IHS Blog

Ubuntu İşletim Sistemine Sahip Akıllı Telefonlar Geliyor.

ubuntu

Birkaç yıl önce Jolla, Mozilla, Samsung ve Canonical mobil alanına dahil olmak istediklerini duyurduğunda açık kaynak camiası çok heyecanlanmıştı. Arada geçen zaman içinde Sailfish OS’nin sahibi Jolla finans konusunda büyük sıkıntılar yaşadı; Mozilla akıllı telefonlar için Firefox OS projesini iptal etti; Samsung’un Tizen OS’si hala Hindistan gibi ülkelerde yasaklı; Ubuntu ise Avrupa gibi yerlerde piyasaya dahil olmak için mücadele ediyor. Bunlardan biri nihayet bu yılın sonunda ciddi bir atılım yapacak gibi görünüyor.

The Register’a konuşan Canonical CEO’su Jane Silber Android cihazlar üreten donanım üreticilerinin Google’ın işletim sistemleri üzerindeki kontrolü ve kendi cihazlarını dayatması konusunda giderek daha fazla endişe duyduklarını söylüyor. Canonical’ın Android OEM ortaklarıyla sürekli irtibat halinde olduklarını ve bu yıl “birçoğunun Ubuntu telefonlar çıkartacağını” da teyit ediyor. Bu üreticilerin başka bir platformu destekleme konusunda kararlı olduklarını da sözlerine ekliyor.

Silber Canonical’ın hangi telefon üreticileriyle irtibatta olduğunu açıklamıyor ama kendi Tizen platformu ile Android’e bir alternatif arayışında olan Samsung bunlardan biri olabilir. Samsung’un cihazlarında Ubuntu kullanarak bu cihazların kendi Tizen cihazlarına kıyasla ne kadar satacağını görmek istediği de iddialar arasında.

Ubuntu şu an yalnızca bazı BQ ve Meizu cihazları çalıştırıyor. Geçen hafta Canonical ve BQ Aquaris M10 Ubuntu Edition tabletin 2016’nın ikinci yarısında piyasaya çıkacağını duyurdu. Bu, birlikte çalışma fonksiyonu olan ilk Ubuntu cihaz olacak.

Canonical CEO’su Ubuntu telefonların ve tabletlerin Firefox OS’den farklı olduğunu, çünkü Firefox’un yeni hiçbir şey sunmadığını söylüyor. Silber birlikte çalışma özelliğinin, yani tablet veya telefonun klavye ve fare bağlanarak masaüstü makineye dönüştürülebilmesinin çığır açacağını ve Ubuntu OS’i de ön plana çıkartacağını düşünüyor.

Canonical’ın başarılı olması için Ubuntu’yla çalışan cihazların mevcut Android ve Apple özellikleriyle donanım seviyesinde rekabet edebilmesi gerekiyor. BQ’nun donanım konusunda sunduklarının ise şu ana kadar pek etkileyici olmadığı düşünülüyor.

Exit mobile version