IHS Blog

Yeteneklerinizi Geliştirin: Kodlamada Kariyer Yapın

Developer

Dijital bir çağda yaşıyoruz ve bilgi işlem endüstrisinin yükselişi, sadece birkaç onyıl içinde dünyanın en büyük gelişmelerinden biri oldu. Bu tarihte benzeri görülmemiş gelişme, pek yakında duracağa da benzemiyor.

Bu büyüme, favori sitelerimizi programlayabilmeleri için büyük bir kodlayıcı ve geliştirici talebine yol açtı. Web gelişiminin doğası gereği tamamen yeni programlama dilleri öğrenmek gerektiğinden bu kod canavarları için yüksek düzeyde bir talep ve ufak sayılabilecek bir arz var, bu da bilgisayar bilimine tutkuyla bağlı olan herkes için harika bir fırsat yaratıyor.

Hangi alanlarda uzmanlaştığınıza bakılmaksızın bilgisayarlar ve programlama dilleri hakkında temel bilgilere sahip olmanız gerekirken, daha özel kodlama biçimlerinde becerilerinizi geliştirmek için tercih edebileceğiniz çok sayıda seçenek var.

Yapacağımız liste, tüm programlama veya web geliştirme iş imkanlarının kapsamlı bir listesi değil, ancak mevcut seçeneklerin en yaygınlarından bazılarına genel bir bakış olarak düşünebilirsiniz.

Front-End Developer

İnternetin çekirdekleridir. Müşterinin verdiği belirli bir tasarımı alıp etten kemikten bir siteye dönüştürürler. Yazdıkları kod Back-End Developerların aksine sözkonusu siteyi host eden sunucuda değil, kullanıcının tarayıcısında çalışır. Yani bir bakıma sitenin tasarımıyla ve görsel kullanışlılığıyla ilgilenir, potansiyel bir kullanıcı için bu konuda mümkün olan en iyi performansı göstermesine yardımcı olurlar.

Başarılı bir Front-End Developer olmak için HTML, CSS ve JavaScript hakkında çok iyi bilgi sahibi olmanız gerekir. Ayrıca, detaya önem vermeniz ve iyi bir kullanıcı deneyiminin nasıl olabileceğine dair bilginiz olması gerekir.

Temel Beceriler:

Başlayabilmeniz için kaynaklar:

Yıllık Kazanç: 20.000 $’dan ortalama 40.000 $’a kadar

Back-End Developer

Kullanıcıların daha gelişmiş işlemleri yapmalarını sağlayan çeşitli sistemleri oluşturarak bir web sitesinin işlevselliğini ve etkileşimini yapılandırırlar. Bu işlemlere örnek olarak hesap oluşturma, e-ticaret sitelerinde ürün filtreleme veya web sitelere özel medya oynatma gibi web sitelerine özgü özellikleri verebiliriz.

Yetenekli bir Back-End Developer olmak için Python, PHP, Ruby ve ( muhtemelen en önemlileri olan ) Java gibi daha geniş kulvarlarda programlama dillerini bilmeniz gerekir. Özellikle Full-Stack Java ve Python web geliştirmeye yoğun talep vardır, bu da daha dolgun başlangıç maaşları demektir.

Temel Beceriler:

Başlayabilmeniz için kaynaklar:

Yıllık Kazanç: 24.000 $’dan ortalama 48.000 $’a kadar

Full-Stack Developer

Burada çok fazla detaya girmeyeceğiz, ama Full-Stack Developer hem Front hem de Back-End tarafına hakim olan, ya da en azından geçer not alacak kadar bilgi sahibi olan kişidir. Full Stack Developer olmak için iki tarafın da becerilerine de sahip olmak ve bu  bilgileri bir araya getirebilmek gerekir.

Front ve Back End Developerlar için çok fazla kodlama seçeneği mevcuttur. Aşağıda linkini verdiğimiz şemada birçoğunun listesi çıkarılmış. İncelemenizi ve ilginizi çekenlerden kısa bir liste hazırlamanızı öneririz.

Şema: https://coggle.it

Yıllık Kazanç: 26.000 $’dan ortalama 52.000 $’a kadar

IOS & Android Developer

Son olarak mobil uygulama geliştiricileri hakkında bilgi vereceğiz. Aslında mobil geliştirici olmak demek, iki platformda da kodlama yapmak demek oluyor: Apple’ın IOS’u ve Google’ın Android’i. Şu anda piyasa bu ikisi arasında eşit olarak ikiye bölünmüştür yani istediğiniz yönde uzmanlaşabilirsiniz, ama uzun vadede her ikisine de hakim olmanızı öneririz.

IOS için IOS geliştirme öğrenmeniz gerekecektir. Daha sonra Objective-C’yi ya da Apple’ın yeni programlama dili Swift’i kullanarak uygulamaları geliştirmek için XCode adlı ücretsiz bir aracı kullanabilirsiniz.

Bunun yanında Android, pek çok web uygulamasına benzer bir yapı kullanıyor bu yüzden ilk olarak Java’da ustalaşmanız gerekiyor. Daha sonra becerilerinizi geliştirmek için Android Studio adındaki bir aracı kullanabilirsiniz.

Temel Beceriler:

Başlayabilmeniz için kaynaklar:

Yıllık Kazanç: 21.000 $’dan ortalama 36.000 $’a kadar

Kısacası, tercih edebileceğiniz 4 yol var. Tabii ki başka alanlarla da başlayıp uzmanlaşabilirsiniz ama tabii başlangıç noktanız web geliştirmenin bütün kollarına hakim olmaya değerse.

Developer Kariyer İlerlemesi:

– Genç Geliştirici (0-3 yıllık deneyim)
– Kıdemli Geliştirici (4-10 yıllık deneyim)
– Ana Geliştirici / Mimar (7-10 yıllık deneyim)
– Orta Seviye Yönetici (10 yıllık deneyim)
– Kıdemli Lider (15+ yıllık deneyim)

İsteğe bağlı: Freelance iş yapmayı da düşünebilirsiniz. Bu daha fazla öz disiplin gerektirir, ancak daha büyük bir iş potansiyeli sunabilir.

Diğer Kaynaklar:
Bunun dışında kodlama yeteneklerinizi geliştirebileceğiniz yüzlerce ücretsiz online (ya da yüz yüze) kendi kendine öğrenme kaynağı var. Bunları kendimiz denemediğimiz için detaya giremiyoruz. Fakat internette de profesyonel bir şekilde kodlama öğrenme imkanı sunan yüzlerce site bulabilirsiniz. İşte bunlardan bazıları:

https://www.w3schools.com/ (Başlangıç olarak en iyi bilgi kaynaklarından biri)
https://www.codecademy.com/
https://www.freecodecamp.org/
https://www.codeschool.com/
http://www.webdesignernews.com/
https://www.udemy.com/courses/search/?q=web%20development&src=sac&kw=web
https://www.myfavouritemagazines.co.uk/design/web-designer-magazine-subscription/

Bununla birlikte nereden, ne kadar öğrenirseniz öğrenin, en faydalı kaynağınız deneme yanılma yoluyla yani pratik yaparak olacaktır.

Exit mobile version