IHS Blog

SQLite mı MySQL mi?

SQLite

SQLite ondan faydalanan uygulamanın içine gömülü olarak yerleştirilen bir kütüphanedir. Her türlü verinin işlenebilmesini sağlayan birtakım faydalı araç sunar. Çalışmak için başka bir programa ihtiyaç duymayan, müstakil ve dosya tabanlı bir veritabanı olan SQLite bu bakımdan MySQL gibi host edilen alternatifleriyle karşılaştırılabilir.

Desteklenen Veri Çeşitleri

SQLite BLOB, NULL, INTEGER ve TEXT’i desteklerken, MySQL NUMERIC, DATE, DATETIME, TIMESTAMP, NTINYTEXT, BLOB, TEXT, MEDIUMBLOB, MEDIUMTEXT, TIME, YEAR, CHAR, VARCHAR, TINYBLOB, TINYINT, SMALLINT, MEDIUMINT, INT or INTEGER, BIGINT, FLOAT, DOUBLE, DOUBLE DECIMAL, LONGBLOB, LONGTEXT, PRECISION, REAL, ENUM ve SET’i destekler. SQLite ve MySQL’in kendilerine özgü farklı avantajları vardır.

SQLite dosya tabanlıdır. Veritabanı hard disk içerisindeki tek bir dosyadan oluşur. Bu da SQLite’ı oldukça güvenli ve taşınabilir kılan bir özelliktir. Her ne kadar “basit” bir veritabanı uygulaması gibi görünse de, SQLite’ta SQL kullanılır. Dolayısıyla hem geliştirme hem de test için oldukça elverişlidir ve geliştirme süreci için gerekenden çok daha fazlasını sunar.

Öte yandan, MySQL’le çalışması da çok kolaydır. Örneğin, MySQL çok basit bir şekilde kurulabilir, birçok iyi özelliğe sahiptir ve üçüncü parti veritabanları sayesinde başlangıç aşamasında büyük kolaylıklar sunar. Bir RDBMS’ten beklenen hemen tüm SQL işlevselliğini sunar. Bir hayli güvenlidir ve aynı zamanda oldukça da gelişmiştir. Büyük miktarda veriyi işleyebildiği için her türlü ölçekte kullanılabilir. Hız söz konusu olduğu zaman da gayet verimli ve randımanlı bir şekilde çalışır.

Dezavantajları

Kullanıcı yönetimi olmaması: İleri seviye veritabanları için kullanıcı desteği önemli önceliklerden biridir. SQLite bu tip özellikleri desteklemez.

Ayarlarının performansı arttıracak şekilde yapılamaması: Tasarım söz konusu olduğunda, SQLite’ta daha yüksek performans için gerekli ayarların yapılabilme özelliği bulunmamaktadır. Kütüphanesinin ince ayarları ve kullanımı oldukça basittir fakat performansı arttıracak şekilde ayar yapma seçeneği sunmaz.

Güvenilirlik: Tasarımı gereği MySQL her şeyi yapacak şekilde geliştirilmemiştir, fakat bazı son teknoloji ürünü uygulamaların gerektirdiği işlevsel özellikleri sunar. MySQL RDBMS’lere göre biraz daha az güvenilirdir. MySQL bir açık kaynak ürünüdür ama geliştirme süreciyle ilgili bazı şikayetlere de neden olmaktadır.

Hangisi, Ne Zaman Kullanılır?

SQLite’ın ve MySQL’in ne zaman kullanılacağına dair birtakım sorular bulunmaktadır. Aşağıda bu soruların yanıtları bulunmakta.

SQLite Ne Zaman Kullanılır?

– Uygulamaların taşınabilir olması gerektiği ve genişletilmelerine ihtiyaç olmadığı durumlarda.

– Uygulamaların dosyaları doğrudan okuması veya diske yazması gerektiği durumlarda.

MySQL Ne zaman kullanılır?

– Veriye erişim için üst düzey güvenlik özelliklerinin olması gerektiği durumlarda.

Web sitelerinin bazı kısıtlamalar olmasına rağmen MySQL’de çalışması gerektiği durumlarda. MySQL yönetimi kolay, ölçeklendirilebilir bir araçtır.

Dolayısıyla SQLite da MySQL de kendi nişleri için uygun, kendilerine has özellikleri olan veritabanlarıdır.

Exit mobile version