IHS Blog

WordPress’te “502 Bad Gateway” Hatasını Düzeltme?

bilgisayar-bakimi-ve-tamiri

Bir web sitesi yönetmenin en sinir bozucu yanlarından bir tanesi de hakkında hiçbir şey bilmediğiniz bir hatayı düzeltmek zorunda kalmanızdır. 502 bad gateaway (hatalı ağ geçidi) hatası da bu tarz bir hatadır ve bu hatanın birçok sebebi olabilir. Birçok sebebinin olabilmesi kötüye işaret, çünkü çözüme ulaşabilmek için birkaç çözüm yolunu denemeniz gerekebilir.

Haberimizin geri kalanında 502 hatasının tam olarak ne olduğunu ve sorunun nasıl giderilebileceğini anlatacağız. Hadi başlayalım!

502 Bad Gateway Hatası Nedir? Nereden Gelir?

Bir web sitesini ziyaret ettiğiniz zaman tarayıcınız ilgili sitenin sunucusuna bir ya da daha fazla istek gönderir. Her şey yolunda ise ilgili sunucu tarayıcınızın isteğine karşılık verecek ve web siteniz yüklenecektir. Fakat sunucu isteğe olumsuz bir yanıt verirse karşınıza 502 bad gateway hatası çıkacaktır. Bu, genellikle bağlantının zaman aşımına uğradığı anlamına gelir, fakat başka sorunlardan kaynaklanıyor da olabilir.

Önceden bu sorunun çözümü biraz daha kolaydı. Fakat artık tarayınız ve web sitelerinin çoğu arasındaki ilişki daha karmaşık. Örneğin; tarayıcınızın yapmış olduğu istek ilgili host’a direkt olarak gitmeden önce bir proxy sunucusundan yönlendirilebilir. Bu yüzden sorunun yerini tam olarak belirlemek biraz daha karmaşık olabilir. Bunun dışında ayrıca bazı web siteleri birden fazla sunucu ile çalıştığı için işler onlar için çok daha karmaşık bir hal alabilir.

Sonuç olarak bu özel hatanın birkaç potansiyel sebebi olabilir. İşte bazıları:

Sizin için iyi haber şu ki, eğer sorun sunucunuzdan kaynaklanıyorsa herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmayabilir. Eğer IHS gibi güvenilir bir kaynakla çalışıyorsanız hosting servis sağlayıcınız bu soruna hızlı bir şekilde müdahalede bulunabilir.

Fakat hosting servis sağlayıcınız tarafından bu sorun çözülmezse neler yapabilirsiniz? İşte bu sorunun cevabını bulmaya çalışacağız. Web sitelerinin çok büyük bir kısmı için saatlerce kapalı olmak çok büyük olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Bu yüzden bu soruna anında müdahale etmeniz gerekiyor.

WordPress’te 502 Bad Gateway Hatası Nasıl Düzeltilir? (3 Potansiyel Çözüm)

Sorun giderme aşamasına geçmeden önce sunucunuzun gerektiği gibi cevap verip vermediğini öğrenebilmek için kullanabileceğiniz hızlı bir test var. Sunucunuzun sorunsuz çalışıyor olduğunu test edebilmek için traceroute‘u çalıştırmayı deneyin. Bir sorun çıkarsa hosting servis sağlayıcınızla iletişime geçmek isteyebilirsiniz.

Ayrıca router’ınızı sıfırlamayı ve DNS ayarlarınızı kontrol etmeyi deneyebilirsiniz. Bazen bu 2 işlem de ilgili sorunu ortadan kaldırabiliyor. Bu kolay yöntemler de sorununuzu çözmezse aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:

  1. Tarayıcınızın Önbelleğini Temizleyin

Temel sorun ortadan kalkmış olsa bile web sitenize erişmeye çalışırken 502 hatasını görebilirsiniz. Bunun sebebi tarayıcınızın sitenizin son sürümü kullanmak yerine kendi önbelleğini kullanıyor olması olabilir.

Ya da ilgili web sitesini birkaç kez yeniden yüklemek de sonuç verebilir. Eğer Windows kullanıyorsanız CTRL + F5 komutunu kullanabilirsiniz. Böylelikle tarayıcınız web sitesini yeniden yüklemeye ve önbelleği boşaltmaya zorlanır. (Bu komut Chrome ve Firefox dahil çoğu tarayıcıda çalışır.) OS X kullanıcıları da Safari’de CMD + CTRL + R komutunu kullanabilir.

Yukarıdakilerin tümü başarısız olursa tarayıcınızın önbelleğini manuel olarak boşaltmanız gerekiyor. Chrome kullanıcıları için Ayarlar > Gelişmiş > Tarama Verilerini Temizle adımlarını atmanız gerekir:

Daha sonra Önbelleğe Alınan Dosyalar ve Resimler seçeneğinin başında bir tik olduğuna emin olun ve Verileri Temizle seçeneğine tıklayın. İlgili tikleri kaldırmazsanız bu işlem tarayıcı geçmişinizi de silecektir.

Firefox, Safari ya da Internet Explorer için de önbellek temizleme işlemi benzer şekildedir. Önbelleği temizledikten sonra web sitenizi tekrar yüklemeyi deneyin. Sorun hala devam ediyorsa biraz daha ciddi olma zamanınız gelmiştir demektir.

  1. İçerik Dağıtım Ağınızı (Content Delivery Network-CDN) Geçici Olarak Devre Dışı Bırakın

Yukarıda tarayıcınızın isteklerinin bir reverse proxy server aracılığıyla yönlendirilebileceğinden bahsetmiştik. Başka bir deyişle; bir proxy sunucusu kullanmak, tarayıcı ile web site sunucusu arasında bir aracı bulunmasına neden olur.

İçerik Dağıtım Ağları gibi hizmetler gelen trafiği en verimli şekilde yönlendirmek için reverse proxy teknolojisini kullanmaktadır. Ancak bu noktada karşımıza çıkabilecek bazı durumlar kaynak sunucusuna bağlanırken sorunlara neden olabilir. Bunların sonucunda da karşınıza 502 bad gateway hatası çıkabilir.

Neyse ki bu sorunun CDN’den kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak son derece kolay. Tek yapmanız gereken hizmeti bir süreliğine devre dışı bırakmak ve web sitenizin hizmet olmadan nasıl bir performans gösterdiğini incelemek. CDN’nin nasıl devre dışı bırakılacağı konusunda yapacağınız işlemler aldığınız hizmete göre değişkenlik gösterecektir. Bu süreç genellikle basittir.

  1. WordPress Temalarınızı ve Eklentilerinizi Test Edin

Şu ana kadar 502 hatasının arkasında yatan nedenlerin neler olabileceğine dair 3 tane potansiyeli saydık: sunucunuz, tarayıcnız ve CDN gibi hizmetler. Tüm anlattıklarımıza rağmen sorun hala çözülmediyse geriye tek bir seçenek kalıyor. Bu da WordPress web siteniz. Daha spesifik olmak gerekirse eklentilerinizden ya da temalarınızdan bir tanesi sunucunuzun düzgün yükleyemediği bir script’e sahip olabilir.

WordPress’te tek seferde tek temayı aktif olarak kullanabilirsiniz. Bu da hatayı bulmanızı kolaylaştırır. Hatayı çözebilmek için varsayılan bir WordPress temasını geçici olarak aktif edebilirsiniz. Eklentiler ise biraz daha zorlu. Çünkü aynı anda birden fazla eklenti aktif olarak kullanılabiliyor ve sorunun hangisinden kaynaklandığını tespit etmek daha zor.

Bu hata sonucunda kontrol panelinize erişme şansınız olmaz. Haliyle eklentileri ve temaları manuel olarak devre dışı bırakmak zorundasınız. Eklentileri silmeniz gerekmiyor, tek yapmanız gereken devre dışı bırakmak. Her ne kadar silmiyor olsanız bile işlemlerden önce yedekleme yapmanızda fayda var.

FileZilla gibi bir istemci kullanarak başlayın. Web sitenize FileZilla ile giriş yapın ve public_html> wp-content> plugins klasörünüze gidin. Burada yüklü olan tüm eklentiler için birer klasör olmalıdır:

Bu klasörlerden herhangi bir tanesine sağ tıklarsanız, Yeniden Adlandırma gibi birçok seçenek karşınıza çıkacaktır. Yeniden adlandırma seçeneğine tıklayın ve ilgili klasörün adını disabled.pluginname: olarak değiştirin:

Ardından web sitenize dönün. Web sitenize döndüğünüz zaman deaktif ettiğiniz eklenti WordPress’te yüklenmeyecektir. Eğer hataya neden olan bir eklentiyi deaktif ettiyseniz web siteniz doğru bir şekilde yüklenecektir. Bu işlemleri yaparken yine tarayıcınızın önbelleği kullanmasını engellemek için CTRL + F5 komutunu kullanmalısınız.

Karışıklık olmaması için her seferinde tek bir eklentiyi test etmelisiniz. Bir eklentiyi seçin, adını değiştirin, web sitenizi yeniden yükleyin ve hala 502 hatasını alıp almadığınızı kontrol edin. Hataya neden olan eklentiyi bulana kadar tüm eklentiler için bu adımları deneyin.

Eklenti ya da temalarınızdan herhangi bir tanesi 502 hatasına neden oluyorsa, ilgili eklenti ya da temayı tamamen silebilir ya da bir yedeğini bulmayı deneyebilirsiniz. Eğer eski bir sürümse güncelleme yaparak sorunun devam edip etmediğini görebilirsiniz.

Sonuç

WordPress’in en zorlu hatalarını düzeltmek bile düşündüğünüzden çok daha kolaydır. Doğru talimatları takip ederek kolaylıkla çözüme ulaşabilirsiniz. Tek yapmanız gereken doğru talimatları takip etmek ve soruna neden olabilecek her şeyi gözden geçirmek.

Eğer 502 hatasını alıyorsanız ve bir an önce çözüme kavuşturmanız gerekiyorsa şunları denemelisiniz:

WordPress’te en çok karşılaşılan bir diğer hata olan “Güvenli Bağlantı Kurulamıyor” hatasının çözümü için buraya tıklayarak ilgili haberimizi inceleyebilirsiniz.

Exit mobile version