IHS Blog

Ücretsiz Wi-Fi Erişiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler

wifi-erisim-noktasi

Kabul edelim ki ücretsiz Wi-Fi hepimizin hoşuna gidiyor. Fakat herkesin kullanımına açık olan bu ağ bağlantılarının banka hesabınızdaki birikimimizi kaybetmek gibi birçok olumsuz sonuçlar doğurabileceğini de göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Wi-Fi bağlantısı kurarken web dolandırıcılarının kurbanı olmamanız için kullanabileceğiniz ipuçlarını derledik.

İnternet Bankacılığını Kullanmayın ya da Kart Bilgilerinizi Girmeyin

İnternet bankacılığını kullanırken ve online alışveriş yaparken veri hırsızlığından korunmanın en güvenli yolu mobil veriyi kullanmaktadır. Güvenliğiniz sağlamak adına mevcut internet paketinizden harcayacağınız birkaç megabayt buna değecektir.

Eğer İnterneti Kullanmıyorsanız Wi-Fi’yi Kapatın

İnterneti kullanmadığınız zaman kablosuz bağlantıyı kapatmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü bunu yaparak 3 sorunu birden çözersiniz: Piliniz daha uzun süre dayanır, başınıza bela açabilecek bir ağa bağlanmazsınız ve otomatik olarak gönderilen sinir bozucu reklam e-postaları almazsınız.

VPN Kullanın

Virtual Private Network teriminin kısaltılmışı olan VPN’nin Türkçe karşılığı Sanal Özel Ağ’dır. VPN, online olduğunuz zaman anonim kalmanıza olanak tanır ve girdiğiniz web sitelerinde siz değil sanal ağınız görünür. VPN’nin olumsuz yanı ise bağlantınızı biraz yavaşlatıyor olması ve genellikle ücretli olmasıdır. Ücretli olanlar çok pahalı olmamakla birlikte aynı zamanda hala birçok ücretsiz VPN uygulaması da mevcut.

Cihazınızın Ağı Hatırlamasına İzin Vermeyin

Cihazların çoğu daha önceden kullandıkları hotspot’u hatırlıyor ve otomatik olarak bağlanıyor. Veri hırsızları kendi erişim noktalarının isimlerini cihazınızın hatırladıklarından bir tanesi ile aynı yapabilir ve böylece verilerinize kolaylıkla erişebilir.

Ağın İsmine Dikkat Edin

Hackerların birçoğu yakınlarında bulunan bir ağ ile benzer adı kullanırlar. Örneğin “Sahil Cafe” isimli bir kafenin ağ isminin “SahilCafe” olduğunu varsayalım. Hackerlar bu ağın ismindeki “L” harfinin yerine büyük “ı” harfini kullanarak “SahiICafe” adında bir ağ oluşturabilir. Bu ağ ile gerçek ağ ile arasındaki tek fark; biri giriş esnasında giriş bilgileri ister diğeri ise direkt bağlanır. Bu yüzden ücretsiz bir ağa bağlanmadan önce ağ sahibi ile iletişim kurmayı deneyin.

İyi Bir Antivirüs Yazılımı Kullanın

Virüslerden korunmak için daima bir anti virüs yazılımı kullanın ve bu yazılımın sürümünün de en güncel sürüm olduğuna dikkat edin. Neredeyse her gün hackerlar tarafından yeni bir saldırı türü bulunuyor, bu yeni saldırılardan da korunabilmek için anti virüs yazılımınızı güncel tutmalısınız. Ayrıca anti virüsler, olası bir sahte bağlantı konusunda da sizi uyarır.

2 Aşamalı Kimlik Doğrulama Gerektiren Ağları Tercih Edin

Bağlanmak için herhangi bir ek eylem gerektirmeyen bir ağ muhtemelen güvenilir değildir. Güvenli bir ağ deneyimi yaşayabilmek için mümkünse telefonunuza bir kısa mesaj göndererek kod isteyen bir nokta seçin. Bu sizi hackerlara karşı koruyacaktır.

Şifrelerinizi Saklayın

Cihaz şifrelerimizi girerken şifremizi gizlice girmemiz gerektiğini hepimiz biliyoruz fakat birçoğumuz bu konuda dikkatsiz davranıyoruz. Bu tür dikkatsizlikler suçlulara davetiye çıkartıyor. Bu gibi olumsuzlukların önüne geçebilmek adına bir parola yöneticisi kullanabilirsiniz.

Web Site URL’lerini Kontrol Edin

Sahte ağlar sizi iyi olarak bilinen web sitelerine yönlendirebilir, ancak bu aşamada da kişisel verilerinizi elde edebilirler. İyi olarak bildiğiniz bir web sitesinin URL kısmında garip karakterler görürseniz orijinal olmayan bir web sitesinde olduğunuzu anlamalısınız. “Google.com” ile “ɢoogle.com” aynı site değildir. Bu farkları anlayabilmek için de güvenilir bir tarayıcı kullandığınızdan emin olun. İyi bir tarayıcı, bu gibi garip durumları algılar ve sizi uyarır.

Güvenli Bağlantıları Tercih Edin

Güvenli bağlantıları tanımlamak oldukça kolaydır: Güvenli bir web sitesinin URL’si “http://” yerine “https://” ile başlar. Google gibi bazı web siteleri, verileri aktarmak için her zaman güvenli bağlantıları kullanırlar. 

Exit mobile version