IHS Blog

W3 Total Cache Eklentisi Kurulumu ve Ayarları

w3-total-cache-ayarlarii

İnternet teknolojilerinin hızlı gelişimi ve Google’ın hayatımızın bir parçası haline gelmesi, internete yön veren en önemli kurumlardan birisi olmasını sağlamıştır. Google, web sitelerini belirli standartlar ve kriterler çerçevesinde sıralamaya sokan gelişmiş bir arama motorudur. Google üzerinde bir internet sitesinin sıralamasını etkileyen en önemli kriterlerden birisi ise internet sitenizin ne kadar hızlı yüklendiğidir.

Etkili bir SEO çalışması ile arama motorlarında zirveye ulaşmak için kullanıcı deneyimini en iyi hale getirmeli, sitenizin genel performansında iyileştirmeler yapmalısınız.

Bu rehberde WordPress W3 Total Cache Kurulumu ve Ayarları hakkında merak edilen konulara değinecek ve detaylı bir anlatım sunacağız.

W3 Total Cache Nedir?

W3 Total Cache, WordPress alt yapısı ile inşa edilmiş internet sitelerinin performansını artırmak için geliştirilmiş bir önbellek eklentisidir. İnternet sitenize bağlı CSS ve JavaScript dosyaları başta olmak üzere sayfalarınızın geç yüklenmesine neden olan birçok dosyayı sıkıştırıp, daha küçük boyutlar halinde önbellek üzerinden sunan bir eklentidir.

Halihazırda tercih edilen birçok popüler tema ve eklenti ile tamamen uyumlu olarak çalışabilen W3 Total Cache eklentisi 1 Milyonun üzerinde aktif internet sitesi tarafından tercih edilmektedir. Sağladığı CDN entegrasyon özelliği ile Cloudflare başta olmak üzere birçok CDN servisini birkaç adımda internet sitenize bağlayabilirsiniz.

W3 Total Cache Özellikleri

Sahip olduğu birçok özellik sebebiyle ilk bakışta karmaşık bir yapıya sahip olduğu düşünülse de kullandıkça alışacağınız gelişmiş birçok özelliğe sahiptir.

WordPress W3 Total Cache Eklentisi Kurulumu

WordPress’in en büyük avantajlarından birisi ise yönetici panelini kullanarak milyonlarca eklenti arasından dilediğimizi birkaç saniyede kurabiliyor olmamız. W3 Total Cache eklentisi kurulumu öncesinde yüklü ve aktif bir Cache yani önbellek eklentisi bulunuyorsa bunu devre dışı bırakmayı unutmayın. Aksi takdirde çakışmalar yaşanabileceği için sitenizde hatalar meydana gelebilir.

Kurulum için WordPress yönetim paneline giriş yapın ve “Eklentiler > Yeni Ekle” yolunu takip ederek eklenti arama sayfasına ulaşın. Bu sayfada sağ üstte yer alacak arama kutucuğuna “W3 Total Cache” yazmanız yeterli. Büyük olasılıkla ilk sırada karşımıza çıkacak aramayla aynı ismi taşıyan “W3 Total Cache” eklentisinin yanında yer alan “Hemen Yükle” butonuna basın.

Yalnızca birkaç saniye sürecek yükleme aşaması ardından belirecek “Etkinleştir” butonuna basarak eklentiyi çalıştırın.

W3 Total Cache Kurulumu tamamlandı. Artık ayarları yapmaya başlayabiliriz.

WordPress W3 Total Cache Ayarları

Bu rehberde sizler için hazırlamış olduğumuz WordPress W3 Total Cache Ayarları, site ve içeriğinize bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Yalnızca bir örnek teşkil etmesi, hangi özelliğin ne amaçla kullanıldığını açıklamaya yardımcı olmak amacıyla oluşturulmuştur. Belirli bir standartları herkesin uygulamasından ziyade, sitenize özgü en ideal ayarları nasıl yapacağınızı sizlere öğretmeye çalışacağız. W3 Total Cache Ayarları için öncelikle yönetim paneline giriş yapmanız ve sol menüden “Performance” başlığına tıklamalısınız.

Dashboard

Bu bölümde işlem gerçekleştirebileceğimiz herhangi bir ayar bulunmamakta. Eklenti ile ilgili bazı haberler ve istatistiklere buradan erişebilir.

General Settings

W3 Total Cache ile ilgili temel birçok ayarı bu bölüm altında tamamlayacağız. Sitenizde en iyi verimi alabilmek için burada yapılacak düzenlemelere dikkat etmeli ve iyi analiz etmelisiniz.

Preview Mode: Bu özellik varsayılan olarak kapalı gelecektir. “Enable” butonuna basarak aktif edebilirsiniz. Yapmış olduğunuz düzenlemeler yalnızca size uygulanacaktır. Bu sayede bir hata oluşup oluşmadığını gözlemleyebilirsiniz.

Page Cache: Bu alan sitenizde yer alan sayfaların önbelleğe dahil edilip, daha hızlı yüklenmelerini sağlar.

Page Cache Method: Sayfanızı önbelleğe almak için hangi metottan yararlanılacağını seçmelisiniz. “Disk: Enhanced” seçimi ideal bir seçim olacaktır.

Minify: HTML, CSS ve JS dosyalarınızın küçültülmesi / sıkıştırılmasını sağlar. Sitenizde bozulmalara yol açabileceği için aktif hale getirdikten sonra sayfalarınızı kontrol etmeyi unutmayın.

Minify Mode: Auto seçeneğini işaretlemeniz halinde küçültülecek dosyaları eklenti sizin yerinize tahmin etmeye çalışacaktır. Bu durumda bazı sayfalar düşük bir ihtimalde olsa hata verebilir. Bu neden ayarları kaydettikten sonra temel sayfalarınızı ziyaret etmeyi unutmayın.

Minify Cache Method: Sıkıştırma işleminin hangi metot ile gerçekleştirilmesini istediğinizi belirleyin. Disk seçimini yapmanızı tavsiye ederiz.

HTML Minifier: HTML sıkıştırma işleminin temel ayarını ifade eder. Default yani varsayılan olarak kalmalı.

JS Minifier: JavaScript dosyalarınızın sıkıştırılmasını ifade eder. JSMin (Default) seçimi yapılmalı.

CSS Minifier: CSS dosyalarınızın sıkıştırılmasıyla ilgili temel ayardır. Minify (Default) olarak işaretlenmeli.

Database Cache: Veri tabanı üzerinde depolanan objelerin önbelleğe alınmasını sağlar. Bu sayede veri tabanına gönderilen istek sayısı azaltılır.

Database Cache Method: Disk seçimi en ideal verimi almanızı sağlar.

Object Cache: Nesneleri önbelleğe almanızı sağlayan bir fonksiyondur. Genelde bu özelliği aktif etmenize gerek olmaz.

Object Cache Method: Bir önceki maddeyi aktif hale getirmeniz halinde bunların nasıl önbelleğe alınacağını belirlemenizi sağlar.

Browser Cache: Tarayıcıların sahip olduğu önbellek teknolojisinden yararlanmanızı sağlar. Aktif konumda tutmanız açılış hızını önemli ölçüde etkiler.

CDN: Eğer bir CDN hizmetiniz bulunuyorsa bunu aktif konuma getirerek gerekli ayarları bu bölümden yapabilirsiniz.

Lazy Loading: Ziyaretçileriniz yalnızca o an görüntülediği alanda bulunan görselleri yükler. Yani uzun bir sayfaya sahipseniz bu sayfada bulunan tüm resimler aynanda gönderilmez. Ziyaretçi sayfayı kaydırdıkça görseller yüklenecektir. Açmanız açılış hızını artırabilir.

Disable Emoji: Sitenizden emoji desteğini kaldırmanızı sağlar. (Gülen yüz vs.)

Disable wp-embed Script: Sitenizde wp-embed.js dosyasının kaldırılmasını sağlar. Bunu aktif konuma getirirseniz içerikleriniz içerisinde diğer yazıları çağıramazsınız.

Enable Google Page Speed Dashboard Widget: WordPress yönetim panelinizde Google’ın Page Speed yani site hız testi uygulamasının verilerini görüntülemenizi sağlar.

Page Speed API Key: Google’ın servisinden bir API anahtarı temin ettiyseniz bu alana girmelisiniz.

Verify Rewrite Rules: Sunucu yapılandırma hataları hakkında size bilgilendirme sunar. Bu özelliği aktif ederek bu hataları takip edebilirsiniz.

Optimize Disk Enchanced Page and Minify Disk Caching for NFS: Barındırma ortamınız olası bir performans iyileştirmesi için ağ tabanlı bir dosya sistemi kullanıyorsa bu seçeneği deneyin.

Page Cache

Sayfalarınızın önbellek işlemleri hakkında düzenlemeler yapabileceğiniz bölümdür. Burada yapılacak ayarlar site açılış hızınızı doğrudan etkileyecektir.

Cache Front Page: Sayfalarınızı önbelleğe almanızı sağlar. Bu seçeneği aktif duruma getirmelisiniz.

Cache Feeds: Site, Categories, Tags, Comments: Site, kategoriler, etiketler ve yorumları önbelleğe almanızı sağlar.

Cache SSL (HTTPS) Requests: Eğer siteniz HTTPS formatında yayın yapıyorsa bu özelliği aktif etmelisiniz.

Cache URls With Query String Variables: Bu özelliği pasif durumda bırakmanızı tavsiye ederiz. Eğer PRO sürüm kullanmıyorsanız zaten aktif etmeniz mümkün olmayacaktır. Sorgu dizinindeki bağlantıları (arama sonuçlarını) önbelleğe almanızı sağlar.

Cache 404 (not found) Pages: Sitenizde 404 hatası ile karşılaşılan sayfaları önbelleğe almanızı sağlar. Aktif etmemelisiniz. Bu hatalar giderilmesi halinde alınan önbellek sebebiyle ziyaretçilere hata gösterilmeye devam edebilir.

Don’t Cache Pages For Logged in Users: Sitenizde bir üyelik fonksiyonu bulunuyorsa bu özelliği aktif etmelisiniz. Üye girişi yapmış kullanıcılar önbellekten muaf tutulur.

Don’t Cache Pages For Following User Roles: Bu özelliği aktif etmek ya da etmemek size bağlı. Aktif etmeniz halinde altında belirecek kutucukta yer alan rollerden işaretlediğiniz kullanıcı türleri önbellekten muaf tutulur.

Cache Alias Hostnames: Aynı içeriğe farklı bağlantılar üzerinden erişim sağlanabiliyorsa bu özelliği aktif edin. Eğer böyle bir durum bulunmuyorsa bu bölüme müdahale etmeden geçin.

 

Automatically Prime The Page Cache: Sayfa önbellek işlemlerini otomatik olarak güncellemenizi sağlayan bir fonksiyondur. Aktif etmenizi tavsiye ederiz. Bu özellik önbellek dosyalarının belirli aralıklarla yenilenmesini sağlar.

Update Interval: Önbelleğe alınmış başka bir sayfa grubu oluşturmadan önce beklenecek saniyeyi ifade eder.

Pages Per Interval: Tek seferde önbelleğe alınacak sayfa sayısını belirleyin. Düşük güçlü sunucularda bu değeri minimum seviyede tutmanızı tavsiye ederim. 10 değeri genellikle ideal bir seçim olacaktır.

Sitemap URL: Eğer bir XML dosyanız varsa burada adresini belirtin. Bu sayede sistem XML dosyanızda öncelikli olarak belirtilen sayfalara önbellek alım işlemleri sırasında öncelik tanıyacaktır.

Preload The Post Cache Upon Publish Events: Yayın önbelleğini önceden yüklemenizi sağlar.

Compatibility Mode: Sunucunuzun WordPress ile çalışabilirliğini %20’ye kadar artırabilmenizi sağlar. Çoğu sunucu ve site bu özelliği destekler. Aktif ederek sitenizde bir sorun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Minify

Sitenizin çalışmasını sağlayan bazı temel dosyaların sıkıştırılması ile ilgili temel ayarların yer aldığı bölümdür. Burada düzenleme yaparken dikkatli olmalı ve her aşamada sitenizi kontrol etmelisiniz.

Rewrite URL Structure: Aktif olarak kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu özellik URL yapısının yeniden yapılandırılmasını sağlar. Pasif duruma getirilirse CSS ve JS ile get değişkeni kullanılır.

Disable minify for logged in users: Giriş yapmış kullanıcılar için sıkıştırmaları devre dışı bırakmak isterseniz aktif edebilirsiniz. Özel bir durum olmadığı sürece bunu aktif etmenize gerek yok.

Minify Error Notification: Sıkıştırma işlemleri sırasında bir hata ile karşılaşılırsa bunun hakkında kime bildirim & bilgi verilmesini isterseniz onu işaretleyebilirsiniz. Pasif durumda bırakılabilir.

HTML Minify Settings: HTML sıkıştırma ayarlarını yapmanızı sağlar. Aktif (Enable) hale getirerek ilk 3 seçeneği işaretlemenizi tavsiye ederiz.

JS Minify Settings: JavaScript sıkıştırma ayarlarını yapılandırmanızı sağlar. Bu bölümü “Enable” yani aktif konuma getirmelisiniz. Diğer tüm ayarları varsayılan şekilde bırakmalısınız.

CSS Minify Settings: CSS dosyalarınızı sıkıştırmanızı sağlar. Enable yani aktif etmenizi tavsiye ederiz. Ek olarak “Line break removal (not applied when combine only is active)” bölümünü de işaretleyebilirsiniz.

@Import Handling: Bu seçenek varsayılan olarak Disable olarak gelecektir. İsteğe bağlı Process seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

Database Cache

Veri tabanı kayıtlarının önbelleği ile ilgili ayarları yapabileceğiniz bölümdür.

Don’t Cache Queries For Logged in Users: Sitenizde üyelik sistemi aktifse bu özellik işinize yarayacaktır. Siteye giriş yapan kullanıcılar için veri tabanı verilerinin önbellekten sunulmasını devre dışı bırakır.

Maximum Lifetime of Cache Objects: Önbelleğe alınan objelerin ömrünü belirlemek için kullanılır. İdeal değer varsayılan 180 saniyedir.

Garbage Collection Interval: Önbellek kayıtları disk üzerinde tutuluyorsa bu bölüm çok işinize yarayacak. Artık kullanılmayan ve çöpe dönüşmüş verilerin ne sıklıkla temizleneceğini ifade eder. Eğer çok aktif bir siteniz varsa bu değeri bir miktar daha düşürebilirsiniz.

Object Cache

Nesnelerin önbelleğe alınmasıyla ilgili temel bazı düzenlemeleri yapabileceğiniz bölüm.

Default Lifetime of Cache Objects: Önbelleğe alınan nesnelerin ömrünü belirtir. Bu değer ne kadar büyük girilirse o kadar büyük önbellek verileri oluşturulacaktır. Varsayılan değer genellikle ideal bir seçimdir.

Garbage Collection Interval: Önbellek verileri disk üzerinde saklanıyor ise artık kullanılmayan ve “çöp” olarak adlandırılan verilerin diskte yük oluşturmaması için belirli aralıklarla temizlenmesini sağlar.

Enable Caching For wp-admin Requests: Bu özellik “wp-admin” yani yönetim panelinin oluşturduğu birçok isteği önbellek üzerinden sunmanıza yardımcı olur. Bu sayede yönetim paneliniz daha akıcı ve seri kullanılabilir.

Store transients in database: Geçici bazı verilerin veri tabanı üzerinde depolanmasını sağlar. Aktif edilmelidir.

Browser Cache

Kullanıcıların tarayıcı önbellek verilerinden yararlanmanızı sağlayan bir bölümdür.

Bu bölümde yer alan ilk 6 seçeneği aktif hale getirin ve GTMetrix vb. servislerde sitenizin hızını tekrardan test edin. Ortaya çıkacak fark muhtemelen sizi şaşırtacaktır.

Set Last-Modified header: Bu özellik internet dünyasında “304 Yanıtı” olarak bilinen bir sistemden yararlanır ve önbellek verisini sunarken son değişen başlığın sunulmasına yardımcı olur.

Set expires header: Dosyaların tarayıcıda önbelleğe alınmasını teşvik etmek için süre sonu başlığını ayarlar.

Set cache control header: Dosyaların tarayıcıda önbelleğe alınmasını teşvik etmek için pragma ve önbellek kontrol başlıklarını ayarlar.

Set entity tag (ETag): ETag üstbilgisini, dosyaların tarayıcıda önbelleğe alınmasını teşvik etmek için ayarlayın.

Set W3 Total Cache header: Üstbilgiyi optimize edilmiş dosyaların tanımlanmasına yardımcı olacak şekilde ayarlar.

Enable HTTP (gzip) compression: Metin tabanlı dosyaların indirilme süresini minimuma indirir.

Prevent caching of objects after settings change: Bunu aktif konuma getirmeniz çoğu durumda önerilmez. Yapılan her değişiklik ile birlikte bunu bildirmek için yeni bir sorgu dizisi oluşturulmasına neden olur.

Remove query strings from static resources: Sorgu dizelerinde yer alan “?” gibi bazı verilerin statik kaynaklardan kaldırılmasını sağlar.

Don’t set cookies for static files: Statik dosyalarınız için çerez ayarlamasını devre dışı bırakır.

Do not process 404 errors for static objects with WordPress: Statik nesnelerde karşılaşılan 404 hatalarının işlenmesini kapatmak için bu seçeneği işaretleyebilirsiniz. İşaretlenmesini tavsiye etmeyiz.

404 error exception list: Sitemap üzerinde yer alan sayfalar taranarak burada karşılaşılan 404 hataları bildirilir.

Rewrite URL structure of objects: Tarayıcı tarafından önbelleğe alınmaya karşı korunan her dosya için benzersiz URI oluşturur.

Browser Cache bölümünün devamında CSS, JS, HTML & XML ve Media & Diğer Dosyalar ile ilgili ayarlarla karşılaşacaksınız. Bu ayarlar genel ayarlar bölümüyle örtüşen bazı ayarlara yer vermektedir. Bu alanlarda varsayılan ayarları kullanmanızı tavsiye ederiz.

 

Exit mobile version