IHS Blog

WordPress’te Hızlı ve Kolay Tablo Oluşturma Rehberi

wordpress-tablo-ekleme

WordPress’in sahip olduğu gelişmiş editör oldukça fazla özelliğe sahip olan bir araçtır. WordPress’te tablo oluşturmak için mecut klsaik editörü veya Gutenberg editörünü kullanabilirsiniz. Gutenberg editörü; herhangi bir kodlama bilgisine sahip olmadan görsel ve yazı bakımından zengin ve göze hitap eden içerikler oluşturmanıza imkân tanır. Her ne kadar bolca özelliğe sahip olsa da varsayılan olarak Gutenberg editör tarafından sunulan tablo oluşturma fonksiyonu ihtiyaçlarınızı karşılamakta yetersiz kalır.

Hazırlamış olduğunuz içerikleri organize etmek ve okuyucularınız ile bazı verileri paylaşmak için tablo kullanımına ihtiyaç duyarsınız. Bu tabloları oluşturmak için halihazırda HTML ve CSS bilginiz bulunuyorsa bunu kullanarak bir tablo kodlayabilirsiniz. Fakat HTML ve CSS hakkında yeterli kodlama bilgisine sahip değilseniz WordPress için geliştirilmiş tablo eklentilerine göz atabilirsiniz.

Bu rehberde WordPress Tablo Ekleme işlemi nasıl yapılır detaylı bir şekilde ele alacağız.

WordPress Tablo Ekleme Eklentisi

WordPress için geliştirilmiş “TablePress” eklentisi, sahip olduğu özellikler sayesinde kısa sürede popülerleşerek halihazırda aktif 800 binin üzerinde sitede tercih edilen bir eklenti. Temiz bir şekilde kodlanmış olan bu eklenti, herhangi bir kodlama bilgisine sahip olmadan temel özellikleri ile tablolar oluşturmanıza olanak tanıyan en iyi WordPress tablo eklentisi olabilir. Peki, bu eklenti bize neler sunuyor?

WordPress Tablo Eklentisi Kurma

Bu rehberde anlatımına yer vereceğim TablePress eklentisi kurulumu oldukça basit. Kurulum aşamalarını aşağıdan takip edebilir ve birkaç dakika içerisinde WordPress tablo oluşturma aşamasına geçebilirsiniz.

Kurulum için WordPress yönetim panelinize giriş yapmalı ve sol menüden Eklentiler > Yeni Ekle sayfasını açmalısınız. Daha sonrasında şu adımları takip edin;

Sağ üstte yer alan eklenti arama çubuğuna “TablePress” yazarak aramayı gerçekleştirin. Arama sonuçlarında genellikle ilk sırada çıkacak “TablePress” eklentisinin yanında yer alan “Hemen Yükle” butonuna basın.

Yükleme işlemi birkaç saniye içerisinde tamamlanacaktır. Ardından belirecek “Etkinleştir” butonuna basarak eklentiyi aktif edin.

Eklenti kurulumu tamamlandı, hızlı ve pratik bir şekilde tablo oluşturmaya başlayabilirsiniz.

 

WordPress Tablo Oluşturma

TablePress ile tablo oluşturmak oldukça basit. Eklenti kurulumunu tamamlamanız ardından WordPress admin panelinizde yer alan yönetim menüsünde “TablePress” adında bir menü oluşturulur. Yeni bir tablo oluşturmak ve mevcut tablolarınızı düzenlemek için TablePress menüsüne geçiş yapın.

Yeni bir tablo eklemek için üst tarafta yer alan “Yeni Ekle” sayfasına geçiş yapmalısınız. Bu sayfada oluşturmak istediğiniz tabloyu ayırt edebilmek için ona bir isim vermeli ve satır & sütun sayısının girişini yaparak “Tablo Ekle” butonuna basmalısınız.

Tablo ekleme işleminin tamamlanmasıyla birlikte sistem sizi otomatik olarak tablo içeriğini düzenlemenizi sağlayacak sayfaya yönlendirecektir. Bu sayfada tablonuz hakkında genel bilgileri görüntüleyebilir & düzenleyebilir ve tablo içeriğini oluşturabilirsiniz.

 

Tablonuz üzerinde gerekli düzenleme ve girişleri sağladıktan sonra sayfanın sonunda yer alan “Değişiklikleri Kaydet” butonuna basmalısınız.

WordPress İçeriklere Tablo Ekleme

Oluşturmuş olduğunuz tablo ya da tabloları sayfa ve yazılarınıza eklemek için şu adımları takip etmelisiniz;

WordPress Tablo İçe Aktarma Nasıl Yapılır?

Halihazırda Excel ya da farklı bir masaüstü uygulaması ile oluşturmuş olduğunuz CSV, HTML, JSON, XLS ve XLSX formatlarında bir tabloyu TablePress eklentisi sayesinde birkaç saniye içerisinde internet sitenizde paylaşabilirsiniz. Bunun için izlemeniz gereken yol;

WordPress yönetim paneline giriş yapın ve sol menüden “TablePress” menüsüne tıklayın. Açılan sayfada üst bölümde yer alan “İçe Aktar” sekmesine geçiş yapın.

İçe aktarmak için halihazırda bilgisayarınızda kayıtlı olan bir dosyayı kullanabileceğiniz gibi farklı bir adreste paylaşılmış bir içeriği de zahmetsiz bir şekilde yükleyebilirsiniz.

WordPress Tablo Dışa Aktarma Nasıl Yapılır?

WordPress siteniz üzerinde TablePress eklentisi yardımıyla oluşturmuş olduğunuz bir tabloyu yedeklemek ya da sunumlarda kullanmak amacıyla dışa aktarmanız gerekebilir. WordPress tablo dışa aktarma işlemi için izlemeniz gereken yol;

WordPress yönetim panelinize yönetici hesabınız ile giriş yapın. Yönlendirme menüsü üzerinden “TablePress” menüsüne giriş yapın. Açılan sayfanın üst bölümünde yer alan “Dışa Aktar” sekmesine geçiş yapın.

WordPress tablo dışa aktarma işlemi için halihazırda TablePress aracılığı ile oluşturmuş olduğunuz tablolarınız burada görüntülenecek. Bu tabloları CSV, HTML ya da JSON formatları ile bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.

Artık WordPress sitenizde verileri görsel tablolar aracığıyla kolayca oluşturup yayınlayabilirsiniz. Bu rehberi paylaşarak, konu hakkında bilgisi olmayan kişilerin de faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

Exit mobile version