IHS Blog

Sosyal Medya Güvenliğini Arttırmanın 3 Yolu

sosyal medya güvenliği

İnternet sosyal medya güvenliğini tehlikeye atan yaratıcı suç taktikleriyle dolu. Son birkaç ay içerisinde daha önce hiç görülmemiş sayıda büyük kuruluş siber suçluların kurbanı oldu. Şirketlerin büyük çoğunluğu kendilerine ait veriyi korumak için harıl harıl çalışıyor olsa da, bu güvenlik önlemlerini daha görünür online veri için uygulamayı düşünen şirket sayısı pek de fazla değil.

Sosyal medya çağında yaşıyoruz. Hangi endüstriden olursanız olun, müşterileriniz alışverişlerini artık internetten yapıyor. Bu yüzden sosyal medyada yer almamak artık kabul edilebilir bir şey değil. Yine de sosyal medyanın kurumsal marka profilinize zarar verebilecek kendine özgü riskleri barındırdığını unutmamakta fayda var.  

Gereğinden fazla paylaşım yapan çalışanlar, yanlış yazılmış tweetler, profesyonel hackerlar parmaklarının tek hareketiyle dijital hayallerinizi kabusa çevirebilirler. Dolayısıyla sağlam bir savunma hattı oluşturmanız ve sosyal medya profilinizin ticari planlarınızı suya düşürmesini önleyecek bir strateji geliştirmeniz gerekiyor.

Aşağıda sosyal medya güvenliği konusunda sizi geliştirecek üç basit yöntem bulunmakta:

  1. Çalışanlarınızı Sosyal Medyayı Kullanmaktan Alıkoymayın

İşverenlerin işyerlerinde sosyal medya kullanımını yasaklaması anlaşılabilir bir durum. Ne de olsa Facebook gibi sitelerde sürekli fazla vakit geçirmek üretkenliği engelleyen bir şey. Daha da önemlisi, çalışanlarınızdan bazıları şirketinizle ilgili bilgiler konusunda internette boşboğazlık edebilir. Öte yandan, sosyal medya erişimini engellemeye çalışmak da zararınıza olabilir.

Siteleri engellemek için ne kadar firewall kurarsanız kurun, çalışanlarınız bir yolunu bulup o sitelere girecektir. Yasaklı sitelere erişim sağlayan binlerce proxy sunucusu bulunmakta. Bu yüzden, bu düşük güvenlikli proxyleri kullanan çalışanlarınızın kurumsal firewallunuza içeriden delikler açması işten bile değil. Bu da siber suçluların IT güvenliğinizi aşıp önemli bilgilerinizi çalabilecekleri açık bir yol bulmalarını kolaylaştırır.

Bu yüzden, rahat olun ve insanlara istedikleri şeyi verin.

  1. Gizlilikle İlgili Hızlandırılmış Kurslar Verin

Çalışanlarınızın sosyal medyada vakit harcamasını engelleyemeyebilirsiniz ama onlara interneti güvenli bir şekilde kullanmalarını sağlayacak doğru araçları sunabilirsiniz. Sosyal medya kullanıcılarının ne kadar azının faydalı gizlilik ayarlarını kullandığını görseniz şaşarsınız. Çalışanlarınıza bu ayarları kullanmayı ve düzenlemeyi öğretirseniz, şirketinizle ilgili bilgilerin yanlışlıkla paylaşılması durumunda yabancıların bu bilgileri görmesini engelleyebilirsiniz.

Tabii bu da en son güvenlik kurallarını mutlaka bilmeniz gerektiği anlamına geliyor. Çalışanlarınızın en sık hangi sosyal medya sitelerine girdiğini öğrenin ve bu sitelerin güvenlik koşullarını dikkatle inceleyin. Bu sitelerin ne tür gizlilik ilkeleri olduğunu iyice kavradıktan sonra bu ilkelere nasıl ve neden uyulması gerektiğini çalışanlarınıza açıklayın. Evet, bu kişiler bütün bunları kendi başlarına kavrayabilecek yetişkin insanlar olabilir ama muhtemelen kendi kişisel güvenlik uygulamalarının, çalıştıkları şirketin güvenliğini nasıl tehlike altına attığının farkında değiller. Aradaki bağlantıyı kurabilmeleri için sizin onlara yardım etmeniz gerekiyor.

  1. Doğru Kişileri Bulun

Şirketinizin sosyal medya güvenliği büyük ölçüde eğitimli bir IT departmanı kurmanıza bağlı. Teknik çalışanlarınız şirketinizin dijital stratejisinden ve veri depolamasından sorumludur; dolayısıyla, sosyal medya güvenliği konusunda da bu kişilere güvenebilmeniz gerek. Şirketinizde çalıştıracağınız IT uzmanlarını sosyal medya alanındaki yeni ortaya çıkan potansiyel tehditlere, karşı önlemlere ve kolay tehdit önleme tekniklerine aşina kişiler arasından seçmeye gayret edin. Bu kişilerin yeni ortaya çıkan sosyal medya riskleri konusunda kendilerini sürekli geliştirmeleri ve bu bilgileri kurumsal merdivenin hem üst hem de alt kısımlarıyla paylaşabilmeleri gerektiğini en başından itibaren netleştirin.

Hoşunuza gitse de gitmese de, internet sürekli değişiyor. Şirketinizin de buna ayak uydurmaması için hiçbir neden yok. Sadece şunu unutmayın: İnternetteki profilinize zarar verecek tüm tehditlerle ilgili kulağınızın delik olması şart. IT güvenliği alanında insan hatalarını ortadan kaldıracak şekilde tasarlanmış bir yöntem bulunmamakta, ama yine de tehditleri engellemek için alabileceğiniz birçok önlem var.

Exit mobile version