IHS Blog

Blog Yönetiminin Temel Unsurları

blog-yonetimi

Bir web sitesi oluşturmak için planlı bir şekilde ilerlemek gerekir. Blog da web sitesinin önemli unsurlarından biri olduğu için blog yönetimi de planlı bir şekilde yürütülmelidir. Bir blog, tıpkı bir iş ya da proje gibi ciddiye alınarak yapılmalıdır. Bu haberimizde blog yönetiminin nasıl yürütülmesi gerektiğini temel blog unsurlarıyla birlikte anlatacağız.

Aşağıda yazılanları uygulamak aslında pek de zor değil, fakat zaman ayırmalı ve odaklanmalısınız. Unutmayın ki, ne kadar emek verirseniz blogunuz o kadar iyi olacaktır.

İçerik

Bir blog, sunduğu içerikten ibarettir. Bu yüzden sunduğunuz içerikler kaliteli olmalı ve okuyucularınızın ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Bunlar da kendiliğinden olmaz, yani stratejik olmalısınız.

İçerik konusunda şunlara özen göstermelisiniz:

İçerik Stratejisi

Gördüğünüz her şeyi blogunuzda paylaşmayın. Sektör pazarınızda neye ihtiyaç duyulduğunu bilin. İhtiyaçları anlayarak, trendleri güncel haberlerle birlikte takip ederek ve fırsatları değerlendirerek kişilerle iletişim halinde olun. Okuyucularınızın yorumlarını dikkate alın. Böylelikle yeni postlarınızı nasıl oluşturacağınız konusunda fikir sahibi olursunuz.

Kitlenizi, kitlenizin bilgi düzeyini, hedeflerini ve ihtiyaçlarını bilmek için Google Analytics kullanın. Ziyaretçileriniz ürününüzle ya da hizmetinizle ilgileniyorlar mı? Ürün ya da hizmetiniz ile ilgili bilgiye mi ihtiyaçları var? İşlerini büyütmek isteyen sektörde yeni kişiler mi yoksa profesyonel kişiler mi? Bu gibi soruların cevapları ile hedef kitlenizi daha iyi tanırsınız.

Hedef kitleniz hakkında bilgi sahibi olmak, hangi bilgiye ihtiyaçları olduğunu anlamanızı sağlar ve böylelikle izleyeceğiniz yol haritasını daha kolay belirlersiniz. Bu, okuyucunuza bir şeyler katmanız konusunda size yardımcı olacaktır. Tüm bunlar, daha nitelikli içerikler sunmanızı sağlar.

Karmaşadan kurtulmak için ve kitlenizin ihtiyaçlarına hâkim olmak için anahtar kelime araştırmaları yapın.

Okuyucularınız için hangisinin en ideal olduğunu görebilmek adına çeşitli içerik türlerini deneyin. (Uzun formda makaleler, infografikler, incelemeler vs.) Hatta bunu onlara sormaktan çekinmeyin.

Kimlerle rekabet ettiğinizi bilin. Sizin onlardan eksik olan yönünüzün ne olduğunu görün.

Ziyaretçileriniz hakkında hangi ülkeden oldukları ve ekran boyutları gibi detay bilgileri öğrenmek için kapsamlı analiz araçları kullanın. Trafiğinizi düzenli olarak takip edin, böylelikle ne zaman sunucu yükseltmesi yapmanız gerektiğini öğrenirsiniz.

Kalite ve Miktar

Yüksek kaliteli içerikler üretin. Tüm postlarınızı doğru bilgiler içerecek ve üst seviyede okunabilirlik sunacak şekilde düzenleyin. Bununla birlikte SEO başarınız artacaktır ve haliyle arama motorlarındaki blog sıralamalarınız daha iyi sonuçlar verecektir. Ayrıca trafiğinizi artırmanıza yardımcı olacak diğer SEO ipuçları için buraya tıklayarak ilgili haberimizi görebilirsiniz.

Kaliteli içerik ile anlatmak istediğimiz: her post için ayrı anahtar kelime araştırması yapmak, textleri, linkleri, meta’yı ve etiketleri biçimlendirmek, cta’ları uyarlamak ve neyin işe yarayıp neyin yaramadığını takip etmektir.

Tutarlı bir yayın planına sahip olabilmek için bir takvim oluşturun. Araştırmalara göre ayda 16 yayın ve daha fazlasını yapan bloglar, sadece 0-4 yayın yapanlara göre 3,5 kat daha fazla trafik alıyor.

Ayda 16 kez yayın yapmıyor olabilirsiniz, fakat okuyucularınızın makalelerinizi blogunuzda ne zaman görebileceklerini bilmeleri gerekiyor. Yayın yapma sıklığınız kitlenize ve hedeflerinize bağlıdır.

Yazarlar ve Yazılar

Büyük bloglar genellikle, belirli konularda uzmanlaşmış yazarlar ile çalışırlar. Blogunuza katkı sağlayacağına inandığınız yazarlara bir göz atın. Aynı konuda uzmanlaşmış kişiler yerine farklı konularda uzman kişileri tercih edin. Güvenilir yazarlar ile çalışmak, yüksek kalite ve verimli zamanlama gibi sonuçlar doğuracaktır.

Yazım kurallarına uyun. Bu sadece dil bilgisinden ibaret değildir; ayrıca medya boyutlarını ve türlerini, sözcük sayısını, biçimi, linklerin nasıl kullanılacağını vb. içerir.

Aşağıdaki proje yönetimi araçları ile içeriklerinizi daha programlı şekilde oluşturabilirsiniz:

Reklamlar

Makalelerinizde ve kenar çubuklarınızda reklam programları kullanın. Bu, kişilere en uygun ve en ilgili reklamları sunmanızı, markanıza en çok uyan reklam tasarımlarını seçmenizi ve bunları güncel tutmanızı sağlar.

Ürünler

Ürünlerinizi yönetmek son derece zahmetli ve zaman alıcı bir eylem olabilir. Ürünlerinizin dijital olması ya da fiziksel olması hiç fark etmez, blog yöneticileri ürün tedariki, fiyatları, açıklamaları, müşteri soruları, destek, güncellemeler vb. tüm işlemler ile ilgilenmelidir. Ayrıca tüm bunlara raporları görüntüleme, teslimat, ödeme ayrıntıları gibi e-ticaret unsurlarını da ekleyebiliriz.

Yorumlar

Yorumlar, bir topluluk oluşturabilmek adına kullanabileceğiniz harika bir yoldur ve okuyucularınızın fikirlerini paylaşmalarına olanak tanır. Blogun kapasitesine bağlı olarak yorumlara ayrılması gereken zaman artabilir, çünkü blog yöneticisinin hangi yorumlara izin verileceği ve hangi yorumların engelleneceği gibi konularla ilgilenmesi gerekir. Bu konuda bir politika sahibi olmalısınız. Bu, okuyucularınızın sınırlarını bilmelerini sağlayacaktır.

Ne yazık ki yorumların tümü gerçek kişiler tarafından atılmıyor. Spamlar da hayatımızın bir parçası. Blog yöneticileri bu konuda dikkatli olmalıdır ve spamlara izin vermemelidir. Çünkü spamlar blogunun kalitesini zayıflatır. Bu konuda size yardımcı olması adına spam engelleyici bir eklenti kullanabilirsiniz.

Rahatsız edici ve hakaret içeren yorumları yayınlamamanız sizin adınıza daha iyi olacaktır. Bunun yerine okuyucuların sorunlarını içeren yorumları ve hatta yayınladığınız bilgilere daha zıt görüşlere sahip yorumları yayınlamanız tavsiye edilir. Böylelikle daha sağlıklı ve kaliteli bir tartışma ortamı oluşur.

Sosyal Medya ve Bülten

Blog yönetimi ile sadece içerik oluşturmazsınız, aynı zamanda daha iyi içerik de oluşturursunuz. Eskiden makaleleri yayınladıktan sonra üzerinde tekrar işlem yapılmazdı, ancak günümüzde her fırsatta gözden geçirmek ve paylaşmak gerekiyor.

Blog yöneticilerinin sosyal medya paylaşımı yapması, videoları YouTube gibi ağlarda yayınlaması, bültenler oluşturup yayınlaması vb. gibi bazı gereklilikleri de vardır. Bunun dışında ayrıca özel promosyonlar ve reklamlar oluşturarak paylaşması da gerekir. Sosyal medya platformlarının hangisinin kendisi için en iyi getiriyi elde ettiğini belirlemelidir.

Kesintiye Uğramamak

Bloglar sürdürülebilir olmalıdır. Bu da yedekler oluşturmak, güvenlik önlemleri almak, WordPress çekirdeğini, temaları ve eklentileri güncellemek gibi uğraşlar sonucu olur. Güncellemeler oldukça önemlidir; sadece içeriklerinizi daha nitelikli yapmakla kalmaz, aynı zamanda güvenlik yamaları ve hata düzeltmeleri de sunar.

WordPress’in eski sürümleri saldırıya uğrama riski taşır. WordPress aslında güncellemeleri otomatik olarak yapıyor fakat önemli olan güncellemelerin manuel olarak yapılması gerekir.

Temalar ve eklentiler ilgi çekici olsalar da kendileriyle birlikte yeni güvenlik yükümlülükleri de getirirler. Güncel olmayan tema ve eklentilerinizin herhangi bir güvenlik açığı ya da hata sorunu olmasa da güvenlik ve performans konusunda sıkıntılar yaşatabilir.

Gelişmeye Devam Etmek

Web siteniz sorunsuz çalışıyor olsa dahi her zaman geliştirilmeye müsaittir. Tasarım, özellikler ve hatta içerik konusunda yapacağınız geliştirmeler web sitenizin daha iyi çalışmasını sağlar. Ayrıca SEO optimizasyonu da gerçekleşir.

Siteler amaç ve hedefleri doğrultusunda düzenli olarak test edilmelidir. Örneğin; CTA’lar beklediğiniz performansı gösteriyor mu? Ya da planladığınız trafiği alıyor musunuz?

Nitelikli ve nicelikli veriler blog gelişimine yardımcı olabilir. Blog yöneticileri nelerin etkili nelerin etkisiz olduğunu tespit edebilmek için A/B testlerini yapmalıdır. Web sitelerinde genellikle renklerin değiştirilmesi, düğmelerin yeni pozisyonlara taşınması, CTA’ların daha net olması, içerik kalitesinin artırılması gibi ihtiyaçları olacaktır.

Ayrıca performans konusunda da dikkatli olun. Sayfa yüklenme hızlarınızı test edin. Çünkü ziyaretçiler yavaş yüklenen web sitelerini terk etme eğilimi gösterirler.

Tema ve Eklenti Seçimi

Blog yöneticilerinin tema ve eklenti seçimi yaparken dikkatli olmaları gerekir. Çünkü temalar ve eklentiler sadece web sitesinin tasarımıyla ilgili değildir, aynı zamanda güvenlik ve hız konusunda da etkilidir. Yeni bir özellik sunan her eklenti, kullanılabilirlik ve/veya yüklenme süreleri gibi parametreleri olumsuz etkileyebilir.

Bu sebeplerden dolayı blog yöneticilerinin temaları ve eklentileri seçerken elde edecekleri artı ve eksileri iyi değerlendirmesi gerekir.

Sonuç

Blog konusunda dikkat etmeniz gereken birçok unsur var. Bir blog yönetmek, bir makale paylaşmaktan çok daha fazlasıdır. Seçilen konular, içerik uzunluğu, içerik türü, yazar seçimi, içerik tanıtımı, yorumlar, site güvenliği, güncelleştirmeler ve iyileştirmeler bu unsurlardan sadece bazılarıdır. Blog amaç ve hedefleri belirlenmelidir, daha sonra gerekirse bu amaç ve hedefler değiştirilebilir.

Bir blog yönetmek zor bir uğraş değildir, fakat ilgili işleri doğru ve zamanında yapmak gerekiyor. Yukarıda anlattıklarımız blogun boyutuna bakılmaksızın her blog için geçerlidir. İyi bir blog ile, okuyucularınızın ihtiyaçlarını karşılamak konusunda sıkıntı yaşamazsınız.

Exit mobile version