IHS Blog

Uygulama Güvenliği Konusunda Dikkat Etmeniz Gereken 4 Şey

uygulama güvenliği

Uygulama güvenliği konusu genellikle ihmal edilir. Bu muhtemelen biraz bilgi eksikliğinden, biraz da geliştiricilerin uygulamaların özelliklerine ve estetiğine daha fazla ağırlık vermesindendir. Fakat işin içindeki riskler düşünülürse bu konunun kesinlikle ihmal edilmemesi gerektiği de açıktır. Sıradan bir uygulama güvenliği açığı değerli bilgileri çalınmaya açık hale getirebilir ve uygulamanıza yönelik müşteri güvenini bir anda yok edebilir.

  1. Veriyle komutları birbirinden ayırın. Veya, başka bir deyişle, verilerinizi sisteminizi çökertecek komutlardan koruyun. Hackerlar genellikle küme veya yığın taşmalarını ya da SQL, LADP, Xpath ve Command açıklarını kullanır. Bu yöntemlerle girilen veri uygulamanızı ele geçirebilir. Bu yöntemler siber saldırıların büyük kısmını oluşturmaktadır, bu yüzden uygulamalarınızda bu yöntemlere karşı koruma sağlamak büyük önem teşkil etmektedir.
  2. İyi bir uygulama mantığı kurun. İyi bir uygulama mantığıyla uygulamanızın geçersiz verileri sorgulamadan kabul etmesini, kullanıcıların belirli işlemler için gerekli aşamaları atlamasını veya bir önceki aşama onaylanmadan sonraki aşamalara geçilmesini önleyebilirsiniz. Girdilerin mutlaka onaylanmasını sağlayarak veya sunucular arası API entegrasyonunu devreye sokarak uygulamanızı birçok saldırıdan koruyabilirsiniz.
  3. Uygulamanızın çevresini tanıyın. Geliştiricilerin sık sık yaptığı kavramsal hatalardan biri de uygulamalarının kapalı bir sistem içerisinde var olduğunu düşünmektir. Halbuki uygulamalarınız işletim sistemleri, donanım bileşenleri, ağ bağlanabilirliği, web tarayıcıları, üçüncü taraf kütüphaneler gibi birçok dış etmene bağlıdır. Uygulamanızla çevresi arasındaki güvenlik açıklarını kapatın. Buna yazılımınızı düzenli bir şekilde güncellemek de dahildir.
  4. Kriptolama işini uzmanlara bırakın. Kriptoloji zor bir iştir ve eğer bu konuda uzman bir kişi değilseniz bu işi tek başınıza yapmaya çalışmayın. Kötü kriptoloji, uygulamaları başta uzaktan zamanlama saldırıları olmak üzere birçok siber saldırıya karşı kırılgan bir hale getirir. Eğer kendi kriptolarınızı yazmayı tercih ediyorsanız bu işin riskini kendi üzerinize aldığınızın bilincinde olmanız gerekir. Yalnız işin en kötü kısmı da kodunuzun zayıf olduğunu ancak iş işten geçtikten sonra anlayabilecek olmanızdır.
Exit mobile version