IHS Blog

Ücretsiz Open Source Blog Yazılımları

ucretsiz-open-source-blog-yazilimlari

Blog, genelde kişi veya belli bir kullanıcı grubu tarafından düzenli üretilen içeriklerin yayınlanması için oluşturulmuş web sitesi veya bir web sitesindeki alt bir bölümdür. Ayrıca blog nedir yazımızı inceleyerek ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Bir çok blog, belirli bir konuda yorum veya haber sağlar; diğerleri ise daha kişisel çevrimiçi günlükler olarak işlev görür. Tipik bir blog metin, resimler ve diğer bloglara, web sayfalarına ve konuyla ilgili diğer medyalara olan bağlantıları birleştirir. Okuyucuların yorumlarını etkileşimli bir biçimde bırakabilmeleri için hem kurumsal hemde bireysel web sayfaları için blog çok önemli bir bileşendir.

Açık Kaynak Kodlu ( Open Source ) Blog Yazılımı ( Script’i) Ne Demek ?

Açık kaynaklı blog yazılımı, bir web sitesini yönetmenin son derece popüler bir yoludur. Artık statik HTML web günleri geride kaldı! Açık kaynak kodlu ( open source ) blog yazılımı demek, bir çok kişi tarafından belli bir topluluk ve geliştirme standardı içerisinde herkesin istediği değişiklikleri yapmasına olanak sağlayan tüm kodları o geliştirici topluluğuna açık herhangi bir kaynak kodu erişim engeli olmayan yazılımlardır.

Blog yazılımları veya diğer adıyla blog scriptleri ile bir HTML5 ve CSS3 uyumlu web sitesi bu modern web geliştirme teknolojileri sayesinde, kullanıcının herhangi bir teknik bilgi veya deneyim olmadan saniyeler içinde blog sayfasını oluşturmasına fırsat tanıyor. Sıfır deneyimi olan HTML ve CSS acemileri, blog yazılımı ile kendi bloglarını veya şirket web sitelerini oluşturabilir ve işletebilir. Genellikle bir içerik yönetim sistemi olarak adlandırılan bu yazılımlar farklı olarak içerik yönetim sistemi CMS olarakta adlandırılabilmektedirler. Genellikle CMS’lerden farklı olarak blog yazılımları daha kolay web sitesi yönetimi için izin verilen ortak standart bir dizi özellik sunar.Bunlar;

Sayfalar ve Gönderiler ( Page and Post )

Tabii ki, çoğu açık kaynaklı blog yazılımı ayrıca web sitesine yeni sayfalar veya blog yazıları ekleyebileceğiniz sayfa ve yazı ayarları da sağlar. Burada, arama motoru optimizasyonu yapmak veya ek içerik eklemek gibi ( medya, resim, video, bağlantı ) ekstra işlemlerde yapabilirsiniz.

Medya

Blog içerik yönetim sistemlerinin çoğunda, görüntüler, videolar ve diğer dosya biçimleri gibi medyaları yükleyip saklayabileceğiniz bir medya paneli de bulunur. Bu, yüklenen medyayı düzenlemek ve izlemek için çok kullanışlıdır.

Eklentiler

Bir blog yazılımının en önemli özelliği eklentiler sayesinde yeni özellikler edinebilmesidir. WordPress blog yazılımı veritabanında yer alan ve kullanıcıların geliştirdiği milyonlarca eklenti sayesinde bu gün en popüler blog yazılımı haline gelmiştir.(En iyi WordPress eklentileri için diğer makalelerimizi inceleyin.) Örnek vermek gerekirse blog sayfasınızı sadece bir kaç tık ile bir e-ticaret eklentisi ekleyebilir ve ürünlerinizi profesyonel bir şekilde sergileyerek satışa sunabilirsiniz.

Blog Yazılımını ( Script’ini) Üstün Yapan Nedir ?

Modern blog yazılımı ile fark etmiş olabileceğiniz bir şey, açık kaynak kodlu projeler arasında içerik yönetim sistemleri göre daha popüler olan projeler olduğudur. Bu, büyük oranda web gelişiminde görülen içerik üretimi açısından büyük büyümeden kaynaklanmaktadır. İşletmeler ve bireyler, modern bir web sitesi kurmanın ve yönetmenin kolaylığını fark ettiklerinde bunla bağlantılı olarak blog yazılımlarının popülerliği arttı. Birdenbire, fenomen blog yazarlığı popüler hale geldi ve web tabanlı reklamcılık için ayrılan bir bütçeye sahip olmayan küçük işletmelerde tanıtım için bir fırsat sahibi oldular. Bugün, blog yazılımları diğer açık kaynaklı platformlara göre üstün olmaya devam ediyor. Ancak, sürükle ve bırak özelleştirme süreci sunan web sitesi üreticileri, kuruluşlarından bu yana önemli ölçüde büyüdü. Aslında, pek çok blog içerik yönetim sistemi, eklenti yüklemeleri yoluyla sürükle ve bırak sayfa oluşturucuları sağlayarak benzer teknolojiyi sunmaya çalışıyor.

Blog yazılımı sayfaların ve yayınların ötesine nasıl yayılır?

Blog yazılımı, geleneksel blog gönderinizden daha fazlasını başarabilir. Eklentiler ve özel temalar kullanarak, bir blog veya içerik yönetim sistemi, haber portalları, emlak listeleri, seri ilanlar, forumlar, buluşma siteleri, wiki sayfaları, e-ticaret alışverişi ve daha fazlası için kullanılabilir. Blog yazılımı, birçok web sitesinin çeşitliliğinin temelini oluşturmuştur ve bugün, bir blog platformu üzerinde herhangi bir web sitesi türünü oluşturmak tamamen mümkündür.

Blog yazılımı ücretsiz mi ve nereden indirilebilir?

Çoğu blog yazılımı tamamen ücretsizdir, genellikle açık kaynaktır ve geliştiricinin web sitesinden indirilebilir. Örneğin, WordPress’i WordPress.org’da, Joomla’yı Jo’da bulabilirsiniz.Aşağıdaki listeden popüler blog yazılımlarının listesini inceleye bilirsiniz;

Yazılım ( Script)Kullanıcı PuanıWebİndirme Linki
WordPress4.98İnceleDownload
Anchor CMS4.86İnceleDownload
LoudBlog4.81İnceleDownload
EggBlog4.65İnceleDownload
Simple PHP Blog4.65İnceleDownload
Diem4.58İnceleDownload
PivotX4.57İnceleDownload
contentNow4.52İnceleDownload
Microweber4.52İnceleDownload
Nucleus CMS4.52İnceleDownload
FlatPress4.48İnceleDownload
Pritlog4.48İnceleDownload
Textpattern4.45İnceleDownload
Croogo4.43İnceleDownload
BLOG:CMS4.42İnceleDownload
SweetRice4.42İnceleDownload
b2evolution4.36İnceleDownload
Bludit4.35İnceleDownload
Dotclear4.27İnceleDownload
Serendipity4.26İnceleDownload
Elgg4.23İnceleDownload
PluXml4.18İnceleDownload
bBlog4.15İnceleDownload
MonoCMS4.13İnceleDownload
Habari4.12İnceleDownload
WPdotnet4.12İnceleDownload
Backdrop CMS4.11İnceleDownload
60cycleCMS3,85İnceleDownload

Blog sayfanız için hızınıza hız katacak SSD disk ile özel optimize edilmiş blog hosting paketlerimizi incelemek için hemen tıklayın.

Exit mobile version