IHS Blog

Yeni Kararlar Almayın, Alışkanlıklar Edinin

yeni-kararlar-vermeyin-aliskanliklar-edinin

Yeni yılda önemli kararlar aldınız mı?

Eğer aldıysanız, yalnız değilsiniz. Birçok kişi yeni yıla yeni umutlarla giriyor ve özellikle iş hayatlarında bazı değişiklikler yapmayı planlıyor. Fakat bu değişiklikleri gerçekleştirebilmeniz için gelirinizi yükseltmeniz, yeni müşterilere ulaşmanız, kitaplar okumanız ya da kilo vermeniz yeterli olmayabilir.

Peki ya bunların dışında işletmenizi oluştururken kullanabileceğiniz daha iyi yollar varsa? Ve ayrıca bu yollar daha mutlu ve sağlıklı hissetmenize neden olursa?

30 günlük bir challenge programıyla hayatınızı ve işinizi nasıl daha iyi bir yola sokabileceğinize bir göz atalım:

Neden 30 Günlük Challange’ı Tercih Etmelisiniz?

Aldığınız yeni kararların hayatınızda önemli değişikliklere neden olmasını dilersiniz. Ancak bu durum ne kadar gerçekçidir?

Statistic Brain isimli araştırma şirketinin verilerine göre geçtiğimiz yıl insanların %58‘i yeni kararlar almış olmalarına rağmen bu insanların sadece %9,2‘lik kısmı bunları gerçekleştirmede başarılı oldu. %42‘lik kısım yeni kararlar için hiç teşebbüs dahi etmedi. Bu düşük başarı oranının sebebi, alışkanlıkları değiştirmenin zor olmasıdır.

Davranış psikolojisi araştırmacısı Benjamin P.Hardy, “30 Günde Hayatınızı Değiştirme” başlıklı makalesinde davranışlarımızın kişiliğimizi şekillendirdiğini iddia ediyor. Hardy’e göre belirli eylemleri düzenli olarak yapıyor olmamız beynimize ne tür bir insan olduğumuzu belirtiyor. Hatta daha da ileri gidiyor ve davranışlarımızın düşüncelerimizi etkilediğini söylüyor.

Hardy, 30 gün boyunca her gün düzenli olarak sergilediğimiz davranışların artık karakterimizin bir parçası olacağını söylüyor. Bu yeni alışkanlıklara karşı ilk başta biraz direnebilirsiniz fakat mücadele ederek üstesinden gelmeniz mümkün. Direniyor olmanız tamamen olağan bir durum.

İşinize Yardımcı Olabilecek Zorluklar

Kişisel hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacak birçok 30 günlük challenge var. Neler yemeniz gerektiğine dair ya da nasıl yazar olabileceğinize dair challenge’lerdan söz etmek yerine size daha çok yardımcı olacak, işinizde daha başarılı olmanızı sağlayacak ve profesyonel becerilerinizi geliştirirken performansınızı artıracak olan challenge’lara odaklanalım:

30 Günde Blog

30 gün boyunca her gün bir blog yazısı yazarak web sitenizin arama motoru trafiğini artırabilir ve çok sayıda zengin içeriğe sahip olabilirsiniz. Ayrıca sosyal medya kanallarınızda paylaşabileceğiniz materyalleriniz de olacaktır. (Bir blog’un tam olarak ne olduğunu ve işiniz için önemini kavramak için buraya tıklayınız.)

Ayrıca günlük olarak Facebook Live ile yayınlar yapabilir, blogunuzda videolar paylaşabilir ya da fotoğraflar ekleyebilirsiniz. Hangi formatı seçeceğiniz tamamen size kalmış. Asıl hedef; her gün bir içerik oluşturmak!

Başlamadan önce biraz zaman harcamalısınız ki işleri daha kolay halledin. Hangi konularda yayınlar hazırlayacağınızı belirlemek, kendinizi yıpratmayacak şekilde çalışma saatleri belirlemek gibi.

Bir İş Bülteni Oluşturun

Bir bülten oluşturmak; iş fikirleriniz hakkında beyin fırtınası yapmak, to-do list’inizi gözden geçirmek, amaç ve hedefleri incelemek vb birçok şey için mükemmel bir yöntemdir.

Bazı insanlar, bülten oluşturmayı güne başlamak için ya da gün içinde yapılanları gözden geçirmek için bir yöntem olarak kullanır. Hatta bu bültenler ertesi gün için bir program niteliği de taşıyabilir.

Bunları yaparken kullanabileceğiniz Bullet Journal isimli bir özelleştirilebilir defter de mevcut. Bültenleri oluştururken yaratıcılığınızı eklemeyi de unutmayın. Örneğin; farklı projeler için farklı renkte kalemler kullanabilirsiniz.

Bir Sabah Rutini Edinin

Araştırmaların çoğu, insanların en yaratıcı işlerini sabahın erken saatlerinde başardığını söylüyor. Çünkü erken saatlerde, günün zihinsel ve fiziksel yorgunluğu henüz çökmemiş oluyor. Gününüzün daha verimli geçmesini istiyorsanız, her sabah normalde olduğundan daha erken kalkmayı deneyin.

Sabahları neler yapabileceğinize dair bazı fikirler:

Kod Yazmayı Öğrenin

Sadece 30 günlük bir eğitim programı ile kariyerinize farklı bir yön veremezsiniz, ancak yeni bir programlama dilinin temel bilgilerine hâkim olabilirsiniz. Kısa vadeli birçok eğitim programı mevcut, bunlardan ücretli ya da ücretsiz bir tanesini tercih ederek hemen başlayabilirsiniz. Daha fazla kod bilgisine sahip olmanın yolları için buraya tıklayarak ilgili haberimizi görebilirsiniz.

Zihninizi Sakinleştirin

Öfkeli, sorun çıkaran bir müşteriniz var, büyük bir proje yaklaşıyor ya da pazarlama konusunda acilen yapmanız gereken bir sürü işiniz var. Belki de sadece özel hayatınızda olumsuz şeyler yaşıyorsunuz. Bu gibi rahatsızlıklardan kurtulmak için gün içinde bir meditasyon molası verebilir ya da egzersizler yapabilirsiniz. Hem Android’in hem de Apple’ın uygulama mağazasında birçok meditasyon uygulaması mevcut. Yoğun bir günün tam ortasında kendinize 5-10 dakikalık bir meditasyon molası ayırmayı deneyin.

Vazgeçmeden Tekrarlayın

Belki de en önemli nokta bu. Bir challenge belirledikten sonra tam 1 ay boyunca ondan vazgeçmeyin. Seçtiğiniz challenge’ı yapmak son güne kadar sizi zorlayabilir. Özellikle hafta sonları kendinizi bırakmanız mümkün, fakat bırakmayın. Sadece 1 günlük bir ara bile her şeyi mahvedebilir. Çünkü 1 kez mazeret ürettikten sonra 2. mazereti üretmek daha kolay ve olasıdır.

Biliyoruz ki her gün erkenden uyanıp yazı yazmak / egzersiz yapmak / okumak vb. etkinlikler yapmak zordur. Mutlaka bir gün yorulacaksınız. İşte asıl mesele bu, bu yorgunluğu aşmalı ve devam etmelisiniz.

Hiç Vazgeçmemeniz İçin İpuçları

Exit mobile version