IHS Blog

Yeni Android Sürümü İçin Düşünülen 6 Büyük Değişiklik

yeni Android sürümü N

Google’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı I/O konferansında şirket için sıradaki en önemli harfin N olduğu duyuruldu.

Bu, yeni Android sürümü için belirlenen harf. Google yeni Android sürümü için N harfiyle başlayan bir tatlı ismi bulmaya çalışıyor. Siz de N harfiyle başlayan isimleri android.com/n adresinde teklif edebilirsiniz.

Google yetkililerinin belirleyeceği ismi beklerken, bu yaz sonunda çıkacak yeni Android sürümü ile ilgili ne gibi yenilikler olacağına göz atalım.

Bölünmüş ekran modu: Samsung’un bazı Android cihazlarına iki uygulamayı yan yana çalıştırma seçeneği eklemesinden yıllar sonra (ki Apple da aynı şeyi iOS 9 için yapmıştı) Google da benzer bir tercihe yöneliyor. İki uygulamayı aynı anda üst üste veya yan yana çalıştırabileceksiniz.

Basitleştirilmiş multitasking: Yeni Android sürümü N’de bir uygulamadan diğerine geçiş basitleştirilecek. Artık önceki uygulamalar tuşuna dokunduğunuzda cihaz geçmişinizde açmış olduğunuz tüm uygulamalar gözükmeyecek.

Onun yerine Android N bir süredir kullanmadığınız uygulamaları otomatik olarak kaldıracak. Google’ın yaptığı bir araştırmada kullanıcıların çoğunun bu listede en fazla yedi uygulama arasında dolaştığı tespit edilmişti. En son açmış olduğunuz uygulamaya geri dönmek için önceki uygulamalar tuşuna iki kere dokunmanız yetecek.

Daha interaktif bildirimler: Android N bu konudaki mevcut seçeneği değiştirerek bir uygulamadan gelen bildirimleri ekranın üst kısmında göründükten sonra bildirim kutusunun içerisinde incelemenizi sağlayacak. Şu an örneğin bir mesajlaşma uygulaması yalnızca mesajın bir kısmını gösterirken, yeni Android sürümü N’de o kısımda bir de “Cevapla” butonu olacak.

Daha uzun batarya ömrü: Şu anki Android sürümü Marshmallow’da Doze adında bir özellik var. Bu özellik telefonun hareket halinde olmadığı anlarda tüm uygulama aktivitelerini bekletiyor. Yeni Android sürümü N’de ise bu fonksiyon aynı zamanda telefonun hareket halinde olduğu ama ekranın kapalı olduğu durumlarda da devreye girecek. Böylece telefonun cepte veya çantada olduğu için kullanılmadığı anlarda da batarya ömrü korunmuş olacak.

Daha verimli uygulamalar: Yenilenmiş kod sayesinde uygulamaların yüklenme süresi azalacak ve bellek gereksinimleri de azalacak. Ayrıca yeni Veri Koruyucu seçeneği ile uygulamaların kablosuz veri talebi de kısıtlanacak.

Güvenlik düzeltmeleri: Yeni Android sürümü N’de medya oynatan Android bileşenleri artık sistemin geri kalan kısmına daha az erişebilecek. Bu yeni uygulama geçen yıl telefonlara yalnızca kötü amaçlı bir multimedya mesajı göndererek saldırmak amacıyla kullanıldığı düşünülen “Stagefright” açığına önlem olarak getiriliyor.

Android güvenlik güncellemeleri de tıpkı Google Chrome’da olduğu gibi arka planda indirilip yüklenecek. Yükleme işlemini tamamlamak için telefonu yeniden başlattığınızda da Android’in her uygulamayı yeniden yüklemesini uzun süre beklemeyeceksiniz.

Fakat Android telefonunuzun bu özelliklere sahip olabilmesi için hem üretici firmanızın hem de kablosuz taşıyıcınızın (eğer taşıyıcıyı doğrudan üretici firmadan almadıysanız) telefonunuza yeni Android sürümü güncellemesini göndermesi gerekiyor. Mevcut cihazlardan kaç tanesine bu güncellemenin geleceği ise Android N’nin adının ne olacağından daha büyük bir gizem.

Exit mobile version