IHS Blog

Red Hat Enterprise Linux İşletim Sistemini Çıkardı

red hat enterprise linux

Red Hat Enterprise Linux 7.3’te performans, güvenlik ve güvenilirliğin temel alındığı yeni özellikler ve gelişmeler bulunmakta. Bu yeni sürüm aynı zamanda Linux containerlar ve Nesnelerin İnterneti için de yeni özellikler sunuyor.

Linux sunucularında Red Hat Enterprise Linux (RHEL) çalıştırmak artık iyice yaygın bir uygulama olmuş durumda. RHEL 7.3’ün çıkmasıyla birlikte bu popülerlik iyice artacağa benziyor. Bu yeni özelliklere şöyle bir göz atacak olursak:

Performans

RHEL 7.3 daha hızlı ağ ve daha hafif tünel ihtiyacına karşılık veriyor. Bu özellikler RHEL 7.3’ün daha güvenli, randımanlı, ölçeklendirilebilir ve esnek olmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra, toplu paket bellek ayırıcı geliştirmeleri performansı hem 40 hem de 100GB ağ arayüzleri için arttırıyor.

Aynı zamanda, veritabanları, olay işlemeleri ve sanal makineler gibi yüksek işlemli uygulamalar yüksek girdi-çıktı (IO) oranlarına ve düşük gecikme oranlarına ihtiyaç duyar. Kalıcı bellek gibi yeni donanım teknolojileri bu sorunu ele alıyor ve RHEL 7.3 de bu yeni nesil bellek cihazlarını destekliyor. Buna ek olarak, RHEL 7.3 Block SCSI taslak formatı ve Flex Files taslak formatı vasıtasıyla, performansa duyarlı Paralel NFS (pNFS) yığınlarının yönetimini kolaylaştırıyor.

Güvenlik ve Kimlik Yönetimi

Red Hat Enterprise Linux 7.3 birtakım yeni ve gelişmiş güvenlik özelliklerini de içeriyor. Bu özellikler arasında şunlar bulunmakta:

– Daha hızlı ilke oluşturma ve arttırılmış genel kullanım kolaylığı için granüler, sistem seviyesinde erişim kontrolü ilkelerini kullanıma sokan bir mekanizma olan SELinux’a yapılan güncellemeler. SELinux’un kullanımın zor olduğu çoğu kişi tarafından dile getiriliyordu. RHEL’in ürün yöneticisi Siddharth Nagar “RHEL 7.3 SELinux’un kullanımını büyük ölçüde kolaylaştıracak,” diyor.

– RHEL 7.3 containerlaştırılmış ve container olmayan geleneksel iş yükleri arasında tutarlı bir uyum kontrolü mekanizması sunarak genel operasyon verimliliğini arttırıyor. Bu da Security Content Automation Protocol (SCAP)’in açık kaynak uygulaması olan OpenSCAP’te yapılan iyileştirmeler vasıtasıyla gerçekleştiriliyor. Bu da kurumsal seviyedeki Linux altyapıları için standartlaştırılmış bir uyum kontrolü çözümü sunuyor. SCAP tabanlı ilkeleri OpenSCAP Workbench grafik kullanıcı arayüzüyle yapılandırma işlemi de çok daha kolay bir hale getirilmiş.

– Red Hat Kimlik Yönetimi çözümüne yapılan iyileştirmeler. Bunların arasında büyük kurulumlar için daha iyi performans, Active Directory ile akıllı kart kimlik doğrulaması desteği ve tekil host ve hizmetler arasında yapılandırılabilir kimlik doğrulama gücü desteği bulunmakta.

Güvenilirlik

Red Hat Enterprise Linux yazılım içi acil veri kurtarma çözümünü de geliştirmiş. Bu desteğe yapılan güncellemeler arasında şunlar bulunmakta:

– Pacemaker’ı acil veri kurtarma ve ölçeklendirilebilirlik için çoklu siteleri yönetebilecek şekilde yapılandırabilme özelliği.

– Yönetilen bir kümenin durumu yeni pacemaker uyarılarının kullanılmaya başlamasıyla birlikte değiştiğinde uyarıları daha iyi yapılandırabilme ve tetikleyebilme özelliği.

Linux Containerlar

Red Hat Enterprise Linux 7.3 çok sayıda iyileştirmenin yanı sıra gelişmiş yönetim araçları (Atomic CLI / Cockpit) ve bir güncellenmiş container çalışma süresi vasıtasıyla Linux containerlara verdiği desteği arttırıyor. Ayrıca bir teknoloji önizlemesi olarak yeni container ekleme özelliğine de sahip.

Nesnelerin İnterneti

Red Hat Enterprise Linux 7.3 endüstriyel IoT uygulamalarına iki önemli yenilik getiriyor:

– Bluetooth LE (Low Energy) cihazları: Standart Bluetooth’un bir uzantısı olan Bluetooth LE IoT sensörleri gibi düşük enerji harcayan cihazlar için özel olarak tasarlandı.

– Controller Area Network bus (CANbus) için çekirdek desteği: CANbus otomobillerde ve son teknoloji ürünü endüstriyel kumanda aletlerinden kullanılan bir kontrol alanı ağı.

Red Hat aynı zamanda özel amaçlı RHEL değişkenlerini de geliştiriyor. Bunların arasında şunlar bulunmakta:

– RHEL Atomic Host: Linux containerları çalıştırmak için optimize edilmiş minimal ayak izli işletim sistemi. Uygulamaları RHEL Atomic Host üzerindeki containerların içinde çalıştırmak hibrit bulut içerisindeki uygulamaların taşınabilir olmasını sağlıyor. RHEL Atomic Host 7.3’ün yeni özelliklerinden biri de kullanıcıların ilave RPM’leri katmanlara ayırabilmesi ve farklı ortamlarda sık sık gerekli olan ekstra esnekliği sağlayabilmesi.

– RHEL for SAP Applications: SAP ortamlarını çalıştırmak üzere optimize edilmiş bir değişen olan RHEL for SAP Applications artık IBM z Systems ve IBM Power’da da destekleniyor.

– RHEL Server for ARM 7.3 Development Preview: Red Hat’in 64-bit ARM tabanlı sistemler için tasarladığı bu işletim sistemi şu özellikleri içerecek şekilde güncellendi:

– Önde gelen açık kaynaklı sanallaştırma teknolojilerinden olan KVM’ye dayalı tek hostlu sanallaştırma.

– Dağıtık, yazılım tanımlı nesne, blok ve dosya belleğinin prototipleştirilmesi ve dağıtımı için Red Hat Ceph Storage.

– C ve C++ geliştiricilerine 64-bit ARM platformları için uygulamaları oluşturabilecekleri, teşhis ve tamir edebilecekleri en son açık kaynak araçları sunan Red Hat Developer Toolset için destek.

Exit mobile version