IHS Blog

Yaratıcı 404 Sayfaları Oluşturmak İçin 7 İpucu

yaratici-404-sayfasi

Bir Hatayı Havalı Bir Hale Getirmenin 7 Yolu

Genel olarak kullanıcılar bir 404 sayfasıyla karşılaştığı zaman rahatsız olurlar. Ayrıca bu hatayı gören kullanıcılar hemen web sitenizden ayrılırlar ve bunun bir sonucu olarak hemen çıkma oranları SEO’nuzu olumsuz etkiler.

Fakat 404 sayfaları kabusunuz olmak zorunda değil. 404 sayfalarını sıkıcı olmaktan kurtarabilir ve onları markanızı güçlendirmek için kullanabilirsiniz.

404 Sayfası Nedir?

En popüler HTTP durum kodlarından biri olan 404, aranılan sayfanın sunucuda bulunamadığını açıklar. En basit anlatımıyla; bir sayfanın o an müsait olmadığını bildirir.

Eğer bir 404 ile karşılaştıysanız bunun çeşitli sebepleri olabilir: Sayfa taşınmış olabilir, silinmiş olabilir ya da bağlantısı kesilmiş olabilir. Hatta belki de yanlış bir adresin yazıldığını bile gösterebilir. Bu son seçenek, 404 sayfasının sizin kontrolünüzün dışında da görüntülenebileceğini gösteriyor. Bu yüzden yapabileceğiniz en mantıklı şey, kullanıcılarınızı mutlu eden ve onları doğru yere yönlendiren kullanıcı dostu, yaratıcı bir sayfa tasarlamaktır.

İşte yaratıcı 404 sayfalarına sahip olmak için size yardımcı olacak 7 ipucu:

  1. Gereksiz teknik bilgilerden kurtulun.

İnsanların olmaları gereken yerde olmadıklarını kolaylıkla anlayabiliyor olmaları gerekir. Fakat bir kullanıcın bir 404 sayfasının tam olarak ne olduğunu bilmeyebileceğini de unutmayın. Bu yüzden gereksiz teknik bilgiler vermek yerine direkt olarak onlara durumu anlatın.

Normal konuşma dilini kullanın:

Bu tarz cümleler ve ekleyebileceğiniz küçük bir şaka ile kullanıcılarınızın hüsranını azaltabilirsiniz.

Aşağıdaki örnekte kullanıcılara esprili bir 404 sayfası sunulmuş ve nedeninin neler olabileceği konusunda mantıklı ve eğlenceli açıklamalar yapılmış.

  1. Suçu kendi omuzlarınıza alın.

Bir 404 sayfasının amacı, mevcut olmayan sayfalar için kullanıcıları sitede tutmaktır. Bu yüzden yanlış bir adres yazan kullanıcıya kendilerini bir aptalmış gibi hissettirmeyin. Hatayı onlar yapmış olsa bile hatayı sahiplenin ve hata için özür dileyin.

Bu oldukça yaratıcı bir örnek. Örnekte sorunun kaynağının kim olduğu soruluyor. Ve siz bir kişiyi seçtikten sonra da şaka devam ediyor.

  1. Anında çözümler önerin.

404 sayfalarının en kötüleri, kullanıcılara yanlış yerde olduklarını söyleyen fakat bir çözüm önermeyen sayfalardır. Bunu yapmak yerine bir yardım eli uzatın. Unutmayın ki amacınız kullanıcılarınızın web sitenizde kalmasını sağlamak ve ne için geldiklerini bulmalarına yardımcı olmak. Bu yüzden onlara yardımcı olacak önerilerde bulunun.

En popüler öneriler şöyle: Ana sayfaya yönlendirme, site haritasına yönlendirme, bir arama çubuğu sunma, en popüler yayınlarınızın linki ya da bir iletişim formu. Bu önerilerden bir tanesini ya da bunlardan oluşan bir kombinasyonu kullanın. Fakat çok fazla seçenek sunarak ziyaretçilerinizi boğmadığınızdan emin olun.

Aşağıdaki örnekte ziyaretçiler bloga, ana ürün sayfasına ve ücretsiz bir demoya yönlendiriliyor.

  1. Markanızdan dışlamayın.

Markaların 404 sayfalarıyla ilgili yaptıkları en büyük hatalardan bir tanesi, bu sayfaların ilgili web sitenin genel görünümünden farklı olmasıdır. 404 sayfanız ile web sitenizin geriye kalan görünümü, hissi ve sesleri aynı olmalıdır. İnsanlar doğru web sitesinde olduklarını 404 sayfanızdan da anlamalıdır.

Financial Times bu konuda harika bir 404 sayfası tasarlamış ve ünlü ekonomi sitesi mizah ile iktisat bilimini bir araya getirerek sayfanın neden bulunamadığına dair bir soru sormuş.

  1. Ziyaretçileri güldürün.

İnsanlar aradığı şeyi bulamadığı zaman öfkelenebilir. Bu öfkeyi etkisiz hale getirebilmenin ve potansiyel müşterinizi kaybetmemenizin en iyi yolu onları güldürmektir. İnsanları eğlendirecek ve kalıcı bir izlenim bırakacak grafikler, animasyonlar ya da videolar sunabilirsiniz.

Audiko popüler bir İngiliz zil sesi sitesidir. Sherlock Holmes’un ipuçlarını toplamasını sağlayan ve bol bol Londra görüntüsü içeren harika bir 404 sayfaları var.

Bir diğer eğlenceli örnek de LEGO’dan:

  1. Etkileşimli olun.

404 sayfanıza eğlenceli etkileşimli öğeler eklerseniz ziyaretçileriniz web sitenizde daha uzun süre kalacaktır ve böylelikle web sitenizin hemen çıkma oranları azalacaktır.

Daniel Karcher Film Design Studios, metro istasyonunda geçen harika bir animasyon yarattı. İstasyonda harika posterler ve ses efektleri de mevcut. Trene binerek doğru durakta inmek amaçlanıyor.

Bir diğer harika örnek de Android’den. 404 sayfalarına interaktif oyunlar ekleyerek büyük kitlelere hitap etmeyi başarmışlar.

  1. Linklerinizi düzenli olarak kontrol edin.

Eğlenceli ve yaratıcı bir 404 sayfası oluşturmak tek başına yeterli değil. Aynı zamanda sık sık linklerde sorun olup olmadığını da kontrol etmelisiniz. Ayda bir kere bunu yapmanız önerilir. Bu işlemi yapmak için de Broken Link Checker gibi bir aracı tercih edebilirsiniz.

Sonuç

404 eskiden büyük bir hayal kırıklığıydı. Fakat artık işler değişti 404 sayfaları ile ziyaretçilerinizin yüzlerini güldürebilir, onları farklı sayfalara yönlendirebilir, onları eğlendirebilir ve markanızı tanıtabilirsiniz.

Exit mobile version