IHS Blog

PHP Test ve Optimizasyon Araçları

php-test-optimizasyon

Web uygulaması ve web sitesi geliştirmek zor iştir. Mevcut binlerce programlama dili arasından en iyisini seçmek iyice zor bir hal almış durumda. Geliştiriciler arasında ise PHP’nin popülerliği giderek artıyor. Başlangıç için bu dili öğrenmek ve uygulamak daha kolay. PHP geniş bir kullanıcı camiasına, kullanıma hazır komut metinlerine ve iyi destek platformlarına sahip olmak gibi birçok avantaja sahip.

PHP birçok programcıya yenilikçi ve kolay kullanımlı bir kaynak sunmakta. Geliştiricilerinin işlerini kolaylaştıran birçok araç bulunmakta.

PHP sayesinde bir web uygulaması kullanıma sunulmadan önce güvenlik, kullanılabilirlik, uyumluluk, erişilebilirlik, işlevsellik gibi birçok sorun su yüzüne çıkabiliyor.

Aşağıda bahsi geçen test ve optimizasyon araçlarıyla iş akışını arttırmak ve ilginç web uygulamaları geliştirmek mümkün.

Simple Test

Simple Test geliştiricilerin bilinen PHP sentaksını kullanarak birim testleri yazmasına olanak tanıyor. Web arayüzü testi gibi birçok özellik sunan ve web formlarını test edebilen Simple Test otomatik test bakımından çok iyi bir çözüm niteliği taşıyor.

Test işlemleri bakımından kullanıcı dostu olması PHP camiasından pek çok kişinin ilgisini Simple Test’e yöneltmiş durumda. Programlama dili konusunda yeni olup farklı çerçeveleri test etmeye çekinenler için Simple Test en iyi çözüm olabilir.

Selenium

Web sitelerinin düzgün çalışıp çalışmadığı Selenium test aracıyla kontrol edilebilir. Selenium geliştiricilerin komut dizili testler yazabilmesini sağlıyor. Komut dizisi oluşturma özelliği de tüm büyük web tarayıcıları tarafından destekleniyor.

Test geliştiricileri testlerini Selenium IDE adındaki Firefox uzantısı vasıtasıyla Firefox içinde yapabiliyor. Araç yazılım ekibinin test sürecinden uzun vadeli randıman almasını sağlıyor ve ekstrem geliştirme yöntemlerini destekliyor.

PHPUnit

PHPUnit testlerin organize edilmesi, yazılması ve otomatikleştirilmesi için kesin bir çözüm sunarak teste dayalı geliştirmeler yapan PHP geliştiricilerine büyük katkı sağlıyor. Bu aracı gündelik rutin içerisinde kullanan geliştiricilerin verimliliklerini arttırması ve zamandan tasarruf etmesi mümkün.

Bu test aracı kullanıcı oturum açma işlemlerinin geçerli parola ve e-posta adreslerini kabul edip etmediğine bakıp hesabı onaylayabiliyor, ana sayfaya yönlendirebiliyor ve geçerli bir kullanıcı oturumu olup olmadığını kontrol edebiliyor.  

PHP Profile Class

PHP Profile Class geliştiricilerin uygulamalarının hangi kısmının optimizasyon ve refactoring kullanabileceğini görebilmesini sağlıyor. Yazılım geliştirme sürecinin ana parçalarından birini oluşturan bu araç uygulamaların optimizasyon süreci sonrasında faydalanabileceği önemli alanların ve uygulamalardaki problemlerin görülebilmesi bakımından oldukça faydalı.

Araç sayfalardaki yükleme süresinin görülmesi ve kullanılan yöntemin uygulanma süresinin kaydedilmesi bakımından da geliştiriciler için kolaylık sağlıyor.

PHP_CodeSniffer

PHP_CodeSniffer ile önceden tanımlanmış PHP kod yazım standardına uygunluk olup olmadığı tespit edilebiliyor. Geliştirici ekipleri ve büyük projeler için kod tarzı bütünlüğü sağlamak için faydalı bir araç.

PHP_CodeSniffer semantik hataları engelliyor ve kodların temiz ve tutarlı olmasını sağlıyor. Sniff dosyalarının birleşiminden oluşan bir kod yazım standardından oluşuyor.

Birden çok proje için tek kurulum yapmak için farklı kod standartları da kullanılabiliyor.

DBug

ColdFusion’ın PHP versiyonu olan DBug hata ayıklama amacıyla kullanılan basit bir araç. Sınıflar, nesneler, dizilimler, XML kaynakları ve veritabanı kaynakları ile ilgili bilgileri içeren veri tabloları hazırlayabiliyor.

Bu araçla stil sayfaları kolayca düzenlenebiliyor ve tablo hücreleri kolayca büyütülebilip silinebiliyor. Ücretsiz olmasından dolayı çok büyük ilgi görüyor.

Sonuç

Yukarıda geliştiricilerin istediği sonucu elde etmesini ve geliştirme süreçlerini daha randımanlı ve kolay hale getirmesini sağlayan oldukça kapsamlı bir PHP test araçları listesi bulunmakta. Testler PHP geliştiricilerinin bir ürün geliştirirken sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için giderek daha önemli bir hal almış durumda. Bu araçlar sayesinde web uygulamalarındaki sorunları bulup gidermek artık daha kolay.

Exit mobile version