IHS Blog

WordPress Siteniz İçin Google Search Ekleme Rehberi

google-search

Başlangıçta standart WordPress site içi arama özelliği ihtiyaçlarınızı karşılayabilir, fakat siteniz büyüdükçe bazı limitlerinin olduğunu göreceksiniz. Özellikle sitenizdeki içeriğin miktarı arttığında, WordPress arama aracının arama kriterlerinize yakın sonuçlar getirmediği durumlar ile karşılaşacaksınız, buda ziyaretçilerinizin içeriklerinize ulaşmalarını daha zor hale getirecektir.

Sitenizde en ünlü arama motoru Google’ın arama kabiliyetini kullanarak kullanıcılar için çok daha iyi bir deneyim sağlayabilirsiniz.  Eğer aradıklarını bulmaları durumunda, ziyaretçilerinizi sitenizde tutmak çok daha kolay hale gelecektir.

Bu makalede, standart WordPress arama özelliğini, neden Google Search ile değiştirmeniz gerektiğinden bahsedeceğiz, ardından bu değişikliği nasıl yapabileceğinizi adım adım ele alacağız.

Neden WordPress Sitenizdeki Arama Özelliğini Google Search ile Değiştirmelisiniz

Son yıllarda standart WordPress arama özelliğinde çeşitli geliştirmeler yapılmış olsa da, hala veri tabanı üzerindeki yazı ve sayfa kayıtlarında kelime eşleşmesine bakarak çalışmaktadır. Bu işlemin temel anlamda, kullanımı etkileyen bazı limitleri bulunmaktadır:

Diğer bir yandan ise, Google internetin standart arama aracıdır. Günümüzde araştırma yapmak anlamına gelen bir fiil olarak bile kullanılır hale gelmiştir. Siz ve kullanıcılarınız, sitenizdeki WordPress’in standart arama sonuçlarından memnun değilseniz, Google’ın arama alanındaki uzmanlıklarından yararlanmaya başlayabilirsiniz.

WordPress’in standart arama özelliğini, Google aramaları ile değiştirmek size aşağıdaki konularda fayda sağlayabilir:

Google aynı zamanda arama sonuçlarınıza isteğiniz doğrultusunda, AdSense reklamlarını da dahil ederek web sitenizin trafiğinden kazanç sağlamanıza olanak veriyor.

Hatta WordPress.org sitesi bile Google’ın arama aracını kullanıyor, bu yüzden web sitenizde kesinlikle uyum problemi yaşamazsınız.

O halde işlemlere başlayarak, geçişin ne kadar kolay olduğunu görelim.

Google Özel Arama Motoru Nasıl Kurulur

Google kendi arama teknolojilerinden, insanların kendi sitelerine koyacakları arama kutuları vasıtası ile yararlanabilmeleri için Google Özel Arama hizmetini sunmuştur. Başlangıç sürümü ücretsizdir, fakat tasarımı özelleştirmek (reklamları ve Google logosunu kaldırmak gibi) veya daha güçlü özellikler eklemek isterseniz Google Özel Arama sitesini inceleyerek yıllık $100 dan başlayan çözümlerden birini seçebilirsiniz.

Web siteniz için Özel Arama Motoru oluşturmak oldukça kolaydır.

  1. Google Özel Arama sayfasından Google hesabınız ile giriş yapınız.
  2. Yeni Arama Motoru‘na tıklayın ve aşağıdaki alanları giriniz:
    • Arama yapılacak siteler: Arama yapmak istediğiniz siteler veya sayfaların URL’lerini giriniz
    • Dil: Bu alanda arama motorunun dilini seçmelisiniz, butonların ve tasarım öğelerinin dili bu alanda seçilmektedir.
    • Arama motorunun adı: Yukarıda girdiğiniz URL’lere göre bu alan otomatik üretilecektir, fakat isteğiniz doğrultusunda değiştirebilirsiniz.
    • Gelişmiş seçenekler: Ayrıca aramalarınızı, Ürün yada Etkinlik gibi belirli Schema.org türlerine göre sınırlandırabilirsiniz,
  3. Oluştur’a tıklayın.

Özel Arama Motorunuz artık hazır! Bir sonraki sayfada ön izlemesini görebilecek, sitenize ekleyebilecek ve kontrol panelinden düzenleyebileceksiniz. Özel Arama Motorunu iki şekilde web sitenize ekleyebilirsiniz.

  1. Özel Arama Motorunun kodunu manuel olarak web sitesine ekleyerek
  2. Bir eklenti yardımı ile Google Özel Arama Motoru kimlik numarasını kullanarak.

Arama motorunu özelleştirmeye başlamadan önce aşağıda iki seçeneği de inceleyeceğiz

Özel Google Arama Motorunu WordPress Web Sitenize Manuel Olarak Eklemek

 

Özel arama motorunu manuel olarak web sitenize ekleyebilirsiniz. En hızlı yol budur, ve sitesine bir başka eklenti daha eklemek istemeyenler tercih edilebilir. Standart WordPress arama özelliğini tamamen kaldırarak, Özel Google Arama Motoru ile değiştirmek istiyorsanız, manuel olan yöntem bunu sıkıntısız bir şekilde halledecektir.

Özel Google Arama Motorunuzu başarılı bir şekilde oluşturduktan sonra sitenize eklemek için bir link verilir:

Kodu Al butonuna tıklayın ve bir sonraki sayfada bulunan kutunun içerisindeki kodu kopyalayın.

Bu adımdan sonra WordPress yönetici panelinden Görünüm > Editör sekmesine tıkladıktan sonra sağda açılan listeden searchform.php‘ye tıklayın:

Google dan aldığınız Özel Arama Motoru kodunu bu dosyanın içerisine yapıştırın. Bu dosyanın içeriğini tamamen değiştirebilirsiniz, ardından Dosyayı Güncelle butonuna tıklayınız.

Bu işlem oldukça basittir, ancak dikkat etmeniz gereken bir kaç nokta vardır:

Eğer kodu kendiniz eklemek istemiyorsanız, bu yolun yerine bir eklenti kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Özel Google Arama Motorunu Bir Eklenti Yardımı ile Sitenize Eklemek

Sitenize Google Arama Motorunu eklemek için kullanabileceğiniz birkaç eklenti bulunmaktadır.

  1. WP Google Search (Ücretsiz)

Eğer kısıtlı bir bütçeniz var ise ve Google Özel Arama Motorunu sitenize eklemek istiyorsanız WP Google Search eklentisini tercih edebilirsiniz. Bu eklenti 6000’in üzerinde aktif yükleme sayısı ve 4.5 yıldız memnuniyet derecesine sahiptir.

Bu eklentiyi kullanmak için, Özel Arama kontrol panelindeki Ayar sayfasına giderek Google Arama motoru kimliğiniz kopyalayın:

WordPress eklenti ayarlarındaki ID bölümüne bu kodu yapıştırdıktan sonra yeni arama motorunuzu kullanmaya hazırsınız.

Bu eklentinin ayar seçenekleri sınırlıdır, ama birazdan bahsedeceğimiz Google Özel Arama Motoru yönetim panelinden özelleştirme yapabilirsiniz.

  1. Custom Google Search (Aylık 49$)

WPMU Custom Google Search eklentisi, Google Özel Arama aracı ile çalışan ücretli bir seçenektir. WPMU’ın diğer eklentilerinde olduğu gibi, tüm eklentileri ve temaları içeren aylık üyeliğin bir parçası olarak kullanılabilir.

Bu eklentide de Özel Arama motoru kimliğinizi ayarlar bölümüne yapıştırmanız gerekir. Bu kodun nasıl alınacağından daha önce bahsedildi. Kodu girdikten sonra, aşağıdaki özelleştirmelere başlayabilirsiniz.

Google Özel Arama Motoru yönetim paneline geri dönmeden, web site arama özelliğinin görünümünü düzenleyebilirsiniz.

Eğer Özel Arama Motorunuz üzerinde daha gelişmiş özelleştirmeler yapmak istiyorsanız, Google’ın sağladığı seçenekleri görmek istiyorsanız sonraki bölüme bir göz atın.

Google Özel Arama Motoru Özelleştirme

Eğer gerçekten Özel Arama Motorunuzda yaratıcı düzenlemeler yapmak istiyorsanız, Google özelleştirmeler yapabilmek için geniş bir seçenek yelpazesi sunar.

Görünüşünü Özelleştirin

Arama Özellikleri Ekleyin

Bir diğer yararlı özellik ise, kullanıcılarınızın siteniz üzerinde nasıl aramalar yaptığının detaylı istatistiklerini görebileceğiniz Google Analytics entegrasyonudur.

Sonuç

Sitenizde içerik yaratmak için çok fazla zaman harcıyorsunuz, ziyaretçilerinizin aramalarına rağmen bu içeriklere ulaşamamaları, yüksek ihtimalle sitenizden ayrılmalarına neden olacaktır. Web sitenizde Google Arama Motorunu kullanmak kullanıcılarınıza ilgilendikleri içerikleri daha hızlı ve kolay bulmalarını sağlayacaktır.

Site içi arama özelliğinizi neden değiştirmeniz gerektiği ve adım adım bunu nasıl yapacağınızı size anlattık, bu değişikliği gerçekleştirmek için önünüzde hiçbir engel kalmadı.

WordPress sitenizde Özel Google Arama Motorunu kullanıyor musunuz? Paylaşacağınız püf noktalarını duymak isteriz. Deneyimlerinizi yorum bölümünden bizimle paylaşarak katkıda bulunun.

Exit mobile version