IHS Blog

Video SEO Nasıl İyileştirilir?

video-seo-nasil-iyilestirilir

Yaşı uygun olanlar 1981 yılında MTV’nin tanıtılmasını ve ilk videosunu hatırlar. “Video Killed the Radio Star” isimli video ile bir kıvılcım düştü ve o kıvılcım büyüdükçe büyüdü. MTV’nin ilk videosunun isminde yazdığı gibi kimse radyo yıldızlarını öldürmedi fakat videolar kesinlikle inanılmaz derecede popüler hale geldi.

Video yayınları o kadar ilerledi ki şu an internet üzerinde başarılı bir şekilde varlık göstermek istiyorsanız kesinlikle videolara ve video SEO optimizasyonuna ihtiyacınız var. Ne yapıyor olduğunuz ya da nasıl bir web sitesine sahip olduğunuz önemli değil, her ne yapıyorsanız o konuda en iyisini yapmaya çalışmalısınız. Videolar da bu işin bir parçası ve videoları en iyileştirmek için video SEO’da da iyi iş çıkarmalısınız.

Eklenti ve Hizmetler

Anahtar kelimeleri doğru bir şekilde doldurmak önemli fakat artık demode. Klasik SEO kurallarını yapmak artık yeterli değil. Özellikle pazarlamacılar 3. taraf eklentilerin, reklamların ve uygulamaların daha etkili olabilmesi için fark yaratacak değişikliler yapıyorlar. Rakiplerinizi ve web’in potansiyelini düşününce verimliliği ve üretkenliği doğru araçlar kullanarak artırmayı düşünmelisiniz. Bunun için de video SEO’nuz için bazı düzenlemeler yapmanız gerekebilir.

  1. TubeBuddy

İlk aracımız TubeBuddy. Birçok kişinin favori araçlarından olan TubeBuddy, temel olarak YouTube videolarınızı yönetme aracı olarak tanımlanabilir. TubeBuddy tek bir tarayıcı eklentisi ile hem Firefox’ta hem de Chrome’da sayfa içinde aktif olarak çalışabiliyor. Uzantıyı tarayıcınıza indirip kurduğunuz zaman YouTube’un herhangi bir yerinde açılan ve entegre edilmiş bir TubeBuddy gösterge panosuna sahip olursunuz.

TubeBuddy’yi öne çıkaran asıl şey ise rakiplerinizin kendi videolarını öne çıkarmak için yaptıkları şeyler, istatistikleriniz, YouTube’daki arama sıralamanız ya da görüntülenme süreleriniz gibi birçok bilgiyi size gösterebilme yeteneğidir. Bu istatistik yeteneklerine videolitik ve kanalitik diyorlar.

Bunların dışında TubeBuddy ayrıca arama terimleri için analizler yapabiliyor ve arama gücünüz, rekabet gücünüz ya da hangi bölgelere yoğunlaşmanız gerektiği gibi bilgileri sunuyor. Bu özelliklerin birçoğunu uzantının ücretsiz sürümünü kurarak edinebilirsiniz. Fakat eklentinin bir de Pro sürümü var.

Bu eklenti kullanılması gereken bir eklenti, çünkü sizden daha iyi olan rakiplerinizin tam olarak ne yaptıklarını bilmek başarınızı artıracak bir eylemdir.

  1. Moz

Aramızda Moz‘u duymayan yoktur herhalde. Kanalınızın SEO’sunu geliştirmek için Moz’u kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Özellikle videolarınızın parlaklığını artırmak adına Moz’u tercih edebilirsiniz.

Moz, TubeBuddy kadar çok fonksiyonlu bir araç değil. Fakat Google kendi ürünlerini oldukça seviyor. Eğer Google ürünlerini kullanıyorsanız ve YouTube’da videolarınız varsa kesinlikle daha iyi sıralamalar elde edersiniz. Genel arama hacminizi ölçmek ve videolarınıza en uygun anahtar kelimeleri üretmek için Moz’u kullanabilirsiniz. Moz ve TubeBuddy’i birlikte kullanarak kanalınızı çok güçlü kılabilirsiniz.

SEMRush

Moz gibi SEMRush da videolarınızı çekip çevirmek (özellikle anahtar kelimeler bulmak) için kullanabileceğiniz oldukça kullanışlı bir araçtır. Genel olarak video SEO’yu geleneksel arama motoru pazarlamacılığının daha profesyonel bir altkümesi olarak görebiliriz. Bu da videoları kullanmanız gerektiği ve videolarınıza doğru şeyleri ekleyerek optimizasyonu tamamlamanız gerektiği anlamına geliyor.

Video içerikler artık web’i ele geçiriyor. Bu yüzden videolarınızı ne kadar fazla platformda yayınlarsanız o kadar başarılı olursunuz. Videolarınızı özellikle YouTube ya da Vimeo gibi platformların dışında da yayınlanmasını istiyorsanız insanların arayacakları şeyleri biliyor olmalısınız. Yani artık “tatlı, sevimli kedicikler” yazmak yeterli değil. Üstelik Google da arama sonuçlarını hazırlarken belirli video türlerini dikkate alma eğilimi gösteriyor.

Daha çok ilgi çeken video içerikleri şöyle:

Bu tarz videolar oluşturduktan sonra size ilgili eğilimleri, anahtar kelimeleri ya da belirli bölgelerle ilgili ayrıntılı analizleri sunduğu için SEMRush oldukça kullanışlı bir araç. Ayrıca SEMRush ile kendi belirlediğiniz bir web sitesi için SEO stratejileri öğrenebilirsiniz ve verilerinizi doğrudan rakipleriniz ile karşılaştırabilirsiniz.

Kısacası SEMRush ile “Tatlı, sevimli kedicikler” videonuzu bile başarılı bir şekilde sıralayabilirsiniz.

Pek Popüler Olmayan En İyi Yöntemler

Yüksek Sesle ve Tane Tane Konuşun

Hangi anahtar kelimeleri kullandığınız önemli fakat bundan daha önemli bir şey varsa ilgili anahtar kelimeleri içeriğinizde kullanıyor olmanızdır. Kendinizi ya da yeteneğinizi videoya alırken anahtar kelimelerinizi diyaloglarınıza eklediğinizden emin olmalısınız.

Kendi kendine öğrenme yeteneği olan yeni nesil yazılımları bilmeyenimiz yok. Benzer durum YouTube için de geçerli. YouTube artık videolara otomatik olarak altyazı ekliyor. Bunu yaparken de kendi kendine öğrenme yeteneği sayesinde videolarınızdan bir şeyler kapıyor.

Bu konudan da en iyi şekilde faydalanmak için tek yapmanız gereken kameraya bakarken ilgili anahtar kelimelerinizi arada bir hatırlatmak. Örneğin; WordPress ile ilgili öğretici bir video hazırlıyorsanız “WordPress harikadır.” demek gibi. Çok kez aynı şeyleri tekrarlamanız pek yararlı değildir bu yüzden abartmamaya dikkat edin.

YouTube’un Otomatik Doldurması

Videolarınızı derecelendirmek adına YouTube’un otomatik tamamlama işlevini henüz kullanmadıysanız hemen şimdi başlamalısınız. YouTube’un arama çubuğuna herhangi bir şeyi yazmaya başladığınız zaman YouTube otomatik olarak tamamlamak için en popüler aramaları listeler. Bu da mevcut en popüler videolar ve aramalar hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlıyor.

Bu arama terimleri gelecekteki içerikleriniz için tam bir altın madeni. Bu sayede insanların neleri merak ettiğini ve rakiplerinizin neleri ürettiğini kolaylıkla görebilirsiniz. Bu arama terimlerini kullanarak anahtar kelimelerinizi değiştirebilir ve daha da önemlisi içeriklerinizi bu terimlere uyarlayarak ziyaretçilerin ihtiyaçlarına bir karşılık verebilirsiniz.

İzlenme Sürelerine Dikkat Edin

Bu bir video sıralama stratejisi değildir ve haliyle “SEO ile ilgisi nedir?” diye merak ediyor olabilirsiniz. YouTube son birkaç yıldır sürekli video algoritmalarını değiştiriyor. Bunun da bir sonucu olarak mümkün olduğunca çok sayıda izlenmek elbette önemli fakat yeterli değil. Bu konuda daha önemli olan faktör, izlenme süreleridir.

YouTube’da ana hedef videolarınızın mümkün olduğunca daha uzun süre izlenmesi ve izleyen kişilerin kanalınıza abone olmasıdır. Bu da sunduğunuz ana ürünü videonuzun ilk 10 saniyesine koymamanız gerektiği anlamına geliyor.

Örneğin, “YouTube’dan para kazanmak gerçekten mümkün mü?” temasına sahip bir video hazırlıyorsunuz. 10 dakikalık bir video hazırladığınızı varsayalım ve ilk 10 saniyesine “Tabii ki kazandırıyor, şimdiden 300.000 TL kazandım.” diyerek başlarsanız izleyicileriniz videonuzun son saniyesine kadar videonuzu dikkatle izleyecektir.

Bu örneğimizde yanıltıcı olmanız gerektiğini söylemiyoruz. Sadece ilgilendikleri kısmı daha çekici hale getirebileceğinizi vurgulamak istedik. Videolarınızda zekice davranın ve en önemli bilgiyi videonuzun sonunda verdiğinizden emin olun.

Etiketler, İsimler ve Açıklamalar…

Bu 3 madde birbiriyle oldukça ilişkili olduğu için bir arada değerlendiriyoruz. Kanalınızın her türlü istatistikleri iyi olsa dahi yine de videolarınızı optimize etmeniz gerekiyor. Çok önemli bir nokta gibi görünmese de etiketleri, açıklamaları ya da isimleri kullanmayan birçok kişi görebiliyoruz ve bu kişiler az da olsa bu durumdan olumsuz etkileniyor.

Bu konuda yapmanız gereken ilk olarak ana bir etiket belirlemek. Örneğin; WordPress İçin SEO Optimizasyonu. Bu ana etiketinizi anahtar kelimelerinizde kullandığınızdan emin olmalısınız.

İkinci olarak açıklamanıza da ilgili anahtar kelimeyi ekleyin. YouTube bu konuda size kullanabileceğiniz 5.000 karakterlik bir alan veriyor ve siz hala anahtar kelimenizi açıklamanıza eklemiyorsanız bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz demektir.

Ve son olarak, yüklemeniz bittikten sonra videonuzun ismini de ilgili anahtar kelime ile kaydettiğinizden emin olun. “wpvbtut001.mp4” yerine “wordpress_icin_seo_optimizasyonu.mp4” olmasını tercih etmelisiniz. Bu maddelerin YouTube için hayati önem taşıdığını söylersek abartmış oluruz. Fakat tarayıcılar her şeyi tarıyorlar ve bu noktaları da mutlaka gözden geçiriyorlar.

Sonuç

Google hakkında kesin bir şey biliyorsak, her an her şeyin değişken olarak kabul edildiğidir. Algoritmalar ve en iyi uygulamalar bile değişiyor. Emeklerinizin karşılığını daha iyi alabilmek için sizler de bu değişimlere adapte olmak zorundasınız.

Son dönemde oldukça popüler olan video içerikler, henüz böyle köklü bir değişim yaşamadı. Fakat videolarınız için doğru anahtar kelime araştırması, içerik oluşturma ve yüksek kaliteli içerik oluşturma gibi bazı önemli noktalar var. Bunların üzerine bir de TubeBuddy ve Moz gibi hizmetleri de ekleyerek başarılı bir stratejiye sahip olabilirsiniz.

Ayrıca YouTube ve diğer video platformlarının size sunduğu araç ve seçeneklere dikkat edin. (Örneğin; etiketler…)

İnternette başarılı bir şekilde yer almak için önerilerimizi dikkate alın. Bu maddeleri takip ederek son günlerin popüler mesleği olan YouTuberlık üzerine iyi bir kariyere sahip olabilirsiniz. YouTuberlık hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için buraya tıklayarak ilgili haberimizi inceleyebilirsiniz.

Exit mobile version