IHS Blog

Windows 10, Windows XP’den güvenli mi? 

windows-10-vs-xp

Windows XP efsanesi her şeye rağmen yaşamaya devam ediyor. Microsoft’un uyarıları, güvenlik sitelerindeki haberler ve teknoloji makalelerine rağmen kullanıcılar kadar şirketler de şaşırtıcı bir şekilde son sürüm olan Windows 10 yerine XP kullanmaya devam ediyorlar.

XP de olmayan bazı güvenlik özellikleri ise, onu çağ dışı veya güvenlik açısından oldukça yetersiz bırakmaya sebep olabilecek kadar geride kalmış durumda. İşte 7 açıdan Windows XP’nin güvenlik açısından Windows 10’un arkasında kaldığı noktalar.

1. Internet Explorer vs Microsoft Edge

Flash tarihe karışırken, birlikte yükseldiği Internet Explorer da yerini yavaş yavaş Edge’e bırakacak gibi görünüyor. Microsoft’un yeni tarayıcısı, eskisine göre çok daha güvenli, hızlı ve yepyeni özelliklerle geliyor. 

Sıfırdan düşünülen altyapısı, deneyimi ve eklentileriyle Microsoft Edge çok daha komple bir web tarayıcısı. Ayrıca ActiveX, VBScript, ve Java yerine HTTP Strict Transport Security (HSTS), sandbox’lar ve SmartScreen’ler ile çok daha güvenli.

2. Microsoft Support-  Windows Update

Windows XP ne yazık ki artık hacker’ların hedefinde olan bir işletim sistemi. Microsoft 8 Nisan 2014’ten itibaren Windows XP’ye destek vermeyi ve güncelleme yayınlamayı bıraktı. Bu sebeple yeni bulunan açıklar da kapatılamıyor.

Windows XP’nin tarihte en çok saldırılan işletim sistemi olduğunu unutmayalım… 🙂

3. Windows Hello

Windows Hello, parola yerini almaya çalışan, daha güvenli bir girişe imkan tanıyan bir özellik. Windows Hello yüzü, göz irisini veya parmak izini tarayarak cihazlara erişimi sağlıyor.

Elbette bunun için bilgisayara özel cihazlar bağlı olması gerekiyor şu anda, ancak destekleyen cihazlarla birlikte de olmaya başlayacak.

4. Device Guard

Microsoft’un “zero-day” saldırılarına karşı hayata geçirdiği çözüm olarak görebileceğimiz Device Guard, bir uygulama çalıştırılmak istendiğinde geliştiricisinin kimliğini kontrol ediyor. Eğer imzalı ve güvenli bir kimlik değilse bilgisayar kullanıcısına haber veriyor. Böylece habersiz bir şekilde uygulamaların çalışması ve ortalığı karıştırması engelleniyor.

5. Patch Tuesday vs Exploit Wednesday

Daha önceleri Microsoft her ayın ikinci salı günlerini güncelleme günü olarak belirleyip, sadece bu günlerde güncelleme yayınlıyordu. Bu şekilde de kurumların kendi cihazlarını güncellemeleri için önceden bilgileri oluyor ve buna göre plan yapabiliyorlardı.

Ancak elbette bu güncellemelerin hemen ertesinde bu açıkları kullanan saldırıların artmasını tetiklemişti. Windows 10 ile birlikte bu alışkanlıktan vazgeçen Microsoft, artık güncellemeleri de anlık olarak yayınlıyor ve otomatik olarak yüklenmesini sağlıyor.

6. Secure Boot

Windows 7’de de olmasına rağmen genelde cihaz üreticilerinin kapalı olarak tuttukları bu özellik, Windows 10 ile birlikte açık olarak geliyor.

Secure Boot sayesinde bilgisayar bir USB veya microSD kart üzerinden açılarak kötü niyetli bir yazılım yüklemesi ya da sistemi etkileyecek bir değişiklik yapılmasına izin verilmiyor. 

7. Windows Defender

Windows XP ile birlikte herhangi bir anti-virus uygulaması yüklü gelmezken, artık Windows 10 ile birlikte hem olgunlaşmış hem de işini düzgün yapan bir uygulama geliyor.

Hem sistem kaynaklarını yormuyor, hem de bizi sürekli olarak rahatsız etmiyor. Bir problem olduğunda ya da virüs bulunduğunda ise hızlıca karantinaya alıyor ve bize sadece bilgi veriyor.

Virüs bilgileri ise bizi hiç yormadan arka tarafta güncelleniyor ve yazılım veritabanı sürekli olarak güncel kalıyor.

 

Exit mobile version