IHS Blog

Cloud (Bulut) Hosting ile Cloud Server’ın Farkı Nedir?

Cloud-Bulut-Hosting-ile-Cloud-Serverin-Farki-Nedir

İnternet kullanıcı sayısı artıp görsellerin ve tasarımların kalitesi arttıkça büyük boyutlu dosyalarla işlem yapıyor, daha yüklü web siteleri oluşturuyoruz. E, haliyle bu büyük verileri depolamak için de daha büyük bir alana ihtiyaç duyuyor, daha geniş bir hareket alanı arıyoruz. Bu ihtiyacı karşılamak için ortaya çıkan cloud computing yani bulut teknolojisi ya da bulut bilişim, fiziksel bir araca ihtiyaç duymadan ve kapasite sorunu yaşamadan depolama yapılabilmesini sağlıyor.

Sanal bir makine üzerinde uygulama, veri ve programların depolanarak internet bağlantısı bulunan her ortamdan ulaşılabiliyor olması, bulut teknolojisinin faydaları arasında yer alır. Tabii bu kadar geniş bir dünyanın da kendinden türeyen parçaları olması kaçınılmaz. Mesela cloud hosting de cloud server da bu dünyanın önemli parçalarından ve son zamanlarda bu isimleri daha sık duymak mümkün. Peki tam olarak cloud sunucu ve cloud hosting nedir? Aralarındaki farklar nelerdir?

Cloud Hosting Nedir?

Bulut teknolojisinin en faydalı adımlarından biri olan cloud hosting, kullanıcı neredeyse orada olması anlamına gelir. Yani cloud hosting ile çalışan bir web sitesine ulaşmak isteyen kullanıcı hangi veri merkezine yakınsa site o merkez üzerinden ulaşılabilir olur. Bu da web sitesi hızını arttırmaya yarar ve trafiğe olumlu katkılar sunar.

Üstelik cloud hosting, sadece kaynağın kullanılan kısmı için ödeme yapılmasını sağlar. Web sitesi çalışırken ne kadar kaynağa ihtiyaç varsa cloud hosting size bunu sunar ve sadece bunu ücretlendirir. “Cloud hosting avantajları nelerdir?” sorusunun diğer cevabı ise veri merkezi arızalarına karşı sizin tarafınızda olmasıdır denilebilir. Çünkü klasik hosting servislerinde veri merkezi arızalanırsa web sitenize ulaşım sorunu yaşanabilir, ancak bulut hosting ile bir veri merkezinde sorun yaşanırsa ulaşım diğer veri merkezleri üzerinden sağlanır. Yani kullanıcılar neredeyse hiçbir sorun hissetmez.

Cloud Sunucu Nedir?

Bulut teknolojisinin diğer parçası olan cloud sunucu (bulut sunucu) da ucuz ve hızlı hizmet için tercih edilebilecek yöntemlerden biri. Yüksek kullanıcı sayısına ulaşıldığında ve web sitesinin yükü arttığında depolamak ve site hızını optimize etmek için anlık hareket edebilirsiniz. Yani dilerseniz belli gün ve dönemlerde daha fazla kaynak kullanabilir, dilediğiniz zaman da kaynak kullanımını düşürebilirsiniz. Bu da ücretlendirmeyi bir bakıma sizin belirlemenizi sağlar.

Ayrıca bulut sunucular için özel üretilen makinelerin birbiriyle bağlantı halinde olması sayesinde kullanıcıya en yakın veri merkezi üzerinden bağlantı sunmak da cloud sunucu avantajları arasında yer alır.

Peki, Cloud Hosting ile Cloud Sunucu’yu Birbirinden Ayıran Ne?

• Birbirine çok benzeyen iki bulut teknolojisi olan cloud hosting ile cloud sunucu arasındaki farkın temeli, alan yetkisinden oluşur. İnternete bağlı iki bilgisayar arasında veri alışverişi yapan protokolü ve uygulamaları tanımlamak için kullanılan FTP protokolü, cloud hosting hizmeti ile sahip olunan bir yetki.

• Yani bu protokol ile birlikte sunucuda yer alacak program ve uygulamaların hangileri olacağını belirleme imkanınız olur. Yaşanabilecek problemlerde  yalnızca yetkilendirilmiş alanı yönetebilirsiniz. Kısacası sadece FTP protokolü ile bağlanılabilen bir alan ve bu alanla ilgili sorumluluklar vardır.

• Cloud sunucu ise aynı sistem üzerinde çalışan diğer sunuculardan bağımsız olarak kaldırılıp tekrar kurulma ve özelleştirilme fırsatı sunar.

Kısacası temelde ihtiyaçlardan doğan bulut teknolojisinin avantajları, depolama alanı, hız ve güvenlik konularında kendini hissettirir. Sahip olunan alana ve kullanılacak kaynağa dönemli karar verilebiliyor olması ve yetki alanının değişkenliği de taleplere ve beklentilere göre kararlar alınabilmesini sağlar. Yani bulut olayı için özgürlüğe açılan kapı denilebilir.

Exit mobile version