IHS Blog

Sık Görülen 5 Google Cezası

google-cezasi

Google cezası almaktan korkan webmasterların çoğu Penguin, Panda, Top Heavy gibi algoritma güncellemelerine başvururlar. Bu algoritma silsilesine kapılarak organik arama trafiğinin bir kısmını, hatta tamamını kaybetmek ise işten bile değildir.

Ama Google webmaster ilkelerine uymanızı sağlamak için algoritmadan fazla yaptırım gücüne sahip. Örneğin, Manuel Aksiyon Cezası diye bir şey duymuş muydunuz?

Manuel Aksiyon Cezası Nedir?

Google’ın görevi web sitelerini incelemek ve gerektiği takdirde bu sitelere ceza vermek olan arama mühendisleri ekipleri vardır. Google Penguin’i çalıştırdığı zaman web sitelerinin bazıları arama motoru sayfalarındaki sıralamalarını kaybedebilir. Manuel Aksiyon Cezası ise sitenizin bu şekilde yerini kaybettiği ve bu sorunu bizzat sizin çözmeniz gerektiği anlamına gelir.

En sık rastlanan Google cezası Manuel Aksiyon cezalarıdır. Bu cezayı alırsanız Arama Trafiği > Manuel Aksiyonlar’daki arama konsolunuzda bununla ilgili bir mesaj görürsünüz.

Manuel aksiyon için Google cezası aldıysanız, burada aldığınız cezayı tanımlayan bir mesaj görürsünüz. Bu mesajda ya Tam Eşleşme (yani tüm sitenizin etkilendiği) ya da Kısmi Eşleşme (yani sitenizin yalnızca bazı sayfalarının ceza aldığı) cezası aldığınız yazar.

Google Arama Konsolu Yardım kısmında alabileceğiniz 12 manuel aksiyon cezası bulunmaktadır:

1- Hacklenmiş site
2- Kullanıcılar tarafından oluşturulan spam içerik
3- Spam hostlar
4- Spam yapılandırılmış biçimlendirme
5- Sitenize verilmiş doğal olmayan link
6- Değer katmayan zayıf içerik
7- Gizleyici ve/veya sinsi yeniden yönlendirmeler
8- Gizleme: İlk Tık Ücretsiz ihlali
9- Sitenizde verdiğiniz doğal olmayan linkler
10- Saf spam
11- Gizlenmiş görseller
12- Gizli metin ve/veya anahtar kelime aşırı kullanımı

Neyse ki Google mühendislerinin sitenizde tespit ettiği sorunları giderebiliyor ve sonra Arama Konsolunuzdaki Manuel Aksiyon’un yeniden incelenmesini talep edebiliyorsunuz. Google mühendisleri de yaptıkları incelemeden sonra konsolu onaylarsa sayfalarınız yeniden arama motoru sonuçları sıralamalarında üst sıralara çıkmaya başlayabiliyor.

Aşağıda en sık rastlanan beş tip Google cezası ve bu cezalardan kurtulmanın yolları yer almakta.

1- Doğal Olmayan Linkler

Google’ın iki tip “Doğal Olmayan Link” cezası vardır:

Sitenizde Verdiğiniz Doğal Olmayan Linkler: Sitenizde doğal olmayan, yapay veya yanıltıcı linkler bulunmakta.

Sitenize Verilen Doğal Olmayan Linkler: Sitenize doğal olmayan, yapay veya yanıltıcı linkler verilmekte.

Bu manuel aksiyonlar Google’ın Penguin güncellemesiyle bağlantılıdır, yani arama sonuçları sayfasında daha üst sıralarda yer almak için link alışverişi yapan, link satın alan veya link satan kişileri cezalandırmayı amaçlamaktadır.

Aşağıda doğal olmayan link yüzünden Google cezası alınması durumunda düzeltilmesi gereken linklere bazı örnekler yer almakta:

– Ücretli linkler
– Link alışverişi sonucunda elde edilen linkler
– Spam misafir yazar linkleri
– Otomatik olarak oluşturulan linkler
– Spam forum yorumları linkleri
– İçerikle ilgisiz linkler
– Kalitesiz dizinlerden veya mimli sitelerden gelen linkler

Sitenizdeki Linkleri Temizleyin (Dışarı Giden)

Ahrefs veya Majestic gibi bir araç kullanarak dışarı giden linklerinizin bir listesini çıkarın. Yakında ücretsiz olarak kullanabileceğiniz IHS Seo Tool ile kayıt olmanıza gerek kalmadan 100 sayfayı analiz edebileceksiniz.

İnceleme sonucunda gelen rapordaki harici linkleri indirin. Webmaster İlkeleri’ne aykırı olan linkleri tespit edin. Sonrasında isterseniz linkleri kaldırabilir, isterseniz robots.txt tarafından bloke edilen bir sayfa üzerinden bir 301 yeniden yönlendirme özelliğini kullanabilir, isterseniz de bu linkleri “nofollow” olarak ayarlayabilirsiniz.

Sitenizdeki Linkleri Temizleyin (Sitenize Gelen)

Sitenize gelen linkleri istediğiniz bir link inceleyicisi aracı kullanarak ya da Arama Konsolu vasıtasıyla tespit edin. Arama Konsolu üzerinde önce “Arama Trafiği”ne, sonra “Sitenize Gelen Linkler”e tıklayın ve link listesini indirin. Webmaster İlkeleri’ne aykırı linkleri bulun. Sonra, bu linklerin olduğu sitelerin webmasterlarına bu linkleri kaldırmaları istediğiniz bir e-posta gönderin. Eğer bu talebinize cevap gelmezse son çare olarak Google’ın Reddetme Aracı’nı kullanarak bu linkleri etiketleyebilirsiniz. Bu linkleri temizledikten sonra Google’a bir yeniden değerlendirme talebi gönderebilirsiniz.

2- Kullanıcılar Tarafından Oluşturulan Spam İçerik

Eğer Kullanıcılar Tarafından Oluşturulan Spam İçerik cezası aldıysanız, bu sizin değil ama sitenizin kullanıcılarının spamci olduğu anlamına gelir. Google için bu spam içeriği temizlemek sizin sorumluluğunuzdur. Bu içerik şu alanlarda olabilir:

– Forum sayfaları
– Ziyaretçi defteri sayfaları
– Blog gönderisi yorumları
– Diğer site alanları

Eğer şimdiye kadar yapmadıysanız, yapmanız gereken ilk iş bir anti-spam yazılımı indirmek olmalı. Akismet spam içerikleri tespit edip eleyen popüler bir WordPress aracıdır. Ayrıca bu araçlar gerekli temizliği yapsa da sizin bununla yetinmeyip aracın gözünden kaçan spam yorumları tek tek bulup silmeniz gerekir.

Şu tarz şeyleri bulmaya çalışın:

– Reklam olduğu çok belli olan gönderiler
– Saçma ve anlaşılmaz metinlerin olduğu gönderiler.
– Konuyla ilgisi olmayan gönderiler
– Ticari amaçlı içerik
– Otomatik olarak oluşturulmuş yorumlar

Bunun yanı sıra, kullanıcı profillerini de gözden geçirip spam olabilecek hesapları da silmeniz gerekir. Bunlar genellikle otomatik olarak oluşturulmuş hesaplardır, bir profil fotosu ve bir tanımı yoktur ve tabii ki konuyla ilgisiz yorumlar gönderirler.

Kullanıcılar Tarafından Oluşturulan Spam İçerik cezası spam engelleme konusunda sıkı önlemler almadığınız takdirde sık sık alma ihtimalinizin yüksek olduğu bir cezadır. Bu cezayı almamak için alınabilecek önlemlerden bazıları şunlardır:

– Sitenizde CAPTCHA kullanın
– Tüm dışarıya vereceğiniz linklerini “nofollow” yapın
– Kullanıcıların spam şikayetinde bulunabilmelerini sağlayın
– Tüm yorumları düzenleyebilme yetkisine sahip olun

Bu cezayı almışsanız, muhtemelen sitenizde çok fazla yorum ve kullanıcı hesabı vardır. Fakat bu işe mümkün olduğunca vakit ayırmakta fayda var, çünkü Google sitenizde hala spam olduğunu görürse yeniden değerlendirme talebinizi reddedebilir. Bu anlamda üç seçeneğiniz vardır:

– Kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği tek tek bizzat kontrol edersiniz.
– Sizin yerinize bu işi yapacak biriyle anlaşırsınız.
– Kullanıcılar tarafından oluşturulan tüm içeriği silersiniz.

3- Hacklenmiş Site

Bazı site sahipleri Google’ın Webmaster İlkelerine sonuna kadar uymalarına rağmen yine de manuel aksiyon cezası almakta. Bunun nedeni ise sitelerinin hacklenmesi. Hacklenmiş siteler hem sizin hem de sitenizin kullanıcıları için ciddi bir tehdittir, bu yüzden Google sizden bu sorunu gidermenizi bekler.

Hacklenmiş bir siteyi kurtarmak zor bir iş olabilir ama Google’ın bu konu hakkında oldukça faydalı bazı kaynakları bulunmakta. Aşağıda atabileceğiniz birkaç basit adım var:

Sitenizi karantina altına alın

Sitenize ne olduğunu ya da sorunun hızla yayılıp yayılmadığını bilmiyorsunuz. O halde yapmanız gereken ilk şey sitenizi çevrimdışı yapmaktır. Bunu ister sunucunuzu kapatarak ister bir 503 tepki kodu girerek yapabilirsiniz. Ayrıca site yöneticisi, içerik yönetim sistemleri, FTP oturum açmaları başta olmak üzere sitenizdeki tüm parolaları değiştirmelisiniz.

Hack tipini tespit edin

Bir sonraki adımda nasıl bir hack tipiyle karşı karşıya olduğunuzu tespit etmelisiniz. Arama Konsolu size Manuel Aksiyon Ceazsı’nın yanı sıra bununla ilgili de bir mesaj bırakmış olabilir. Eğer bırakmamışsa, Arama Konsolu’ndaki “Güvenlik Sorunları” kısmını kontrol edin.

Aşağıda başınıza gelmesi muhtemel hack tipleri yer almakta:

– Spam: Birisi sitenize spam sayfalar, linkler ya da metinler eklemekte.
– Kötü Amaçlı Yazılım: Birisi bilgisayarlara zarar vermek üzere bir yazılım yüklemiş.
– Oltalama: Birisi sitenizin kullanıcılarıyla ilgili bilgileri toplamak amacıyla bir yazılım yüklemiş.

Açığı kapatın

Hackerların sitenizde yaptığı değişiklikleri ortadan kaldırmadan önce bu kişilerin sitenize nasıl girdiğini tespit etmeniz gerek. Eğer bu açığı kapatmazsanız sitenize girmeye devam edebilirler.

Sorunun birçok kaynağı olabilir. Örneğin;

– Virüs bulaşmış bir bilgisayar
– Zayıf parolalar
– Güncel olmayan yazılım
– Zayıf yazılmış kod

Eğer bu ihtimalleri tek başınıza yapmak istemiyorsanız mutlaka bir profesyonelle anlaşın.

Hacki temizleyin

Bu da bir profesyonele yapmanızda fayda olan bir iştir. Profesyoneller kötü amaçlı yazılımı kaldırır ve sunucularınızı temizlemenize yardım ederler. Web sitenizi IHS’de barındırıyorsanız bu tip durumlarda ücretsiz olarak destek alabilirsiniz.

4- Gizleyici ve/veya Sinsi Yeniden Yönlendirmeler

Eğer gizleyici veya sinsi yeniden yönlendirmeler yüzünden manuel aksiyon cezası aldıysanız, muhtemelen şunlardan biri olmuş demektir:

Gizleme: İçeriğin bir kısmını (ya görselleri ya metni) Google’a gösteriyorsunuz ama ziyaretçilere göstermiyorsunuz.

Sinsi yeniden yönlendirmeler: Google’da indexlenmiş sayfalarınız kullanıcıları tamamen farklı bir içeriğe yönlendiriyor.

Bu durumda yapılması gerekenler şunlardır:

Gizlemeyi tespit edin

Problemin ne olduğunu anlamak için Google Olarak Getir işlevini kullanın. Bu araç size Google’ın sitenizi nasıl gördüğünü gösterir. Manuel Aksiyonlar raporunuzda gördüğünüz etkilenmiş sayfaların kök adreslerini alın ve çalıştırın.

Google’ın sayfanızı gördüğü haliyle sizin tarayıcınızda görülen halini karşılaştırın. Arada farklılık varsa bu farklılıkları ortadan kaldırın.

Gizlemelerin çoğu açıkça görülebilir niteliktedir, fakat sayfalarınızın neden farklı göründüğünü anlayamıyorsanız web geliştiricinizle, SEO aracınızla ve HTML’inize erişimi olan herhangi biriyle irtibata geçip sorunu teşhis edin.

Sonra sitenizin sayfalarının mobil başta olmak üzere tüm farklı versiyonlarını tek tek kontrol ederek aynı işlemleri tekrar edin.

Yeniden yönlendirmelerinizi kontrol edin

Yeniden yönlendirmelerinizi kontrol edin. Bu araçta her URL destinasyonunu inceleyebileceğiniz bir “URI’yı Yeniden Yönlendir” sütunu vardır. Sitenizde ziyaretçilerinizin muhtemelen gitmeyi istemedikleri bir yere yönlendirme yapan URL’leri tespit edin. Bu yeniden yönlendirmeleri ya içeriğinizle alakalı bir sayfaya olacak şekilde düzeltin ya da tamamen silin.

Yanıltıcı olabilecek butonları, reklamları ve eklentileri kontrol edin

Görsellerinizi ve bant genişliğinizi korumak için bir anti-hotlink eklentisi kullanıyorsanız, Google bu eklentiyi gizleme olarak algılayabilir. Bu eklentiyi kaldırmanız veya anti-hotlink özelliğini devre dışı bırakmanız gerekebilir.

Ayrıca sitenizde ziyaretçilerinizi aslında tıklamak istemedikleri linklere tıklatacak bir reklam olup olmadığını da kontrol edin. Bunlar güvenilir linkler olarak görünebilir ama aslında reklamdır.

Bunların herhangi biri Google cezası alabilir, bu yüzden Google’ı mutlu etmek için sitenizi bunlardan olabildiğince arındırmanız sizin yararınıza olacaktır.

5- Zayıf İçerik

Google arama sonuçlarında kaliteli seçenekler sunmak ister. Siteniz zayıf ve mükerrer içerikle doluysa manuel aksiyon cezası alabilirsiniz. Google’ın “zayıf içerik” olarak nitelendirdiği şeyler şunlardır:

Diğer sitelerden alınmış mükerrer içerik

Eğer başka bir sitedeki içeriği alıp size aitmiş gibi yayınladıysanız Google bunu zayıf içerik olarak algılayabilir. Bazı webmasterlar bazı kaynaklardan (örneğin Wikipedia’dan) aldıkları içeriği ufak tefek değişiklikler yapıp yeniden yayınlar. Eğer sitenizde ürün satıyorsanız ve bir üretici firmanın ürün açıklamasını alıp olduğu gibi kullanıyorsanız bu da Google cezası alabilir.

Bağlı linklerin olduğu zayıf içerik

Eğer bir bağlı siteniz varsa ve bu sitede yalnızca bağlı linkleri bulundurmak amacıyla içerik yayınlıyorsanız Google’dan zayıf içerik cezası alabilirsiniz.

Google sizin sunduğunuz içeriğin orijinal bağlı linkin sunduğundan daha fazla değer kattığını görmek ister. Eğer siteniz ürün tanımlarıyla ve yorumlarıyla doluysa içeriğinizi ciddi seviyede geliştirmeniz gerekir.

Sitenizdeki mükerrer içerik

Sitenizde birbirine çok benzer veya tıpa tıp aynı sayfaların olması da zayıf içerik cezası almanıza neden olabilir.

Otomatik olarak oluşturulmuş içerik

Google otomatik olarak oluşturulmuş içeriği de zayıf içerik olarak algılar. Bu içerik otomatik olarak tercüme edilmiş metinler, otomatik olarak dağıtılmış içerik, RSS feedlerinden alınıp oluşturulmuş metinler olabilir. Bu durumda yapılması gereken işlemler şunlardır:

Bu içeriği silin. Eğer başka birinin metnini veya otomatik olarak oluşturulmuş bir içeriği kullanmışsanız yapmanız gereken şey budur.

İçeriği değiştirin ve kaliteli hale getirin. Bunun için ürün tanımlarını baştan yazmanız ve bağlı sayfalara kaliteli içerik koymanız, gereksiz ve mükerrer içeriği de silmeniz gerekir.

Bu içeriği arama kapsamından çıkarın (meta etiketine noindex ekleyin). Eğer zayıf içerikli sayfalarınızdan bazılarını tutmak istiyorsanız, o sayfaların <head> kısmına şu meta etiketini koyun: <meta name=”robots” content=”noindex”> Veya bu işi için SEO by Yoast gibi bir araç da kullanabilirsiniz.

Bütün bunları yaptıktan sonra Google cezası sorununu gidermek için sitenizin yeniden değerlendirilmesi için bir talep gönderebilirsiniz.

Yeniden Değerlendirme Talebi

Sitenizin temizlenmesi ve Google cezası gerektiren şey her neyse ondan kurtulmak için gereken her şeyi yaptıktan sonra sıra Google’a bir yeniden değerlendirme talebi göndermeye gelir. Bunu yapmak için Arama Konsolu’na gidip “İnceleme Talep Et” seçeneğine tıklayın. Bu noktada talebinizi hazırlayacağınız bir kutu göreceksiniz. Bu aşamada olabildiğince spesifik olun. Temizleme süreciyle ilgili tüm bilgileri verin. Bazen bu bilgileri bir Google Doc veya Sheets dosyasına yazıp bu dosyayı inceleme talebine eklemek kolaylık sağlayabilir. Bu dosyada temin edeceğiniz bilgiler şunlar olabilir:

– Sitenizden kaldırdığınız kötü linklerin listesi
– Sildiğiniz spam yorumların listesi
– Kötü amaçlı yazılım temizliğinizin detayları

Gelecekte bu sorunların yaşanmasını engellemek için aldığınız önlemlerden bahsetmeyi de ihmal etmeyin.

Talebinizi gönderdikten sonra Google’dan bir teyit mesajı almanız gerekir. Sonrasında, eğer şansınız da yaver giderse, birkaç hafta içerisinde Manuel Aksiyon cezanızın kaldırıldığına dair bir mesaj alırsınız. Eğer yeterince iyi iş çıkarmadıysanız ve siteniz Webmaster İlkeleri’ni hala ihlal ediyorsa, Google size yeni baştan bir kez daha denemenizi söyleyecektir.

Sonuç

Google cezası almak dünyanın sonu değildir. Google bu sistemi webmasterlara sitelerini temizleme ve Webmaster İlkeleri ile uyumlu olma fırsatını vermek üzere geliştirmiştir.

Bundan çok daha kötüsünün olabileceği, algoritma değişiklikleri yüzünden sıralamadaki yerlerini kaybeden ve ne yaparlarsa yapsınlar bir daha asla geri alamayan birçok site olduğun unutulmamalıdır.

Yukarıda detaylı bir şekilde anlatılan işlemler gerçekleştirildiği takdirde Google cezası alma ihtimali de sıfıra doğru yaklaşacaktır.

Exit mobile version