IHS Blog

Bilmeniz Gereken 7 Web Tasarım Teknolojisi

web-tasarim-teknolojisi

Web tasarımı ve geliştirmesi iç içe kavramlardır. Tasarım her zaman daha az bileşen anlamına gelmezken, öte yandan bu durum projeyi  daha geliştirilebilir kılar. Web tasarımcıların kendi alanlarında her daim önde olması en güncel teknolojilerin kullanımıyla mümkündür.

Piyasaya çıkacak olan her trendi tahmin etmek neredeyse imkansızdır. Ama bazı trendler geleceğe yön verecek türden olup bir sonraki jenerasyonu ciddi anlamda etkileme potansiyeline sahiptir. Bunların farkında olmak bize büyük avantaj sağlar.

Uzunca bir analiz sonucunda sizlere yakın gelecekteki çok muhtemel teknolojik trendlerin listesini oluşturduk.

1.Makine Öğrenimi(Machine Learning)

Makine öğrenimi kavramı  başlı başına bir iş. Bırakın tek  bir makaleyi bir kitabın bile tümüyle  anlatamayacağı türden.  Hepimizin anlayabileceği şekilde ifade etmek gerekirse , bu kavramı otomatikleştirilmiş veri analizi ve modellemesi diyebiliriz. Terminatör filminden hatırlayacağınız Skynet’ in gerçek hayatta oluşunu bir hayal edin. Bu farazi Skynet tabii ki de yakın bir zamanda dünyayı ele geçirecek değil ama bunun günümüzdeki teknolojik alametlerine bir bakın.  Google’ın insansız araçları  gibi.

Günümüzde şirketler devasa boyutta verilerle çalışıyorlar. Büyük veri (Big Data) furyası aldı başını gidiyor. Büyük Veri konsepti makine öğrenimi uygulamalarına inanılmaz bir kaynak sağlayarak tüm alanlarda etkin sonuçlar ortaya koyuyor. Reklam şirketleri bunu uzun zamandır yapıyor.Hatta bazen ne istediğimizi bizden iyi biliyorlar. Bu hususta tüm web gezintilerimizden topladıkları verilere minnettarlar.  Yakın bir gelecekte belki de arkadaşlarımızla aynı sayfayı ziyaret ettiğimizde aynı içeriği kendi zevklerimize uygun farklı tasarımlarla göreceğiz. Bu evrede gece gündüz çalışıp ideal tasarımları standartlaştıran tasarımcı arkadaşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz.

2.Giyilebilir Cihazlar

Google Glass insanların hayallerini çok fazla yansıtamadı belki ama bu cihazlar hala büyük ilgi odağı. Bu marketin 2020’de 31.2 milyar dolarlık hacme ulaşacağı öngörülüyor. Ve her geçen gün yeni cihazlar piyasaya sürülüyor.

Jawbones, Moov Nows, Fitbits, Apple watches, MyZones, Microsoft Bands,Pebbles, Misfits, bu saydıklarımızın hepsi sadece bileğe takılan ürünler. Bunlardan farklı olarak sanal gerçeklik ürünleri de mevcut, mesela Occulus Rift, Sony Playstation VR, Samsung Gear VR,Microsoft HoloLens ve Razer OSVR. Siz bu makaleyi okurken 5 cihazın daha bu listeye dahil olması muhtemel.

Bu cihazlar gelip geçici bir heves olarak algılanmamalı. Tasarımcı açısından bakılacak olduğunda, bunlar yeni bir rekabet ortamı yaratıyor her platformla interaktif bir ortam sunan arayüzler. Tüm bu cihazların bilgisayar ve akıllı telefonlarla uyumlu bir şekilde çalıştığını görebiliyoruz.

Akıllı saatler mesela, tasarım rekabet ortamına yeni bir ses getirebilirler. (küçük 480x 272 çözünürlükteki ekranlara tasarımlar yaptığınızı hayal edin). Öte yandan sanal gerçeklik cihazları göz izleme, hareket algılama gibi girdilerle menülerin arasında dolaşılabilen bir ara yüz hayal edin.

İnsan bu tarz yeni trendlerin önümüzdeki günlerde hayatımıza daha neler katabileceğini merakla bekliyor değil mi?

3.Video popülerliğinde devam eden yükseliş

İnternetin ilk çağlarında sitemize koyacağımız birkaç imaj için bile ne kadar temkinli davrandığımızı hatırlayın. Mümkün mertebe az imajlarla ve geri kalan yerleri ziyadesiyle metinlerle doldururduk ki ziyaretçinin sayfayı yüklemesi çok uzun zamanlar almasın diye. Öyle ki zar zor 5Mb/sn download hızı sunan bir internetle bu sayfaları ziyaret ettiğimizi düşünürsek gayet yerinde bir tedbir.

Diğer hiçbir format hızlı internetin nimetlerinden  ‘videolar‘ kadar nasiplenmemiştir. Video arka planlarına artık sık sık rastlamaktayız. İnternette video hizmetleri oldukça sık rastlanabilir, ayrıca tanıtıcı eğitsel videolar da internette fazlasıyla bulunmakta artık.

Tasarımcıların da bu trendi benimseyerek  tasarladıkları sitelerinde sıklıkla videolara yer verdiklerini görmek mümkün. Önümüzdeki zamanlarda bu trendin daha popülerleşeceğini tahmin ediyoruz.

4.Mobil Uygulama Geliştirmelerinde Sadelik

Mobil platform büyük ve kararlı adımlarla kullanım oranlarını(dijital medya kullanımında %52’iyle masaüstünü geride bırakmış görünüyor) ve market hacmini hızla arttırmakta. Öyle ki bu rakamın 2017’de 77 milyar $ olması öngörülüyor. Uygulamalara gelecek olursak  2014 yılı için sadece AppStore’da 75 milyar uygulama indirilmiş. Bu rakamın Android marketle beraber yine 2017’ de 268 milyara ulaşması bekleniyor. Muazzam rakamlar değil mi?

Bu bilgiden haberdar bir tasarımcı bu büyük pastadan payını almak için  harekete geçecektir.  Hepimizin de bildiği gibi kalite açısından baktığımızda uygulamadan uygulamaya büyük farklılıklar var. Fakat son yıllarda mobil uygulama araçlarıyla bu iş oldukça basite indirgenmiş durumda. Öte yandan bu araçlar ne kadar gelişmiş olursa olsun tasarımcıların en etkin araçlarla tüm platformlara yönelik geliştirme yaparak müşteri kitlesini geniş tutması da büyük önem arz ediyor.

5. Tasarımcılara yönelik işbirlikçi araçların doğuşu

Eski topraklara web tasarım işinde takım halinde çalışmanın zorluklarını sorduğunuzda bir dokunup bin ah işittiğiniz olmuştur. Ortaya çıkardıkları işlerle alakalı olarak,  ekip liderlerinden aldıkları geri dönüşlerin ne kadar geç olduğunu, tüm takımın hemfikir olup ortak noktada buluşmaları  ve bir projeyi derleyip toparlamanın ne kadar meşakkatli olduğunu duymuşsunuzdur.

Artık bu günler geride kaldı. Aslında bugünlerde tasarımcı için bu haberleşme ve işbirlikçi araçlar sayesinde projeler pürüzsüz ve sorunsuz bir şekilde yürütülüyor.

Tanışmanız gereken 14 Web Tasarım Araci adlı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Başlangıç için Trello ve Slack çoklu iş geliştirme ve yürütme platformları tavsiye ediliyor. Herkes için hayat kolaylaştıran, iş takibini ve ekip çalışmasını etkin kılan araçlar neredeyse zorunluluk haline geldi.  Çünkü artık daha kompleks ve büyük projelere ihtiyaç duyulduğundan bir çok tasarımcı ve geliştiricinin senkron halde çalışması gerekiyor.

Bunlara ek olarak Flatsies daha basit, ve sade kullanımıyla yaptığınız projeleri özel olarak paylaşma imkanı sunmakta. Listede Red Pen de bulunmakta, bu platform ise sizlere yürüttüğünüz  projelerde gerçek zamanlı olarak geri dönüş almanıza olanak tanıyor. Cage ve ConceptInbox da ekiplere dosyaları kolaylıkla paylaşmayı, proje yönetimini, istenilen modüllerin onaylanması hususunda kolaylık tanıyor.

Sözün kısası tüm bu kolaylık sağlayan araçlar ekipler arasındaki iletişimi üst düzeyde etkin kılarak iş takibini kolaylaştırıyor. Ve ekip arasında irtibatı her daim mümkün kılıyor. Uyum içinde çalışan büyük ekiplere de ortaya daha başarılı projeler çıkartma konusunda büyük faydası dokunuyor.

6. Dokunmatik Cihazların Hızla Artması

Bu durum aslında gayet ortada.  Önceki maddemizde de mobil market hacminin asla azalmayacağını ifade etmiştik.  Nitekim dokunmatik cihazlar mobil sektörde üstünlüğünü kabul ettirdi. Hatta dokunmatik konseptinin dizüstü sektörüne de girişini hesaba kattığımızda, bu iki faktörün kombinasyonu olarak düşünürsek, dokunmatik cihazların sektörü daha fazla domine edeceği algısına varmak yanlış olmaz.

Tasarımcılar zaten responsive dizayna oldukça alıştırılmış gözüküyorlar, ama yeni fırsat ve fikirlerin dokunmatik ekranlara  tasarım açısından daha ne gibi yenilikler kazandıracağını göreceğiz. Eski bilim kurgu  filmlerindeki  her cihazın dokunmatik olduğu fantastik teknolojiye hala erişmiş sayılmayız aslında. Ama yine de şöyle bir 10 yıl öncesinde dokunmatik akıllı telefonların çok az bulunduğunu hatırlarsak  ve  yaşadığımız büyük değişimi göz ardı etmezsek bu durum bize umut verici.

7. Karmaşık ve gelişmiş, kullanıcı ara yüzlü animasyonların artması

Animasyon tasarımına gelecek olursak, eskiden bir şekilde gönlümüzü fetheden PowerPoint uygulamasındaki  hoplayıp zıplayan kedi köpekleri artık görmek istemeyeceğinizden eminiz. Bugünlerde tasarımcıların ortak fikri, animasyonların çok az ve çok gereken durumlarda kullanılması yönündedir.

Bugünlerde bitmek tükenmek bilmeyen, engin animasyon koleksiyonlarına sahip siteler mevcut codepen.io gibi. Tasarımcılar kendi projelerine uygun bu kompleks hazır animasyonları  en uygun ve sade bir şekilde kendi sitelerine kolayca entegre ederek ziyaretçilerinin beğenilerini toplayabiliyorlar.

Sonuç olarak;

Tasarımcıların işi gerçekten zor özellikle web tasarımcıların. Sadece işlerinizi kolaylaştıran, alışıp  hoşunuza giden araçları kullanmaktan ziyade, çeşit çeşit bir çok yeni araçları takip edip, deneyip kullanarak sürekli güncel kalmanızı gerektiren bir durum söz konusu.

Bu evrede web geliştiricilerin ve tasarımcıların aynı safta olması sevindirici, istenildiğinde bir ton kaynağa erişerek yeteneklerimizi geliştirebildiğimiz bu ortam büyük bir nimet.

Listelediğimiz tüm bu teknolojik  trendlerden sonra sizlere önerimiz, bunlara ek olarak yenilerini araştırmanız olacaktır. Teknolojik yeniliklerden haberdar olmak,  gelecekteki popüler teknolojileri ve platformları önceden sezerek, Özgeçmişinizdeki yetenekler kısmını ona göre doldurmanız sizin için çok büyük bir avantaj olacaktır. Yeni ve popüler olan bir şeyi trenddeyken yakalamak bu sektördeki herkesin ortak amacıdır. Piyasanın kaymağını toplamak da diyebiliriz.

Tüm bu bilgi ve farkındalıklarla sektörde hedeflediğiniz noktaya varmanız dileğiyle.

Exit mobile version