IHS Blog

Tumblr İçeriği WordPress’e Nasıl Taşınır?

wordpress-tasima

Tumblr internetteki en popüler ücretsiz blog platformlarından birisi. Kişisel bloglar, basit web siteleri için hızlı ve kolay bir çözüm arayanlar için harika bir seçenek gibi gözüküyor. Fakat ücretsiz blog platformu kullanıcıları sık sık Tumblr’ın sunduğundan daha gelişmiş kontrol ve özelleştirme seçeneklerine ihtiyaç duyuyor. Bu bakımdan WordPress’e taşınmak çok sık başvurulan bir çözüm ama Tumblr’ın yardım kısmında yapılan hızlı bir araştırma sonucunda kullanıcıların arşivlerini başka platformlara taşıyamayacağı görülüyor.

Bu arşivleri başka platformlara taşıma konusunda hiçbir şey söylenmiyor. Yine de Tumblr’daki içeriği WordPress’e aktarmanın çok kolay bir yolu var. Bunun için önce bir WordPress web sitesi oluşturmak gerekiyor. Eğer halihazırda bir WordPress siteniz yoksa buradaki kurulum rehberine göz atabilirsiniz. Sonrasında bu makaleden Tumblr içeriğinizi yeni WordPress sitenize nasıl taşıyacağınızı öğrenebilirsiniz.

Tumblr’dan WordPress’e Neden Taşınmalısınız?

Eğer yeni bir blog platformuna taşınma konusunda hala tereddütleriniz varsa bu taşınma işlemi bittikten sonraki büyük faydaları kendinize hatırlatmanızda fayda var.

Tumblr ve WordPress arasındaki en büyük fark WordPress açık kaynaklı bir yazılımken Tumblr’ın açık kaynaklı olmaması. Bu da WordPress sitenizde Tumblr gibi ücretsiz blog platformlarının kısıtlamaları olmadan istediğiniz her şeyi yapabileceğiniz anlamına geliyor.

Tumblr’da kullanıcıların indirebileceği harika ücretsiz ve premium temalar var ama WordPress tema seçimi ve özelleştirmesi konusunda Tumblr’dan bir hayli önde. Ayrıca WordPress’te kod yazmanız gerekmeden sitenize birçok yeni özellik ekleyebileceğiniz 42.000’in üzerinde eklenti de bulunmakta.

Tumblr’daki yönetici panelinin kullanımı oldukça kolay ama WordPress yönetim panelinin sunduklarına kıyasla çok geride. Tumblr’ın yönetici paneli esas olarak sosyal medya ağlarına yönelik olarak tasarlanmışken, WordPress için en önemli konu işlevsellik, yani kullanıcıların gönderilerinden okur yorumlarına ve eklentilere kadar her şeyi yönetebilmesini sağlamak.

Taşınmadan Önce Ne Yapmanız Gerekiyor?

Tumblr’dan WordPress’e taşınma işlemi ücretsiz Tumblr Importer eklentisi ile yapılabilir. Bu eklenti şu an için internetteki en hızlı ve kolay çözüm, ancak taşınma işlemine başlamadan önce her şeyin sorunsuz bir işlemesi için yapmanız gereken birkaç şey var.

Eğer JetPack, IFTTT veya sosyal medya ve otomatik gönderi işlerini halleden herhangi başka bir eklenti kullanıyorsanız mükerrer gönderi veya benzer sorunların önüne geçmek için bu eklentileri devre dışı bırakmanızda fayda var. Hatta her ihtimale karşı tüm eklentileri devre dışı bırakabilirsiniz.

Eğer Tumblr gönderilerinizde görseller varsa mevcut WordPress sitenizde görsellerin nasıl kullanıldığını öğrenmeniz önemli. WordPress eklenti yazarına göre Tumblr’dan alınan görseller WordPress’e boyutları korunarak taşınıyor, fakat bazı temalarda Tumblr’daki fotoğraflı gönderiler galeri olarak algılanabilir.

Adım Adım Taşınma Süreci

Aşağıda Tumblr’daki blogunuzu yeni WordPress sitesine taşımak için atılması gereken adımlar anlatılıyor. İşlemin tamamlanması muhtemelen en fazla birkaç dakika sürecektir.

Önce WordPress’e Tumblr Importer eklentisini yükleyin

WordPress yönetim panelinde imleci Tools seçeneğinin üzerine getirin ve Import’a tıklayın. Çıkan platformlar arasından Tumblr’ı seçin.

Taşınma işlemlerini gerçekleştireceğiniz Tumblr Importer eklentisini indirip kurmanız istenecek. Eklentiyi kurmak için önce Install’a, kurulum tamamlandıktan sonra ise Activate Plugin&Run Impoter’a tıklayın. Eklenti WordPress sitenize kurulmuş durumda. Şimdi eklenti içeriğinizi taşımak için Tumblr hesabınıza erişmek isteyecek. Bunun için Tumblr’da bir uygulama oluşturarak sitenizle Tumblr sunucuları arasında bir bağlantı noktası oluşturmanız gerekiyor.

Tumblr’da bir OAuth uygulaması oluşturun

Tumblr Import eklentisi bu uygulamayı oluşturmanız için gereken her şeyi size söyleyecek. Yine de aşağıda ekran görüntüleriyle birlikte tüm aşamalar detaylı bir şekilde anlatılıyor.

Önce yeni bir sekme veya pencere açıp tumblr.com/oauth/apps sayfasına gidin. Bu sayfadaki  + Register application yazan büyük yeşil butona tıklayın.

Uygulamanızı kaydetmek için en az dört alanı doldurmanız gerekecek. Bu alanlar şunlar: Application Name, Application Website, Application Description ve Default Callback URL.

Application Name ve Application Description alanına istediğiniz herhangi bir şeyi yazabilirsiniz. Application Website ve Default Callback URL alanlarına ise WordPress sitenizin URL’sini girmeniz gerekiyor. Fakat o iki alanı doğru bir şekilde girdiğinizden emin olmak için Import Tumblr versiyonunuzdaki üçüncü aşamada söyleneni mutlaka kontrol etmelisiniz.

Application Name ve Application Website alanları sayfanın üst kısmında, Application Description ve Default Callback URL alanları ise sayfanın altında, Google Play Store URL alanının hemen aşağısında olabilir. Diğer her şey boş bırakılabilir.

Sayfanın altına inip robot olmadığınızı doğrulatın, sonra Register’a tıklayın.

Tumblr Blogunuzu Onaylatın ve Taşıyın

Tumblr uygulamanızı kaydettikten sonra size harflerden ve sayılardan oluşan uzun bir OAuth Consumer Key verilecek. Bu anahtarı kopyalayın ve WordPress sitenize geri dönüp OAuth Consumer Key alanına yapıştırın.

Şimdi Secret Key’e ihtiyacınız var. Tumblr’a geri dönüp OAuth Key’in altındaki Show secret key linkine tıklayıp anahtarı WordPress’teki Secret Key alanına yapıştırın.

Connect to Tumblr’a tıklayın. Yanlış bir şey varsa eklenti sizi uyaracaktır. Eğer her şeyi doğru yaptıysanız bir Authorize the Application linki görmeniz gerekir. Bu linke tıklayın.

Bu aşamada Tumblr uygulamanın bilgilerinize erişmesi için izninizi isteyecek. Allow’a tıklayın.

Şimdi WordPress’teki Tumblr bloglarınızın listesini görmeniz gerekiyor. Eğer tavsiye ettiğimiz üzere bir test blogu oluşturduysanız o blogu da görmelisiniz.

Author seçeneğinin altındaki dropdown menüyü kullanarak WordPress’e taşınan Tumblr gönderilerinize hangi yazarı atayacağınızı seçebilirsiniz. Import this blog’a tıklayıp taşıma işleminin bitmesini bekleyin.

Gönderileriniz anında sitede görülecektir.

WordPress’te düzenlemek isteyebileceğiniz şeyler

Her ne kadar Tumblr’daki test bloguna yapılan gönderinin metin kısmı sorunsuz bir şekilde taşınmış olsa da, görsel gönderi içerisinde tam boyutuyla değil, galeri imajı olarak görünüyor.

Tumblr’a yapılan gönderi bir fotoğraf setiydi (yani tek bir görsel kullanılmış olsa da aslında çok sayıda görsel vardı), tema da muhtemelen gönderiyi bu yüzden galeri olarak yaptı. Böylece yüzlerce, hatta binlerce gönderiyi taşımadan önce bir test yapmanın önemi bir kez daha ortaya çıkmış oluyor.

Görüldüğü üzere eklenti mükemmel değil ve Tumblr’daki içeriğinizin WordPress’te bire bir aynı görünmeme ihtimali var. Özellikle de Tumblr’da çok sayıda farklı gönderi tipi kullandıysanız. Bu aşamadan sonra devam etmek istiyorsanız görselleri biraz düzenlemeniz gerekebilir. En azından görselleri WordPress’e elle yüklemeniz gerekmeyecek, çünkü eklenti bunu sizin yerinize yapıyor.

Tüm gönderiler varsayılan WordPress kategorinize taşınacak ve Tumblr’daki tüm etiketleriniz WordPress’e olduğu gibi aktarılacak. Sadece başlıklar WordPress’te boş bırakılacak. Sizin bunları tek tek elle düzenlemeniz gerekiyor. Eğer çok sayıda gönderiniz varsa bu biraz zaman alabilir.

Sonuç

Eğer Tumblr’daki gönderilerinizi yeni WordPress sitenize tek tek kopyalayıp yapıştırmak istemiyorsanız, Tumblr Importer eklentisi sizin için iyi bir seçenek. Görselleri, başlıkları, belki başka bazı gönderi bileşenlerini düzenlemek biraz zamanınızı alabilecek olsa da, en azından her şeyi tek tek elle yapmaktan kurtulacaksınız.

IHS Telekom hosting kullanıcıları Tumblr içeriklerini WordPress içerik portalına ücretsiz taşıma talebinde bulunabiliyor.

Exit mobile version