IHS Blog

Vue.js Nedir? Avantajları ve Dezavantajları

vue-js-nedir

Vue.js, yazılım geliştirme süreciyle ilgili olarak aşamalı tasarımı felsefesini benimseyen ve merkeze alan bir yapıya sahiptir.

Vue.js, çoğu JavaScript frameworkünden beklediğinizden biraz daha azını sunar. Diğerlerinde kullandığınız özelliklerin çoğuna Vue.js’te hazır olarak erişemezsiniz.

Ancak yine de; tahmin edebileceğinizden daha karmaşık ve teknolojik gelişmelerle dolu bir dünyada, bazen basit olmak iyi bir şeydir. Vue.js sadece bu amaç için sunulan bir frameworktür.

Bu içerikte Vue.js ve nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgiye değineceğiz.

 

Vue.js Nedir?

Vue.js, kullanıcı arayüzleri (UI’ler) ve tek sayfalı uygulamalar (SPA’lar) oluşturmak için bir geliştirilmiş bir JavaScript frameworküdür. Diğer rakipleri gibi, Vue.js de açık kaynaklıdır. Bir model-görünüm-görünüm modeli (MVVM) mimari deseni kullanır.

Evan You tarafından tasarlanan ve 2014’te yayınlanan framework, Angular.JS‘den iyi ve dezavantajlı yanlarını eleyerek tamamen yeni ama oldukça hafif bir framework oluşturmak için kullanmasıyla ortaya çıktı.

MVVM mimarisi, iş mantığının veya modelinin grafik kullanıcı arayüzünden (GUI) veya görünümden ayırt edilmesini sağlar.

Aslında, ayrım, front-end ve back-end geliştiricilerin birlikte çalışması için kasıtlı olarak sezgisel bir model sağlar. Görünüm modeli, bu tür endişeleri ayrı tutan ve bir bağlantı görevi gören yapıdır.

Ayrıca Vue.js, yalnızca görünüm katmanına odaklanan bir çekirdek kütüphanesine sahiptir. Herhangi bir ek işlevsellik Vue.js’nin destekleyici kütüphaneleri kullanılarak elde edilmelidir. Fakat bu kütüphaneler yerleşik değildir.

Ancak Vue.js’nin en göze çarpan özelliği direktifleridir. Yönergeler, geliştiricilerin web sayfası içeriğinin yapısını belirleyen web sayfalarının temel bir teknolojisi olan  HTML’yi genişletmesine izin veren HTML nitelikleridir.

 

Vue.js’nin 5 Avantajı

Vue.JS’ye eklenen kapsamlı HTML işlevselliği ile hafif ve sezgisel olmasına rağmen, Vue.js’nin ne olduğunu ve işinizde nasıl etkin bir şekilde fayda sağlayabileceğini 5 avantajına göz atalım.

  1. Başlamak için Basit

Vue.js ‘kademeli olarak benimsenebilir’ olarak da adlandırılır. Bu, Vue.js ve onu kullanan uygulamaların sıfırdan tasarlandığı anlamına gelir. Buradaki avantaj, başlamanın kolay olmasıdır ve ihtiyaç duyduğunuzda daha ileri seviye uygulamalara geçiş yapabilirsiniz.

Vue.js’nin temel kütüphanesi aynı zamanda, herhangi bir web geliştirme projesinin en önemli bileşenleri olan CSS, HTML ve JavaScript’e dayanmaktadır.

  1. Büyük Resmi Kütüphaneler

Vue.js’de ek işlevsellik için isteyeceğiniz özellikler, framework’ün resmi kütüphaneleri tarafından zamanla kapsanmaktadır. Temelleri ayarladıktan sonra, muhtemelen yönlendirme ve durum yönetimi en büyük endişeleriniz olacaktır.

Yönlendirme, HTTP isteklerini onları işleyen koda yönlendiren mekanizmadır. Durum yönetimi, metin alanları ve işlevsel butonlar gibi UI kontrollerinin bir durumdan diğerine işlenmesidir.

Vue Router ve Vuex, yönlendirme ve durum yönetimi için ilgili Vue.js kütüphaneleridir.

  1. Hızlı Renderizasyon

Vue.js’nin hafif yapısı ( sadece 21 KB’lık paket boyutu) onu rakiplerinden daha hızlı kılıyor. Özellikle sanal DOM, oluşturmayı hızlandırır.

Bir belge nesne modeli (DOM), HTML ve XML için metnin nasıl yapılandırıldığını modelleyen bir uygulama programlama arabirimidir (API). Sanal DOM, değişikliklerin senkronize edilmesini sağlayan gerçek DOM’un bir temsilidir.

Sanal DOM’u senkronize etmek, performansı yavaşlatan gerçek DOM’u güncellemekten çok daha verimlidir.

Bu özellikle SEO için sayfa hızının artması ve render sürelerinin kısalması anlamına gelir. Bu da sitenizin arama motoru optimizasyonu ve SERP sıralamalarında daha başarılı yapar.

  1. Kolay Öğrenme Eğrisi

Kütüphaneler ve JavaScript varyasyonları söz konusu olduğunda, Vue.js’yi öğrenmek çok fazla yazılım geçmişi ve bilgisi gerektirmez. Klasik CSS, HTML ve JavaScript Vue öğrenirken yeterli olacaktı.

Vue.js’de kodlamayı olduğundan daha kolay hale getirmek istiyorsanız Visual Studio ve Atom gibi popüler kod düzenleyicilere güvenin.

  1. Topluluk Avantajı

Çoğu açık kaynaklı dil ve framework gibi, Vue.js de destekleyici ve bu alana yoğunlaşmış bir topluluğa sahiptir.

Vue.js kullanan  150.000’den fazla Github üyesi var.

 

Vue.js’nin Eksileri Nelerdir?

Tüm avantajlarına rağmen Vue.js’yi kullanmamak için de nedenler var. Bu beklenebilir, ancak işiniz için yeni teknolojiler seçerken iyi yanlarının dışında, dezavantajlarını da bilmek önemlidir.

Çok Esnek

Garip bir şekilde, Vue.js ile ilgili en yaygın şikayet, fazla esnek olması veya en azından gerekenden daha esnek olmasıdır.

Vue.js, geliştiricilere gerçekten sıfırdan başlama fırsatı verdiğinden, yeni özelliklerin uygulanması için fazla esnektir. Bu da sorunlara neden olabilir.

Diğer yandan, hatalar ve düzensizlikler, daha büyük projelerde veya geliştirmeye devam ettiğiniz ve büyüttüğünüz projelerde daha kodunuzu daha karmaşık hale getirebilir.

Çok Sınırlı

Vue.js ekosistemi, resmi kütüphaneleri ve toplulukları dahil olmak üzere oldukça geniş olsa da, örneğin Vue.js ile React veya Angular.JS’yi karşılaştırdığınızda bazı belirgin farklılıklar göreceksiniz.

En çok dikkat çeken fark, Vue.js’nin diğer frameworkler kadar çok eklenti veya bileşene sahip olmamasıdır. Şüphesiz bu, Vue.js için büyük bir dezavantajdır.

Nispeten Çok Yeni

Birçok nedenden dolayı Vue.js’nin modernliği göründüğü kadar avantajlı değildir. Öncelikle topluluğu hâlâ küçük ve kaynak anlamında gelişmeye devam ediyor.

 

Vue.js Ne İçin Kullanılır?

Genel olarak JavaScript, en iyi web uygulamalarını geliştirmek için kullanılır. Ancak Vue.js, birçok amaç için uygun şekilde kullanılabilir. Aşağıda, frameworkün tam olarak nasıl kullanılabileceğini gösteren bazı Vue.js örnekleri verilmiştir.

  1. Prototipler

Web geliştirmedeki bir prototip, web tasarımınızın, web sitesini gerçekten oluşturup başlatmadan önce nasıl çalışacağını gösterebilen bir maketi gibidir.

Vue.js prototipleme için tasarlanmıştır.

  1. Kullanıcı Arayüzü Projeleri

Vue.js yalnızca standart HTML, CSS ve JavaScript ile kullanılabildiğinden, Vue.js’de bir UI projesi oluşturmak oldukça kolaydır. Vue.js’nin küçük öğrenme eğrisi ve hızlı oluşturma gibi diğer özellikleri de büyük bir avantaj sağlar.

  1. Mevcut Uygulamalar

Vue.js, mevcut uygulamalara işlevsellik eklemek için harika bir varlık olabilir. Küçük boyutlu ve temeli JavaScript’e dayanır, bu nedenle onu önceden var olan herhangi bir JavaScript projesine entegre etmek oldukça kolaydır.

Vue.js PHP’nin Laravel, Express.js, Python’s Django ve Ruby on Rails gibi birçok back-end teknolojisiyle uyumludur.

  1. Mobil Uygulama Geliştirme

Vue.js’te mobil uygulama geliştirme için yerel destek yoktur. Ancak ne olursa olsun kullanımını kolaylaştıracak birkaç proje var.

Capacitor, platformlar arası mobil geliştirme için bir yazılım geliştirme kiti (SDK) olan Ionic’e atfedilen bir projedir . Yerel iOS ve Android uygulamaları veya aşamalı web uygulamaları (PWA’lar) oluşturmak için bunu Vue.js ile kullanabilirsiniz.

Veya platformlar arası uygulamalara güç sağlayan NativeScript’i kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bunu Vue.js ile kullanabilir ve tüm geliştirme projeniz boyunca JavaScript diline güvenebilirsiniz.

  1. Tek Sayfa Uygulamaları (SPA)

Tek sayfalık uygulamaları açıklamanın en kolay yolu, onları yenilenmeye ihtiyaç duymayan web sayfaları olarak tasavvur etmektir. Bu nedenle, mobil uygulamalara çok benziyorlar. 

Bu olgu, tamamen yeni sayfaları yeniden yüklemek yerine, statik web sayfasını web sunucusundan gelen yeni verilerle dinamik olarak yeniden güncellemeyi içerir.

Bazı yönlerden bu, Vue.js için en iyi kullanımdır. SPA’lar, Vue.js’de olduğu gibi işleri basitleştirir.

 

Son olarak;

Vue.js, güçlü bir etkiye sahip küçük bir frameworktür

Framework’ün diğer avantajları, hızı, basitliği ve hem kütüphanelerinden hem de topluluğundan aldığı destektir.

Çeşitli web sitelerinde Vue.js uygulamalarının çeşitliliğini analiz etmek, framework hakkındaki anlayışınızı geliştirmelidir. Ancak Vue.js’yi kendi projelerinize uygulamak, teknolojinin daha da derinden anlaşılmasını gerektirecektir.

Exit mobile version