IHS Blog

Sunucu Belleği Seçerken Sorulması Gereken Sorular

SONY DSC

SONY DSC

Sunucular birçok şirketin belkemiğini oluşturur ve IT ekibinin veri hakkında yapacağı işlemlerin çoğunu üstlenir. Aktif verinin çoğu bellekte durduğu için de sunucuların bellek kapasitesini yükseltmek iş yükü performansını arttırmanın en kolay ve masrafsız yoludur.

Buradaki esas zorluk farklı bellek çeşitlerini birbiriyle karşılaştırırken yaşanır. Sunucu belleği kağıt üzerinde bir karşılaştırma yapıldığı zaman birbiriyle benzer özellikler sergileyebilir ama kalite, uyumluluk ve yapılandırma anlamında birçok büyük farklılık söz konusudur. Bu noktada şirketler için doğru sunucu belleği konusunda karar vermek ve dayanıklı bir sunucu belleği seçebilmek için doğru soruları sormak çok önemlidir.

Bellek nasıl üretilmiş?

Yatırım yapacağınız sunucu belleğinin kalitesini belirlerken o sunucu belleğinin baştan sona bileşen üreticileri tarafından mı üretildiğini, yoksa üçüncü parti markalar tarafından mı bir araya getirildiğini bilmek çok önemlidir.

Sunucu modülleri baştan sonra üretilmediyse kalite ve güvenilirlik çok yüksek olmaz ve modülünüz çökmeye veya arızalanmaya meyilli olur. Optimum kalite ve güvenilirlik yalnızca sunucu belleği için silikonundan modülüne kadar her şey ürün laboratuvardan çıkana kadar test edilip onaylandığı sürece mümkündür.

Bileşen üreticisi olduğunu iddia eden üçüncü parti markalara karşı dikkatli olmakta fayda vardır Bu markalar genellikle farklı üreticilerden bileşenleri toplayıp sunucu modüllerinin montajını yaparlar. Bu şekilde oluşturulan bellek sıkı testlerden geçmemiş olur.

Sunucu belleği uyumlu ve makul fiyatlı mı?

Sunucu belleği konusunda çoğu zaman ilk ve en önemli soru uyumluluktur. Bu sorunun cevabını biliyorsanız aynı derecede önemli şu iki soruyu da mutlaka sormalısınız.

– Hangi belleklerin fiyatı en uygun?

– Nasıl üretilmişler?

Her markanın sunucularınıza yönelik farklı uyumluluk özellikleri vardır. Sizin bulmanız gereken şey bütçenize göre en uygun uyumluluk, fiyat ve güvenilirlik kombinasyonudur.

Markanın teknik itibarı ne seviyede?

Sunucu belleğinin nasıl ve ne seviyede bir teknik uzmanlıkla üretildiği de mutlaka sorulması gereken bir sorudur. Uzun süre dayanması için üretilen bir sunucu belleği, bellek teknolojisine özgü farklı üretim döngüleri, seviyeleri ve endüstri standartları kapsamında ve farklı üreticilerle iş birliği içerisinde üretilmiş olmalıdır.

Sunucu belleği mutlaka önde gelen CPU, platform ve ana kart üreticilerine danışılarak üretilmelidir. Bu şekilde üretilmiş bellekler en üst düzey performansı ve uyumluluk özelliğini sunar. Kısacası, belleği üreten firmanın en üst düzey uzmanlara erişiminin olup olmadığını bilmek doğru seçimi yapmanızı kolaylaştıracaktır.

Özetle, sunucu belleklerini karşılaştırırken fiyat ve özellikler en kolay erişilen bilgilerdir. Fakat esas önemli özellikler olan kalite ve güvenilirlik için genellikle iyi bir araştırma yapmak gerekir. Yatırım yapmayı düşündüğünüz sunucu belleğinin ödediğiniz paranın karşılığını verip vermeyeceğini hızlı bir şekilde öngörmek istiyorsanız aşağıdaki şu üç konuyu mutlaka gözden geçirmelisiniz:

Uyumluluk: Belleğin sunucularınızla uyumlu olup olmadığını kontrol edin.

Güven: Bileşenlerin kaynağını, yapılan güvenilirlik testlerinin seviyesini ve belleğin nasıl üretildiğini öğrenin.

Yapılandırma: Belleği doğru bir şekilde kurun ki en iyi performansı elde edebilesiniz.

Kurumsal seviyede bir yatırım yapacağınız zaman önemli soruları mutlaka sorun. Düşük kalite ve güvenilirlik seviyesi için ederinden fazla ücret ödemeyin. Belleğiniz modern şirketlerin ağır iş yüklerini kaldırabilecek nitelikte olmalıdır.

Exit mobile version