IHS Blog

URL Yapınızı Kısaltmanız İçin 5 Neden

url-yapisi-icin-seo-taktikleri

URL’niz SEO stratejinizin temel özelliklerinden bir tanesidir. Fakat biraz basit bir görev gibi görünen URL yapılandırmaları sürekli gözden kaçırılıyor.

URL’niz web sitenizin ziyaretçileriniz tarafından görünen ilk kısmıdır. Ziyaretçiler çeşitli karakterlerden oluşan saçma URL’leri gördüğü zaman bu URL’leri spam olarak değerlendirebilir. Basit bir şey gibi görünse de iyi bir izlenim bırakmak önemlidir. Fakat iyi bir izlenimi nasıl bırakabilirsiniz?  URL optimizasyonu nasıl yapılır? Ya da URL yapınızı optimize etmenizin faydaları nelerdir? Bu sorulara cevap aradık ve cevapları sizler için sıraladık:

URL’leri Kısaltmak İçin 5 Neden

Haberimize devam etmeden önce URL kısaltma yazılımlarından bahsetmeyeceğimizi söyleyelim. Bunun yerine URL’lerinizin yapısını temizlemekten ve kısaltmaktan söz edeceğiz. Ayrıca bunları yaptığınız zaman sitenizin elde edeceği avantajlara odaklanacağız.

  1. Gelişmiş Arama Motoru Sıralamaları

URL’nizin yapısı sitenizin sıralamalarını etkileyecektir. Direkt olarak etkisi olmasa da çeşitli nitelikleriyle sıralamalarınızı etkileyecektir. Örneğin; Google’a ve okuyucularınıza sayfanızın tam olarak neyle ilgili olduğuna dair fikir vermek için URL’lerinize anahtar kelimeler ekleyebilirsiniz. Fakat URL’nize çok fazla anahtar kelime eklemeniz doğru bir tercih olmaz. Sadece hedef anahtar kelimelerinizi kısaltılmış URL’lerinizde kullanarak arama motorlarına ve kullanıcılarınıza sayfanızın konusunu belirtebilirsiniz.

Google’da üst sıralara yerleşmiş olan web sitelere baktığınız zaman çoğu sayfalarında anahtar kelimeleri kullandıklarını görebilirsiniz.

  1. Artan Kullanıcı Güveni

Haberimizin ilk kısımlarında uzun ve alakasız karakterlere sahip olan URL’lerin spam gibi göründüğünü söylemiştik. Temiz bir URL ile web siteniz çok daha güvenilir görünebilir.

Web sitenizde yer alan URL’lerin okunabilirlik testini geçmesini sağlayın. Bunu kontrol etmek için URL’lerinizi sesli olarak okuyun. Bunların sonucu olarak subdomainleri ve subfolderları da minimalize edersiniz.

  1. Siteniz Daha Hızlı Büyür

Siteniz gelişmeye ve büyümeye devam ettikçe daha fazla kategoriye, sayfaya ve bölüme ihtiyacınız olacak. URL yapınızı kısaltarak ve basitleştirerek sitenizdeki gezinmeleri ve sitenizin büyümesini kolaylaştırabilirsiniz.

Eğer URL’leriniz uzun ve kafa karıştırıcı ise arama motoru botları tarama işlemlerini yaparken zorlanır. Bu da size olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Kısa URL linkleri ve basit kategoriler sitenizin genişlemesini kolaylaştıracaktır.

  1. Daha Kısa URL’lerin Paylaşımı Daha Kolaydır

Kısa URL’ler okuyucularınızın içeriklerinizi daha kolay paylaşmasını sağlar. Uzun ve karmaşık URL’lerinizin Facebook, Pinterest gibi platformlarda ya da e-postalarda nasıl görüneceğini bir düşünün… Ayrıca uzun ve kafa karıştırıcı URL’lerin akılda kalmasının mümkün olmadığını söylememize gerek bile yok.

Hangisini paylaşırdınız?

-http://orneksite.com/ayakkabilar

-http://orneksite.com/tum-ayakkabilar/siyah-ayakkabilar/sayfayedi.jghfp=p6

Her seferinde 1.’yi tercih edeceğinizi düşünüyoruz.

  1. URL’lerinizi Kullanıcı Beklentilerine Göre Belirleyin

URL optimizasyonunun önemli bir kısmı da kullanıcıların beklentileridir. Bu yüzden özellikle URL’lerinizin sayfanızın içeriği ile ilgili olması gerekiyor.

Bu konuda en çok sayfa başlığı ile URL yapısının benzer olması tercih ediliyor. Fakat bu benzerlik tıpa tıp olmak zorunda değil, önemli olan okuyucunun URL’ye baktığı gibi içeriği anlayabiliyor olması.

Örneğin; ‘Tarihin En İyi 10 Domain Adı‘ isimli bir yayın hazırladınız. URL’nizi ‘websitem.com/en-iyi-domain-isimleri’ yapabilirsiniz. Mükemmel bir eşleşme söz konusu olmasa bile kısa, basit ve açıklayıcıdır.

URL’niz sayfanız hakkında bir beklenti oluşturur. Bu konuda ziyaretçilerinizi hayal kırıklığına uğratmamalı ve URL’nizin içeriğinizi açıklıyor olması gerekmektedir.

Sonuç

URL’lerinizi Kısaltarak Hayatınızı Kolaylaştırın

URL kısaltma işlemi aslında kolay bir işlemdir. Sakin olun, mantıklı düşünün ve kendinize “Bu sayfanın URL’si nasıl anlamlı olur?” diye sorun. Her şeyden önce anahtar kelime araştırmanızı yapın ve bu anahtar kelimeleri URL’lerinizde uygun şekilde kullanın.

Haberimizde URL’leri kısaltmanın SEO, kullanıcı deneyimi, site yapısı ve daha fazlası için avantajlarından söz ettik. Aklınıza takılan bir nokta varsa lütfen aşağıdaki yorum bölümünde bizimle paylaşın.

Ayrıca URL’lerin tam olarak ne olduğu hakkında daha fazla bilgi almak için ve URL’ler konusunda daha fazla SEO taktikleri almak için buraya tıklayarak ilgili haberimizi görebilirsiniz.

Exit mobile version