IHS Blog

YouTube Üzerinden Nasıl Para Kazanılır?

youtube-adsense

YouTube içindeki videolar ve bu videoları yapmak için kullanılabilecek araçlar toplumdaki görsel eğlence anlayışını değiştirme konusunda epey bir yol almış vaziyette. Kulağa biraz abartılı gelebilir ama YouTube’a her dakika tahminen 300 saatlik içerik yüklendiğini ve her gün yaklaşık dört milyar videonun görüntülendiğini bir düşünün. Geleneksel televizyon bu rakamlara ulaşabilir mi?

YouTube kullanıcılarına birçok şekilde ödeme yapıyor. YouTube’dan çok para kazanmak bir anda başarılabilecek bir iş değil. Bunu yalnızca izleyicileri cezbederek yapabilirsiniz. Ama kendinizi bu işe adarsanız ve olabilecek her imkanı değerlendirmeye hazır olursanız para kazanabilirsiniz. Peki bu dediklerimiz nasıl yapılır? Aşağıda bu soruya bazı cevaplar bulunmakta.

1-) Bir İzleyici Kitlesi Oluşturun

İlk ve en önemli husus videolarınızı kimse izlemezse kayda değer bir para kazanmanızın mümkün olmadığı. Yalnızca birkaç yüz abonenin olduğu küçük kanallar belki videolarına aldıkları reklamlardan birkaç kuruş kazanabilir ama Google AdSense bu parayı hesabınızdan çekmeden önce kazanmanız gereken bir alt limit belirlediği için bu parayı asla göremeyebilirsiniz.

Bir izleyici kitlesi oluşturmak birkaç şeyi aynı anda yapmak anlamına geliyor. Bunların ilk ve en önemlisi, izleyicilerin tekrar tekrar izlemek isteyeceği ilgi çekici bir içerik oluşturmak ve bunu düzenli olarak yapmak. İzleyicileri abone olmaya, videoları beğenmeye ve yorum yazmaya teşvik ederek YouTube algoritmasının sizi kollamasını sağlayabilir, içerikle ilgili etiketler, küçük resimler ve başlıklar ekleyerek rakipleriniz arasından sıyrılabilirsiniz.

2-) Etkileşim Halinde Olun

Onlara ilgi gösterdiğinizi bilen bir izleyici kitlesinin mutlaka size geri dönüşü olur. Biraz zorlu bir iş olabilir ama YouTube videolarınıza gelen yorumları okumak ve sorusu olanlara nazikçe cevap vermek her zaman faydalıdır. Bu ayrıca YouTube’un sıralama algoritmasını da hafifçe dürtecektir.

Aynı zamanda sizinkine benzer, özellikle de sizinkinden daha fazla takipçisi olan kanalları takip etmekte ve bu kanallara abone olmakta da fayda var. Bu kanallarla dostane ilişkiler içinde olmak fark edilmenizi sağlayacaktır. Hatta gerçekten sıkı ilişkiler kurmayı başarabilirseniz işbirlikleri yapmaya bile başlayabilirsiniz. Bu tarz ortak videolar abone sayısını bir anda arttırır.  

3-) AdSense’e Reklam Verin

Google’ın videolarınızı paraya tahvil etme konusunda kullandığı ilk yöntem video öncesi veya video arası reklam almaktır. Bunun için buradan YouTube hesabınızı kaydettirmeniz ve bir AdSense hesabı açmanız (buradan yapabilirsiniz) ve videolarınızı yüklerken gerekli kutuları işaretlemeniz gerekiyor. Bazı içeriklerin YouTube’un ilkelerine aykırı olabileceğini ve bu içeriklere reklam alamayabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın. Ayrıca telif hakkı olan veya YouTube’un otomatik sistemi tarafından bu şekilde tanımlanan videoları kullanırsanız da başınız derde girebilir. Bu durumda ya videonuzdan elde edeceğiniz gelir eser sahibine gider ya da videonuz bloke edilir.

4-) Red Abonelerini Cezbedin

YouTube’un reklamsız abonelik hizmeti YouTube Red de cebinizi doldurmanızı sağlayabilir. Fakat Red abonelerini hedefliyorsanız (ki bunların sayısı henüz çok fazla değil) bu hizmetin ödemelerini biraz farklı yaptığını unutmayın. Burada abonelik bedelinin bir kısmı içeriği oluşturanlar arasında her izleyici beğenisi üzerinden paylaştırılır. Red aboneleri sizin içeriğinizi daha uzun süre izlerse daha fazla pay alırsınız.

Yalnız bunun her gün iki saatlik destan gibi videolar üretmeniz gerektiği anlamına geldiğini düşünmeyin. Bu kadar uzun videolar izleyiciyi cezbetmez, bilakis kaçırır. Ama beş saniyelik kısa videolardan da kaçının. Onlar da size pek para kazandırmaz.

AdSense üzerinden para kazanmak üzere kaydınızı yaptırdıysanız, YouTube ödemesi almak için başka bir şey yapmanıza gerek yok.

5-) Sponsor Bulun ve Marka Anlaşması Yapın

Kanalınız belli bir büyüklüğe ulaşırsa ücretli tanıtım videoları üretebilirsiniz. Tabii bu videoların reklam yönetmeliklerine aykırı olmaması kaydıyla. Bu sayede YouTube’un kendi ödeme planlarının dışından da bir miktar para kazanmanız mümkün olur.

Eğer büyük bir kanalınız varsa, reklamcılar size güzel tekliflerle gelebilirler. Ama muhtemelen o kadar büyük bir kanalınız yoktur, bu nedenle gerekli markalara e-postalar göndermek zorunda kalabilirsiniz. Bu da çok kolay bir iş değildir.

İzleyicileriniz en önemli unsurdur ve sizden nitelikli içerik beklerler. Genel formatınızdan çok uzaklaşırsanız sizden kolayca sıkılabilirler.

6-) Bırakın Ödemeyi Onlar Yapsın

Sadık bir takipçi kitlesi aynı zamanda çok da cömert olabilir. Birçok içerik üreticisi de reklam gelirlerini Patreon üzerinden izleyicilerden bağış alarak elde eder. Takipçileri fazla zorlamak veya düpedüz dilenmek asla işe yaramaz. Oysa izleyicilere videonun sonunda katkılarına açık olduğunuzu söylerseniz, hatta belki bazı destekçilerin isimlerini videoların sonunda gösterirseniz, ek gelir elde etmeniz olasıdır.

Konuyu dağıtmak gibi olmasın ama (ne de olsa burada YouTube’dan bahsediyoruz) oyun ağırlıklı içerik üretiyorsanız Twitch üzerinden yayın yapmak da faydalı olabilir. Twitch hesabınızı YouTube hesabınızla birleştirerek izleyicilerinize bir canlı yayın kanalınız olduğunu bildirebilirsiniz. İzleyicilerle canlı olarak irtibata geçmek de bağış geliri bakımından harikalar yaratabilir.

7-) Ürün Satışı Yapın

Sadık bir takipçi kitlesinin coşkusunu asla küçümsemeyin. Onları ne kadar yanınıza çekerseniz markanızın veya sizin reklamınızı o kadar çok yaparlar. Ya da en azından bir iki tişört alırlar.

Kendi ürün mağazanızı açarak satış yapabilirsiniz. OpenCart E-ticaret Hosting paketiyle isteğe göre ürünlerinizi listeleyebilir anında satışa çıkartabilirsiniz.

Ürün satışı yapıyorsanız mutlaka konuyu özetleyin. Bazı kanallar mağazalarının linklerini video açıklamalarına yazar, bazıları videoların sonunda gösterir, hatta bazıları sadece ürün satışına yönelik özel videolar hazırlar. Bu işe girişmeden önce takipçilerinizin size ne kadar bağlı olduğunu da gözden geçirmeyi unutmamanızda fayda var tabii.

Exit mobile version