IHS Blog

7 Adımda Web Site Bakımı

7-adimda-web-sitesi-bakimi

Bir web sitesi oluşturmuş olmanız işinizin bittiği anlamına gelmiyor. Web siteleri aynı zamanda belirli periyotlarla bakım yapılmasını da gerektiriyor. Bu konuda halletmeniz gereken bakımlarla ilgili bazı görevler var. Bu görevleri yıllık olarak, 3 aylık olarak, aylık olarak ya da haftalık olarak yapmanız gerekiyor.

Yıllık Web Site Bakım Görevleri

  1. Kullanıcı Testi Yapın

Kullanıcılarınız için en iyi deneyimi sunmak adına çalıştınız ve almak istedikleri en iyi deneyimi yaşamalarını sağladınız. Fakat kullanıcıların istekleri ve web’i kullanma şekilleri sürekli olarak değişim gösteriyor. 10 yıl önce oluşturulmuş olan ve zamanında oldukça sezgisel olan web sitelerinin şu anda kullanıcılar için nasıl bir deneyim sunabileceğini bir düşünün. Bu yüzden web sitenizin kullanıcılar için hala sezgisel olduğunu ve tüm cihazlarda sorunsuz bir şekilde çalıştığını anlayabilmek için yılda 1 kez kullanılabilirlik testi yapın.

Testinizi yaparken markanız ya da işinizle ilgili kişileri tercih ettiğinizden ve ayrıca tüm tarayıcılar ile cihazları teste dahil ettiğinizden emin olun. Böylelikle tam resmi görmeniz mümkün olacaktır.

3 Aylık Web Site Bakım Görevleri

  1. Satın Alma İşlemlerinizi Test Edin

Birçok web sitesinin (özellikle e-ticaret web siteleri) en önemli işlevi satın alım işlemlerini barındırıyor olmasıdır. Eğer satın alımlar gerçekleşmezse sorunu tespit edip çözüm üretene kadar büyük ölçüde kar kaybı yaşanabilir. Bu yüzden en azından 3 ayda bir sürecin nasıl işlediğini görmek için bazı testler yapın. Bunu kendiniz yapabileceğiniz gibi çalışanlarınıza da yaptırabilirsiniz. Ayrıca farklı cihazlarda ve farklı tarayıcılarda testler yaptığınızdan emin olun.

  1. Tüm Web Site Formlarınızı Test Edin

Web sitenizde ziyaretçilerin doldurması için herhangi bir iletişim formu bulunuyorsa çalıştığından emin olmalısınız. Satın alım testlerini yaparken bu formları da aradan çıkartabilirsiniz. Diğer maddelerde de olduğu gibi yine tarayıcıların ve cihazların tümünü test etmeniz gerektiğini unutmayın.

Eğer formlarınızdan herhangi bir tanesi düzgün çalışmıyorsa potansiyel müşterilerinizi kaçırıyor olabilirsiniz. Bu yüzden sorunu henüz meydana gelmemişken tespit etmeyi deneyin.

  1. Broken Linkleri Düzeltin

Bir kullanıcı bir linke tıkladığında ve bir 404 sayfasına yönlendirildiğinde gerçekten hayal kırıklığına uğrar. Sorunlu linkler web sitenizin ve markanızın kötü bir izlenim bırakmasını sağlar, kötü kullanıcı deneyimi sunar ve ziyaretçilerinizi sizden uzaklaştırır. Bu yüzden önlem alınması gerekiyor.

Ne kadar başarılı olursanız olun bir gün mutlaka web sitenizde bazı broken linkler olacaktır; bazen bir taşıma işlemi, bazen bir isim değişikliği. Bunun önüne geçemezsiniz. Fakat zamanında yapacağınız bakımlarla bu linklerin web sitenizde uzun süre kalmadıklarından emin olabilirsiniz. Bu yüzden birkaç ayda bir web sitenizdeki broken linkleri kontrol edin. Varsa kaldırın ya da güncel linklerle değiştirin.

Ayrıca bu işlem düşündüğünüzden çok kolay. Google Search Console gibi bu işlemleri otomatik olarak yapan ücretsiz bir seçenek mevcut.

Aylık Web Site Bakım Görevleri

  1. Güvenlik Güncellemelerine Dikkat Edin

Web sitenizi siber saldırganlardan korumak herkes için oldukça önemli bir önceliktir. Özellikle bir e-ticaret web sitesine sahipseniz müşterilerinizin verilerine karşı daha da büyük sorumluluk sahibi olursunuz. Bu yüzden web sitenizin tüm katmanlarını, eklentilerini ve komut dosyalarını kontrol etmeli ve güncel olduklarından emin olmalısınız.

  1. Düzenli Olarak Web Sitenizi Yedekleyin

Hepimizin başına gelmiştir; gün boyu bir proje üzerinde çalışıyorsunuz ve aniden bir şeyler ters gidiyor ve projenizi kaybediyorsunuz. Bunun önüne sürekli taslaklar alarak ya da yedeklemeler yaparak geçebilirsiniz.

Her durumda web sitenize yeterince hâkim olduğunuzu ve hata yapmayacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Fakat haklı olsanız bile siber saldırganlar web sitenize kalıcı hasarlar verebilir. Bu gibi durumlarda eğer bir yedeklemeniz varsa her şeyin eskiye dönmesi çok daha kolay olacaktır.

Haftalık Web Site Bakım Görevleri

  1. Metriklerinizi İnceleyin

Google Analytics, kullanıcıların web sitenizi nasıl bulduklarını ve kullandıklarını açıklayarak size yararlı bilgiler sunar. Bu bilgilere bağlı kalın ve web sitenizin isteklerinizi yerine getirdiğinden emin olun. Haftada bir kez Analytics’e giriş yaparak nelerin yolunda olduğunu ve nelerin iyileştirilmesi gerektiğini takip edin.

Sonuç

Tıpkı araba bakımı gibi web site bakımı da oldukça önemlidir. Bu bakımlar hem web sitenizin kullanılabilirliğini artırır hem de uzun vadede size zaman ve para tasarrufu sağlar. Yukarıda listelediğimiz görevleri not alın ve bunlara bağlı kalın. Web siteniz ve sizin için en iyisi bu olacaktır.IHS SiteBAZ başlangıç hazır websitesi paketi ile ilk ay ücretsiz olarak websitenizi oluşturabilirsiniz. 

Exit mobile version