IHS Blog

Tam Nitelikli Bir Domain Adı Nasıl Olur?

tam-nitelikli-domain

Domain adı işlemlerini düşündüğümüz zaman aslında yapılması gereken birçok şey var; DNS kayıtları, TLD’ler, second-level domainler, sub-domainler ve çok daha fazlası. Aslında yeni bir domain adına sahip olmak istiyorsanız bu terimlerin her birini bilmenize gerek yok. Fakat yine de birçok kez karşınıza çıkabilirler, bu yüzden ilgili haberimizi takip ederek bu terimler hakkında ayrıntılı bilgiler edinebilirsiniz.

Bu konuda karşınıza çıkabilecek en popüler terimlerden bir tanesi de FQDN (Fully Qualified Domain Name). Bu terimin Türkçe’deki karşılığı Tam Nitelikli Domain Adı ya da Tam Tanımlanmış Domain Adı’dır. Haberimizin geri kalanında Tam Nitelikli Domain Adlarının tam olarak ne olduğunu, ne işe yaradığını ve neye benzediğini anlatacağız.

Tam Nitelikli Domain Adı (FQDN) Nedir?

Bu ifade aslında oldukça basittir. Domain sisteminde bir domain adının tamamını belirtmek için kullanılır ve birkaç farklı terimi kapsar.

İşte Tam Nitelikli Domain Adının Açılımı:

(Hostname).(domain).(TLD). ya da Türkçe adlarıyla (Ana bilgisayar).(alan adı).(üst-düzey alan).

Yukarıdaki sisteme ayrıca bir subdomain de dahil edilebilir. Sistemi örnekleyerek biraz daha basitleştirelim: www.ihs.com.tr ele aldığımızda ilk kısım olan (www) host name’dir. İkinci kısım olan (ihs) domain adıdır ve son olarak da son bölüm olan (com.tr) de bir TLD, yani üst düzey domain adıdır. (tr) içerdiği için bu örnekte üst düzey domain adı ülkeye özel bir üst düzey domain adıdır. Ayrıca bu sisteme bir da subdomain dahil edebileceğinizi unutmayın.

Bir Tam Nitelikli Domain Adını bir adres olarak düşünebilirsiniz. Bu adresin amacı DNS denen sistemin içinde sizin var olduğunuz yeri tanımlamaktır. Tam Nitelikli Domain Adı ile bir web sitesi kendine ait benzersiz bir konuma sahip olur.

Tam Nitelikli Domain Adı Örnekleri

Tam nitelikli domain adlarının standart bir formatı vardır ve her zaman öyle yazılırlar. Örneğin, çoğumuzun bir Gmail hesabı vardır. Maillerinize bakmaya girdiğiniz zaman tarayıcının adres çubuğunda “mail.google.com” dikkatinizi çekmiştir. Burada “mail” bir subdomaindir. Ya da “tr.wikipedia.org”u düşünün. Burada host name “tr”dir ve host’un Türkçe sürümünü belirtir.

Bazı örnekler web siteleri ise tam nitelikli domain adlarının kalıplarının dışına çıkmıştır. Örneğin; “Amazon.com”. Amazon’un web sitesi tarayıcılar tarafından genellikle “www” ile başladığı kabul edilse de bu konuda net bir bilgi yok.

Tamamen Nitelikli Alan Adları Nasıl Kullanılır?

Eğer internet üzerinden erişilebilen bir web sitesine sahip olmak istiyorsanız bir FQDN’ye ihtiyacınız olacaktır. Aynı zamanda FQDN ile birlikte bir DNS kaydı da oluşturmanız gerekecektir. Böylelikle web siteniz bir konuma sahip olur ve bulunabilir bir hal alır.

FQDN’ler hakkında bilmeniz gereken en önemli noktalardan bir tanesi SSL Sertifikalarıdır. Google’ın son zamanlarda yaptığı güncellemelerle birlikte bir SSL sertifikasına sahip olmak artık bir zorunluluk. Bu yüzden bir SSL sertifikası edinerek domain adınızı gerçekten de Tam Nitelikli bir hale getirmelisiniz. SSL sertifikaları ile ilgili kafanızdaki soru işaretlerini gidermek için buraya tıklayarak ilgili haberimizi ziyaret edebilirsiniz.

Tam Nitelikli Alan Adınızı Nasıl Bulunur?

Web siteniz için FQDN adresini bulmanız kolay bir işlemdir. Tek yapmanız gereken tarayıcıdaki adres çubuğuna bakmak. Bu işin görünen kısmı. Bir de arka planda hem bilgisayarınızın hem de sunucunuzun eşi olmayan bir FQDN adresi vardır. Bu adres bulmak için izlemeniz gereken yol şöyle:

Mac kullanıcıları için: Terminal’i açın ve ‘hostname –f’ yazın. Bu komut, FQDN adresinizi size sunacaktır.

Windows kullanıcıları için: Kontrol panelinize gidin ve Sistem ve Güvenlik seçeneğini bulun. Ardından Sistem‘i seçin ve FQDN adresinize ulaşın.

Kısmen Nitelikli Alan Adı Nedir? (Partially Qualified Domain Name – PQDN)

Domainler hakkında kafanızı karıştırabilecek bir diğer terim de PQDN. Türkçe karşılığı Kısmet Tanımlanmış/Nitelikli Domain Adı olan PQDN, FQDN ile birçok yönüyle benzerdir ve genellikle domain’i tamamıyla belirtmez. Yani sadece domain adının belirli bir bölümünü sunar. Bu konuda örnek verecek olursak yukarıda değindiğimiz “amazon.com”u kullanabiliriz. Host “www” kısmını tahmin edebiliyor olsa da yine de bu domain adında tam olarak verilmemiştir.

PQDN genel olarak, birçokları tarafından gereksiz olduğu düşünülen “www” kısmını dile getirmemek için kullanılır. Bu yönüyle PQDN, FQDN’den ayrılır. Yani FQDN ile bir host’un tüm bilgilerine sahip olursunuz fakat PQDN ile sadece belirli bir kısma sahip olursunuz.

Exit mobile version