IHS Blog

Sunucu Sanallaştırma Yönetimi Araçlarının İşlevi ve Önemi

sanal-sunucular

Sunucu sanallaştırma yönetimi teknolojilerinin donanım gereksinimini azaltarak maliyeti düşüreceği vaat ediliyordu. Buradaki temel düşünce her bir iş yükünü ayrı fiziksel sunuculara dağıtmaktan ziyade, kullanılmayan donanım kapasitesinin sanal makineler formunda aynı anda birden çok iş yükünü üstlenecek şekilde kullanılabilmesiydi.

Sunucu sanallaştırma yönetimi beklenen faydayı sağlamış olsa da, bazı yan etkileri de beraberinde getirdi. Bu etkilerden biri sanal makine sayısının artması oldu. Yeni sanal makine oluşturmak o kadar kolay bir hal aldı ki kuruluşlar bir anda kendilerini aşırı sayıda sanal makineyi ve host sunucularını yönetmek zorunda kalır halde buldu. Bu sorun da sanallaştırma sistemleri yönetimi araçlarının geliştirilmesine neden oldu.

Her hipervizörde host sunucusunu ve bu sunucuda bulunan sanal makineleri yönetmeye yarayan temel araçlar olur. Sunucu sanallaştırma yönetimi araçları genellikle temel yönetim araçlarının işlevlerini arttırmak için tasarlanır. Bu araçlar çoğu zaman hipervizörün üreticisi olan firma tarafından üretilir ama hipervizörden ayrı olarak satılır.

Bu durum da hipervizörün zaten kendi yönetim aracı varken kuruluşların fazladan bir yönetim aracına neden ihtiyacı olabileceği sorusunu beraberinde getirir. Bu ihtiyacın nedeni VMware ESX ve Microsoft Hyper-V gibi, hipervizörlerle birlikte gelen yönetim araçlarının sanallaştırma altyapısına sunucu merkezli bir anlayışla yaklaşmasıdır. Örneğin, Microsoft Hyper-V’de bulunan yönetim aracı olan Hyper-V Manager tek bir Hyper-V sunucusunu yönetmek üzere tasarlanmıştır. Bu yaklaşım yetersizdir çünkü üretim ortamlarında genellikle birden fazla host sunucusu kullanılır. Halbuki sanallaştırma sistemleri yönetimi araçlarının temel işlevi kuruluşlara sanallaştırma altyapısı konusunda rahat bir çalışma ortamı sunmak olmalıdır.

Sunucu sanallaştırma yönetimi aracı tipleri

Sunucu sanallaştırma yönetimi araçları iki temel kategoriye ayrılır: Yönetim ve izleme. Yönetim araçları sanal makine oluşturma veya kaldırma, bellek yapılandırması, sanal makinelerin bir host sunucudan diğerine taşınması gibi temel işlemleri gerçekleştirebilir. Bu araçlar tüm sunucu sanallaştırma altyapısının kapsamlı bir şekilde yönetilebilmesini sağlar.

Sanallaştırma sistemleri yönetim araçlarının ilk ve en önemli işlevi sanal makineleri ve host sunucularını yönetmek olsa da, birçok üretici firma temel sanal makine yönetiminin ötesine geçen bazı özelliklere sahip ürünler de sunmaktadır. Örneğin, piyasadaki araçların bazıları sanal makinelerin şablonlar üzerinden oluşturulabilmesini sağlamakta ve çeşitli otomasyon özelliklerini de içermektedir. Mesela Microsoft’un yazılımı sanal makinelerin gece saatlerinde en az sayıdaki host sunucularına dağıtılabilmesini ve kullanılmayan hostları kapatarak enerjiden tasarruf edilebilmesini mümkün kılmaktadır.

Dell’in ürettiği Foglight gibi araçlar ise daha ziyade izleme ve optimizasyona yöneliktir. Bu tarz yazılımlar muhtemel sorunları takip edecek ve uyarılar göndererek yöneticinin gerekli müdahalelerde bulunmasını sağlayacak şekilde tasarlanır. Yazılım kimi zaman tek tıkla düzeltme seçeneği bile sunar. Piyasadaki bazı ürünler gereğinden büyük boyutlu sanal makinelerde atıl kalan donanım kaynaklarını, kullanılmayan imajları ve şablonları tespit etme ve yeniden kullanıma sokma özelliğine sahiptir.

Sunucu sanallaştırma yönetimi araçları bazen temel sanallaştırma yönetimi özelliklerinin ötesine geçerek bir yönetim aracından beklenmeyecek özellikler dahi sunabilir. Bunun en iyi örneklerinden biri, özel bulutlar oluşturabilme özelliğine sahip olan Microsoft System Center Virtual Machine Manager’dır.

Sanallaştırma sistemleri yönetim aracı seçerken gözetilmesi gereken en önemli kriterlerden biri de hipervizör uyumluluğudur. Çoğu araç belirli bir hipervizörle çalışacak şekilde tasarlanmıştır, oysa piyasada birçok çapraz platform araç da bulunmaktadır. Eğer çapraz platform araçlarından birini seçecekseniz, bu aracın tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacağından mutlaka emin olmanız gerekir. Bazı çapraz platform araçlar hipervizörlere yönelik daha iyi destek sunmaktadır.

Önemli markalar

Sanallaştırma sistemleri yönetim araçları piyasasında birçok önemli marka bulunmaktadır. Bunların en önemlileri, her biri kendi hipervizörünü destekleyen ürünler üreten VMware, Microsoft ve Citrix’tir. Dell gibi bazı üçüncü parti üreticiler ise VMware ve Hyper-V’ye uygun yazılımları içeren bir çapraz platform ürün sunmaktadır. IHS Kurumsal bu yönde hizmetler vermektedir. En büyük pazar payına sahip sanallaştırma sistemleri yönetimi aracı markaları şunlardır:

– VMware vCenter

– Microsoft System Center Virtual Machine Manager

– Citrix Systems XenCenter

– Dell Foglight

– 5nine Manager

– Embotics vCommander

– SolarWinds Virtualization Manager

– Splunk Virtualization Monitoring System

– VMTurbo Operations Manager

– WhatsUp Gold

Fiyatlar

Sanallaştırma yönetimi araçları hipervizörden ayrı olarak satılır. Her markanın ürünleri için belirlediği farklı fiyatlandırma yapısı vardır. Fiyatlar genellikle sunucuda yazılımı çalıştıracak soket sayısı, yönetilen sanal makine sayısı ve kuruluşun büyüklüğü gibi unsurlara bağlı olarak belirlenir.

Sonuç

Sanal ortamları sanallaştırma yönetimi araçları olmadan yönetmek mümkün olsa da, dağıtım miktarı arttıkça bunu hızlı bir şekilde yapmak imkansız bir hal almaktadır. Sunucu sanallaştırma yönetimi araçları sanallaştırmaya ağırlık veren kuruluşlar için önemli bir yatırım olarak düşünülmelidir.

Exit mobile version