IHS Blog

Yeni Başlayanlar için Hangi Linux?

yeni-baslayanlar-icin-linux-isletim-sistemi

Linux günlük kullanım için kötü bir şöhrete sahiptir. Programlar Linux üzerinde çalışsın diye yazılmaz, yüklenmesi ustalık ister vs. Fakat piyasada bulunan birçok Linux sürümünün kolay kullanımı, bu konuda çekinceleri olan pek çok kişiyi şaşırtabilir. Sizler için Hangi Linux dağıtımları daha çok popüler olanları listeledik. 

Ubuntu

Ubuntu genellikle teknolojiye pek yakın olmayan kişilerin bile bildiği bir Linux dağıtımı olarak adlandırılır ama doğrusunu söylemek gerekirse bu kişilerin çoğu Linux’un ne olduğunu dahi bilmez. Yine de Ubuntu piyasadaki en bilinen dağıtımdır ve yeni Linux kullanıcıları için yıllardır de facto standart niteliğindedir.

Acemi kullanıcı dostu mudur? Hem de fazlasıyla.

Debian

Debian’dan sadece bir dağıtım olarak bahsetmek yeterli olmaz, zira Debian başta Ubuntu ve Mint olmak üzere diğer birçok dağıtımın temel teknolojisidir. Yine de, Debian tek başına dahi piyasadaki en dikkatli yönetilmiş, en titiz inşa edilmiş dağıtımlardan biridir.

Acemi kullanıcı dostu mudur? Kesinlikle bunun için tasarlanmamış olsa bile.

CentOS

Centos, içinden çıkmış olduğu Red Hat Enterprise Linux’un ücretsiz versiyonudur. Ortaya çıkmasının arkasındaki düşünce işletim sistemi  arayan kurumlar ve ticari şirketler için ücretsiz bir seçenek sunmaktır. CentOS’un geçmişi 2004’e kadar gider.

Acemi kullanıcı dostu mudur? Evet, yeterince..

Arch

Arch mümkün olduğu kadar esnek olsun ve kullanıcı kendi konfigürasyonunu kolaylıkla yapabilsin diye ortaya çıkmıştır ve Linux camiası içinde sadık takipçileri vardır.

Acemi kullanıcı dostu mudur? Hayır.

LXLE

LXLE  Lubuntu ise Ubuntu’nun LXDE masaüstü ortamını kullanan bir türevidir. LXDE’nin hafifliği ve basitliğiyle şaşırtıcı derecede sağlam özellikleri ve ilgi çekici görselleri bir araya getirir ve eski donanımlarda bile gayet iyi çalıştığı söylenir.

Acemi kullanıcı dostu mudur? Oldukça.

OpenSUSE

OpenSUSE , SUSE isimli Alman şirketi tarafından yapılan ve pazarlanan SUSE Linux’un ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir sürümüdür. Özellikle erişilebilir ve kolay kullanılır olması için tasarlanmış sağlam bir dağıtımdır ve son dönemdeki atılımı sayesinde SUSE Kurumsal Linux kodu açık kaynaklı ürünlere entegre edilmeye başlanmıştır.

Acemi kullanıcı dostu mudur? Kesinlikle.

Fedora

Fedora, Red Hat’in Red Hat Linux’u üretmeye son vermesiyle ortaya çıkan iki koldan birisidir; diğer kol ise Red Hat Kurumsal Linux’tur. (Bu ticari versiyon esasen o günlerde Fedora’dan türemiştir). Fedora’nın ücretsiz sürümü piyasada bulunan en iyi desteğe sahip ve en aktif olarak geliştirilen işletim sistemlerinden biridir.

Acemi kullanıcı dostu mudur? Oldukça. Katı “ücretsiz yazılım” kurallarına uymayan yazılımlara erişimi bloke etmesi bazılarını kızdırabilir ama sistemin kullanımı gayet kolaydır.

Manjaro

Atası Arch pek kolay olmasa da, Manjaro baştan aşağı kullanıcı dostu bir Linux işletim sistemi olacak şekilde tasarlanmıştır. Kurulumu olabildiğince kolay ve sorunsuzdur ve ortalama bir kullanıcının isteyebileceği her şeye sahiptir.

Acemi kullanıcı dostu mudur? Kesinlikle.

FreeBSD

Evet, biliyoruz, bu katiyen bir Linux dağıtımı değil ama FreeBSD yine de ücretsiz yazılım camiasından bazı sektörler içinde oldukça popüler. Aslında alternatifin alternatifi bir dağıtım ama proje yavaş yavaş da olsa ilerliyor.

Acemi kullanıcı dostu mudur? Teknik olarak deneyimli kişiler için muhtemelen iyidir fakat yeni başlayanlar biraz zorlanabilir.

Mint

Ubuntu en bilinen Linux olmasıyla, Mint de onun en büyük rakibidir ve bu rekabetin galibinin değiştiğini düşünen kişi sayısı da göz ardı edilecek gibi değildir. Mint kullanım ve yükleme kolaylığıyla ve birçok kişinin masaüstü Linuxlarıyla özdeşleştirdiği kusurlara sahip olmamasıyla meşhurdur.

Acemi kullanıcı dostu mudur? Hiç şüpheniz olmasın.

Exit mobile version