bir motor kullanılır. Bu motor her sayfa için ayrı bir hesaplama modeli üretir ve sayfalarla en ilişkili algoritmaları takip ederek Page Authority puanlarını hesaplar.

Page Authority nasıl puanlanır?

Page Authority 100 puanlık bir logaritmik ölçekte değerlendirilir. Bu ölçekte puanınızı 20’den 30’a çıkartmak, 70’ten 80’e çıkarmaya göre çok daha kolaydır. Page Authority hesaplanırken kullanılan algoritmalar akıllı motor sayesinde düzenli olarak güncellenmektedir. Bu yüzden Page Authority puanınız düzenli olarak dalgalanmalar gösterebilir.

“İyi” Page Authority Nasıl Olur?

Page Authority hesaplanırken direkt olarak salt puanlar kullanmak yerine karşılaştırmalı metrikler kullanıldığı için hangi sayfaların daha güçlü olabileceğine dair daha sağlıklı kıyaslamalar yapılabilir. Karşılaştırma ve kıyaslama amaçlı olduğu için herhangi bir sayfa için “iyi” ya da “kötü” demek doğru olmaz. X sayfasının y sayfasından daha iyi bir Page Authority puanının olduğunu varsayalım, bu durumda “Y sayfası kötüdür.” demek yanlış bir cümle olacaktır.

Page Authority vs. Domain Authority

Domain Authority, tüm domainlerin ya da alt domainlerin sıralama gücünü belirlerken Page Authority tek bir sayfanın gücünü ölçer. Fakat hesaplamalar yapılırken aynı yöntemler kullanıldığı için genellikle puanlar birbirine benzerlik göstermektedir.

Page Authority puanımı nereden bulabilirim?

Page Authority metrikleri de tıpkı Domain Authority metrikleri gibi onlarca online platforma dahil edilmiştir. Moz bünyesinde bulunan MozBar, Open Site Explorer ve Keyword Explorer gibi araçları kullanarak Page Authority puanınızı öğrenebilirsiniz.

Teknik Anlamda Page Authority

Page Authority, Domain Authority ile aynı şekilde hesaplanır fakat sadece sayfa düzeyindedir. Page Authority hesaplanırken Mozscape web dizininden alınan veriler kullanılır. Bu verilerin içeriğinde MozRank ve MozTrust gibi 40’tan fazla faktör mevcuttur. En önemlisi de her web sayfası için farklı hesaplama türünün kullanılıyor olması. Yani hesaplama yapılırken her sayfa için içerik ya da kullanılan anahtar kelimeler gibi faktörler kullanılmaz.

Page Authority hesaplama yöntemi de tıpkı Domain Authority hesaplama yöntemi gibi her site için farklılık gösterir. Hesaplama yönteminde kullanılan algoritmaların dayandığı veriler değiştikçe puanlarda da dalgalanmalar olacaktır. Çünkü daha önceden belirlenmiş net puanlamalar yerine Page Authority puanları ile kıyaslamalar yapmak çok daha sağlıklıdır.

Page Authority puanımı nasıl etkileyebilirim?

Page Authority puanınızı doğrudan etkilemeniz zordur. Tıpkı Domain Authority puanınızda olduğu gibi. Çünkü bu puanlar birçok değişken ölçüt dikkate alınarak hesaplanır ve bu değişkenlerin her biri birbirini ve puanı etkiler. Bu durum bilinçli olarak yapılmıştır çünkü Google da arama sonuçlarını benzer şekilde, birçok faktörü dikkate alarak hesaplamaktadır.

Page Authority puanınızı etkilemek istiyorsanız bunun için yapabileceğiniz en iyi şeyler MozRank ve MozTrust puanlarınızı etkileyen link profillerinizi geliştirmektir. Bunu da saygın sitelerden alacağınız harici bağlantılar ile başarabilirsiniz.

Page Authority puanım neden değişti?

Page Authority puanları birçok değişken faktöre bağlıdır ve haliyle birçok sebepten dolayı dalgalanabilir. Bu yüzden Page Authority puanınızın neden değiştiğini bilmek oldukça güçtür.

Page Authority puanınızı ve Domain Authority puanınızı etkileyen faktörler genellikle aynıdır. Konuyu daha iyi anlamak adına Domain Authority haberimizi inceleyebilir ve ayrıca Page Authority puanlarınızdaki değişmelerin nedenlerini de ilgili haberimizin “Domain Authority puanım neden değişti?” kısmından görebilirsiniz.

Exit mobile version