IHS Blog

Alan Adı Sahibini Nasıl Bulurum ?

alan-adi-sahibini-nasil-bulurum

Bir domain adı seçmek, hayalinizdeki web sitesini başlatmanın ilk adımıdır. Ama mükemmel alan adını bulmak kolay değildir.

Düşündünüz taşındınız, beyin fırtınası yaptınız ve sonunda size en uygun alan adını buldunuz. Ama kaydettirmeye kalktığınızda baktınız ki, alan adınız önceden alınmış bile! Hüsrana uğradınız.

Bu acı senaryo her zaman geçerli olmak zorunda değil tabii.

Alanın sahibinin kim olduğunu bulabilir ve domain adını satmak isteyip istemediklerini öğrenmek için onlarla iletişime geçebilirsiniz. Bu işleme yeni bir alan adı kaydetmekten biraz daha fazla ücret ödeyebilirsiniz, ancak en uygun olduğunu düşündüğünüz isme siz sahip olmak istiyorsanız buna değecektir.

Aşağıda, bir alan adının kime ait olduğunu öğrenmeyi ve bunun faydalarını size anlatacağız.

Alan Adları Neden Alınır?

Birçok alan adı satın alınır ama kullanılmaz. Kayıtlı bir alan bulduysanız, fakat site boşsa veya bir hosting şirketinin sağladığı bir açılış sayfası varsa, bu, o alanın satın alınabileceği anlamına gelir.

Yeni bir domain satın almayı düşünüyorsanız, tüm alan adlarının organizasyonundan sorumlu ICANN ‘in partneri olan bir firmayı tercih etmenizi öneririz. IHS resmi akredite ICANN, Nic.tr partneridir ve 200.000’in üzerinde kayıtlı domain adresine hizmet vermekte, her gün 1000’in üzerinde yeni domain adresini tescil etmektedir.

Bazı durumlarda, önceden oluşturulmuş bir siteyi bile tamamen satın alabilirsiniz. Sitenin sahibi başka projelere odaklanmaya karar vermiş ve siteyi uzun bir süre önce güncellememiş olabilir. Bu durumda biraz daha fazla ücret ödeyeceğinizi bilmeniz gerekir, fakat trafik seviyeleri düşükse ücret de düşük olacaktır.

Alan Sahibini Bilmenin Faydaları

Bir alan adının sahibini bulmak için işlemlere başlamadan önce, neden bunu yaptığınızı anlamak önemlidir.

Bir alan adının alınmış olup olmadığına bakmak şu noktalarda işinize yarayacaktır:

  1. Domain Sahibiyle Temasa Geçmek

Önceden kayıtlı bir alan adı satın almak istiyorsanız, sahip ile iletişime geçmeniz gerekir. Sahibini tespit ettiğinizde bu alan adını satın alma hakkında bilgi edinebilirsiniz.

  1. İletişime Geçmek İçin İdeal Zamanı Bulmak

Bir alan adı süresinin ne zaman dolduğunu WHOIS bilgilerini kullanarak görebilirsiniz. Bu, teklifinizi zamanlamanıza yardımcı olacaktır. Böylece domainin süresi dolmaya çok yakın bir zamanda, ya da yenilenmesi gerektiğinde teklif vermek için iletişime geçerek, alan adını daha uygun fiyata alma şansınızı artırabilirsiniz.

  1. Kendi Bilgilerinizi Düzeltmek

Önceden bir alan adı kaydettiyseniz, alan adı bilgilerinizin doğruluğunu teyit etmek isteyebilirsiniz. Bu, alan adını daha sonra satma amacıyla aldıysanız özellikle geçerlidir.

Alan Adının Sahibi Nasıl Bulunur?

Bir alan sahibinin bilgilerini bulmak oldukça kolaydır.

Bunu yapmak için, WHOIS adlı web sitesini kullanacağız. Bu site esas olarak şu soruyu yanıtlar: Belirli bir alan adı veya IP adresinin sahibi kim?

Bir kişi bir alan adını kaydettiğinde, ilgili iletişim bilgilerini sağlamalıdır.

Alan adı araması yapmak için IHS Whois servisine gidin: https://www.ihs.com.tr/seo/whois-sorgulama 

Ve aramak istediğiniz alanın adını girin.

Alan sahibi, bilgilerini korumak için bir proxy veya domain gizlilik hizmeti kullanmadığı sürece, ilgili iletişim bilgileri verilir.

Alan adı sorguladığınızda, alan sahibinin adıyla beraber aşağıdaki bilgileri de bulabilirsiniz:

Alanlarını kaydettikleri yer

Sahibin e-posta adresi ve telefon numarası

Alan adının son kullanma tarihi

Alan adının kaydedilme tarihi

Daha fazla ayrıntılı bilgi de bulabilirsiniz ama sizin için en yararlı olacak olan bilgiler bunlardır.

Domain Sahibini Buldum, Şimdi Ne Yapabilirim?

Alan adı için bir fiyat teklifi yapmak istiyorsanız, birkaç farklı seçeneğiniz olacaktır.

Birincisi e-posta yoluyla alan sahibine ulaşıp alan adını satın almakla ilgilendiğinizi ifade etmektir.

İkincisi, sizin için müzakere ve devir işlemlerini yürütecek bir alan adı aracı servisi kullanmaktır. Sedo gibi tüm süreci bir ücret karşılığında sizin adınıza idare edecek bir servis kullanabilir, ya da İHS Telekom’un domain aracını kullanabilir ve doğrudan site üzerinden teklif verebilirsiniz.

Alan sahibinin bilgilerinin gizlendiği durumlarda ise en iyi seçeneğiniz, sitenin iletişim formu üzerinden sahipleriyle iletişime geçmektir.

Sonuç

Bir alan adının sahibini bulmak için Whois arama özelliğini nasıl kullanabileceğinizi artık öğrendiniz. Alan adını satmaya istekli olmayan ya da çok fazla soru soran biri ile karşılaşırsanız, pazarlığa devam etmek zaman kaybı olacaktır. Başka bir alan adı bulmak için araştırmalara devam etmek yararınıza olacaktır.

İnternette yüz binlerce olası alan adı mevcut, ihtiyaçlarınıza yönelik doğru alan adını bulmanız için hala seçebileceğiniz çok sayıda alan adı uzantısı vardır.
IHS alan adı tescil servisi ile hemen alan adınızı tescil edebilirsiniz.

Exit mobile version