IHS Blog

Şirketiniz için 3 temel güvenlik önlemi

security-1

Güvenliğin ne kadar önemli olduğunu tartışmaya bile gerek yok. Ancak bazen şirketlerde o kadar basit konular atlanıyor ki, arkada kurulan dev yapılar ve güvenlik protokollerinin hepsi anlamsızlaşabiliyor. Elbette iyi bir güvenlik için büyük yatırımlar gerekebiliyor, ancak şirketlerin kendi güvenliklerini sağlamak için hızlıca kontrol edebilecekleri birkaç temel şey de var.

Bunlar sayesinde bütçeye ek bir yük veya ek bir IT kaynağı bile gerektirmeden en temel birkaç önlemi almak mümkün olabilir. İşte hemen alınabilecek 3 önlem:

1. Network’teki tüm varsayılan parolaları değiştirin

Router’lar, switch’ler, web sunucuları gibi pek çok cihazın bir de kendine ait parolası var. Bunları ayrı ayrı ve doğru parolalar ile koruduğunuz kesin olsa da, birkaç tanesinin arada kaynamış olma ihtimalini gözardı etmemek gerekiyor.

Geçici olarak seçilmiş, değiştirilmemiş default şifreler, basit, tahmin edilebilir parolalar varsa bunları yakalayıp değiştirmek oldukça kritik bir adım. Çünkü bir saldırı için ilk bakılacak, en kolay hedefler yine bu cihazlar ve şifreleri oluyor.

2. Kablosuz ağlarınızı gözden geçirin

Fiziksel bir erişim olmadan da Wi-Fi yardımıyla ağımıza erişim mümkün olduğu için, kablosuz ağlar da zayıf noktalar olabiliyor. En yeni güvenlik protokolleri, güçlü şifreler ile donatılmış kablosuz ağlar her zaman için güvenliği arttıran ve koruyan ilk katmandır denilebilir.

Kablosuz ağ şifrelerinizi mutlaka gözden geçirin, ve en yeni güvenlik protokollerinin seçili olduğundan emin olun.

3. Cep telefonları zayıf nokta olmasın

Her ne kadar bir çoğu kişisel cihaz olsa da, şirket ağına bağlanan cihazların o ağ için kötü ellerde en büyük tehdide dönüşebileceğini unutmamak gerekiyor. Ağa erişebilen bir cihaz, yukarıda sayılan tüm önlemleri aşmış olduğu için bütün önlemler de boşa gidebilir.

Bu sebeple ağa bağlanan tüm kullanıcıların cep telefonlarında bir güvenlik parolası veya PIN olması her zaman için tercih edilmelidir. Hatta tercihin ötesinde, ağa bağlanan cihazlarda bu bir zorunluluk haline bile getirilebilir.

Bir çok uzaktan yönetilebilen cihazda bu yöntem genelde ilk tercih edilen, ve kullanıcıların vazgeçmesine izin verilmeyen yöntem olarak zaten yer alıyor bile.

Bu yazıda bahsedilen 3 güvenlik önlemi elbette kompleks ve ileri seviye yöntemler değil. Ancak ucuz, hızlı ve kolayca kontrol edilerek güvenliğimizi arttıracak yöntemler olduğu kesin…

Exit mobile version