IHS Blog

Windows, Mac ve Linux İçin 6 Açık Kaynaklı Uygulama Tavsiyesi

açık kaynaklı uygulama

Yaptığı işe uygun işletim sistemini seçebileceği ortamlarda çalışan kişiler, bu çapraz platformlarda tutarlı bir şekilde çalışabilmek için hem Linux, hem Mac OS X, hem de Windows’ta çalıştırabilecekleri uygulamaları kullanmayı tercih edebilirler. Bu açık kaynaklı uygulama tercihleri aynı zamanda ücretsiz de olurlarsa pastanın üzerindeki çilek olurlar.

Aşağıda bu Windows, Mac OS X ve Linux için en iyi açık kaynaklı ve ücretsiz uygulamalar arasından seçtiğimiz altı tanesi yer almakta.

Handbrake

Handbrake farklı tipteki video dosyalarını standart formatlara dönüştürebilen, ayrıca dosya boyutunu düşürerek cihazlara daha fazla film yüklenebilmesini sağlayan bir video dönüştürücü. Handbrake’de toplu işlem de yapılabildiğinden, birden çok sayıda dosyayı aynı anda dönüştürülebiliyor.

Calibre

Calibre basit dokümanları ve PDF’leri e-kitaba dönüştürebilen açık kaynaklı bir e-kitap yöneticisi. Ayrıca e-kitapları da bir formattan diğerine dönüştürebiliyor, böylece her cihaz için desteklenen format oluşturulabiliyor.

Clementine

Clementine uzak dosya sunucularında saklanan müziği de çalabilme özelliği olan açık kaynaklı bir müzik uygulaması. Clementine’de online kaynaklardan şarkı sözü, sanatçı ve şarkı bilgileri bulma gibi birçok iyi özellik bulunmakta.

Inkscape

Inkscape Adobe Illustrator’a ücretsiz bir alternatif olarak gösterilen, güçlü bir grafik editörü. Inkscape’in en büyük avantajı açık XML tabanlı W3C standardı olan Ölçeklendirilebilir Vektörel Grafik (SVG) için yerel format olarak destek sunması.  

Blender

Blender 3D çalışmalar, 3D animasyonlar, görsel efektler, 3D uygulamalar, hatta video oyunlar üretmek için kullanılan olağanüstü güçlü bir açık kaynaklı uygulama. Kullanımı yeni kullanıcılar için bile bir hayli kolay, bu yüzden küçük 3D filmler yapmak isteyenler dahi Blender’ı mutlaka denemeli.

Audacity

Audacity kullanıcılarına çok basit bir arayüz üzerinden ses dosyalarını editleme imkanı sunan, ses dosyası editleme uygulaması aynı zamanda özelliklerini ve işlevlerini arttıracak harici eklentileri de destekliyor. Dolayısıyla bu eklentilerle birlikte oldukça güçlü bir ses editörüne sahip oluyorsunuz. Audacity’de bütün bunların yanı sıra farklı kaynaklardan aynı anda ses kaydetme özelliği de bulunmakta.

Exit mobile version