IHS Blog

Com ile NET Arasındaki Farklar – Hangisini Tercih Etmelisiniz?

com-ile-net-arasindaki-farklar

Hangi Üst Düzey Etki Alanının (TLD) kullanılacağına karar vermek çok zor olabilir. Tescil etmekistediğiniz her alan adı için onlarca seçeneğiniz bulunmaktadır. Dahası, bu varyasyonlar fiyat açısından önemli ölçüde farklılık gösterebilir. Ancak çoğu durumda .com veya .net uzantısını tercih ederseniz yanlış yapmış olamazsınız.

.com ve .net arasında seçim yapmak, üzerinde çalıştığınız projenin türüne, bütçenize ve hangi TLD’yi tercih ettiğinize bağlı olacaktır. Daha sonra seçtiğiniz alan adı uzantısını kaydetmeniz yeterli olacaktır.

Bu makalede alan adı uzantılarının veya TLD’lerin nasıl çalıştığını ele alacağız .com ve .net alan adları arasındaki farkları tartışacağız ve her iki uzantıyı da ne zaman kullanabileceğinizi aktaracağız.

Domain Uzantıları Nelerdir?

Bir alan adını gördüğünüzde genellikle iki bölüme ayrılır. ihs.com.tr gibi ismin kendisi de var. Ayrıca URL’nin bizim durumumuzda .com veya .com.tr olan ikinci kısmı da vardır. Alan adının son bölümüne uzantı veya TLD adı verilir.

Bazı iyi bilinen TLD örnekleri şunları içerir:

.com, 1985 yılına dayanan, şimdiye kadar oluşturulan ilk TLD’lerden biriydi ve “commercial” (ticari) anlamına gelmektedir. Başlangıçta .com ticari kuruluşlara yönelikti, ancak kısa sürede genel kullanımlı bir alan adı uzantısı haline geldi .

İlk TLD grubu aynı zamanda .gov, .edu, .org ve .net gibi diğer popüler seçenekleri de içeriyordu. Bu varyasyonlar arasında .com ve .net, normal web siteleri için en popüler olanlardır.

Geçtiğimiz on yıllar boyunca mevcut TLD’lerin sayısı büyük ölçüde arttı. Artık, .ninja veya .pizza gibi varyasyonlar da dahil olmak üzere, aralarından seçim yapabileceğiniz kelimenin tam anlamıyla yüzlerce seçeneğiniz var.

Yeni TLD’lerin amacı alan kullanılabilirliğini artırmaktır. Bu nedenle, .com gibi popüler olanlar alınsa bile istediğiniz bir domaini tescil etmek için daha fazla seçenek vardır. Ancak tüm rekabete rağmen .com ve .net, yeni bir web sitesi kuran herkesin ilk seçenekleri arasında yer alıyor.

.com ve .net Alan Adları Arasındaki Fark

.com ve .net alan adları arasında neredeyse hiç pratik fark olmadığını anlamak önemlidir. Aslında aynı ifade diğer tüm TLD’ler için de geçerlidir. Aynı web sitesi için .com veya .net alan adını kaydettirirseniz sitenin kendisi de aynı şekilde çalışacaktır.

Bazı araştırmalar, kullanıcıların .com adlarına diğer seçeneklerden daha fazla güvendiğini gösteriyor (muhtemelen tamamen maruz kalma nedeniyle). Ancak .net aynı zamanda en bilinen TLD’lerden biridir.

Ayrıca güven açısından .com ve .net baş başadır. Bu, TLD’lerden herhangi biri arasında seçim yapmanın aşağıdaki üç faktöre bağlı olduğu anlamına gelir.

  1. Kullanılabilirlik

Çoğu durumda kullanılabilir (tescil edilmemiş) .com alan adlarını bulmak zor olabilir. Yakın zamanda bir alan adı kaydetmeyi planlıyorsanız ve aklınızda bazı ad seçenekleri varsa, hemen domain sorgulama sayfamıza göz arak aradığınız domaini sorgulayabilir, tecil edilip edilmediğini de kontrol edebilirsiniz.

Domain sorgulama sayfamız, mevcut alan adlarını aramanıza olanak tanır. Muhtemelen ilgilendiğiniz .com alan adlarının çoğu zaten alınmış olacaktır.

Çoğu müşterinin ilk tercihi .com TLD’lerdir. .NET söz konusu olduğunda kullanılabilir alan adlarını bulmak biraz daha kolaydır. Aradığınız .com URL’si boşta değilse ancak .net uzantılı varyasyonu uygunsa, onu kaydetmenizi öneririz.

  1. Fiyat

Ortalama olarakcom ve .net alan adlarının kaydedilmesinin maliyeti yaklaşık olarak aynıdır. Kayıt derken alan adını bir yıl boyunca kullanabileceğinizi kastediyoruz.

Bu maliyetlerin, kullandığınız alan adı kayıt şirketi ve mevcut indirimler gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebileceğini unutmayın . İHS Telekom Domain, Hosting, Sunucu gibi ürünlerde yıl boyunca harika fırsatlar sunuyor.

İHS Telekom Kampanyalar Sayfamızı Düzenli Olarak Takip Edin, Kazançlı Çıkın! →

.com ve .net alan adları fiyat açısından birbirine çok yakın olma eğilimindedir. Genellikle bu seçenekler arasında yalnızca küçük bir fark görürsünüz; bu, fiyatın belirleyici bir faktör olamayabileceği anlamına gelir.

İndirimli domain kaydından yararlanırsanız genellikle yenileme için tam ücret ödemeniz gerekeceğini unutmamak önemlidir. Bu, paradan tasarruf etmek için birden fazla yıllık (3-5-10 yıl gibi) kayıt ücretini önceden ödemenin akıllıca bir hareket olabileceği anlamına gelir (bütçeniz buna izin veriyorsa).

Bazen, kayıt şirketlerinin “park edilmiş” alan adları olarak adlandırdığı alan adlarıyla da karşılaşırsınız . Bunlar herhangi bir web sitesine yönlendirmeyen alan adlarıdır.

Birisinin bir alanı park halinde bırakmasının birkaç nedeni vardır. Bazen, bir web sitesinde çalışmaya başlamadan çok önce bir alan adı satın alırsınız veya onu yeniden satmak için satın alabilirsiniz.

Normalden çok daha yüksek bir fiyata satılan bir alan adıyla karşılaştığınızda, bu genellikle birisinin onu yeniden satmak için satın aldığı anlamına gelir:

Park edilmiş alan adı, birinin onu zaten satın aldığı anlamına gelir

Üzerinde çalıştığınız projenin türüne bağlı olarak mevcut bir alan adını satın almanın bazı faydaları vardır. Daha eski kayıt tarihlerine sahip alan adları, web sitenizin Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) açısından daha saygın görünmesini sağlayabilir  .

Ayrıca, .com veya .net alan adları mevcut olmayabilir ve alternatif TLD’ler arama konusunda isteksiz olabilirsiniz. Bu senaryoda mevcut bir alan adını satın almak tek seçeneğiniz olabilir.

Yeni web siteleri için genellikle alan adına çok fazla para harcamamanızı öneririz. İsim mevcut bir markaya bağlı olmadığı sürece genellikle yüzlerce veya binlerce dolara mal olmayacak bir alternatif bulabilirsiniz.

  1. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

TLD seçiminizin SEO’nuz üzerinde bir etkisi yoktur. Google , TLD’nizi bir sıralama faktörü olarak değerlendirmediğini doğruladı .

Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi seçtiğiniz TLD, kullanıcıların size ne kadar güveneceğini etkileyebilir. Daha önce de tartıştığımız gibi araştırmalar, .com ve .net gibi popüler TLD’lerin daha güvenilir olduğuna dair genel bir algıyı gösteriyor. Üstelik birçok kullanıcı, daha az popüler olan alan adı uzantılarını spam veya kötü amaçlı web siteleriyle ilişkilendirmektedir.

.com veya .net’te durumun böyle olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ziyaretçiler genellikle bu TLD’leri saygın işletmeler ve projelerle ilişkilendirir. Özetle, .com ve .net arasında seçim yapmak sitenizin SEO’sunu etkilememelidir.

.com ve .net Ne Zaman Kullanılmalı?

Genel bir kural olarak, eğer mevcutsa .com seçeneğini seçmenizi öneririz. Kullanıcılar .com adlarına diğer TLD’lerden biraz daha fazla güvenir ve bu, piyasadaki en iyi bilinen alan adı uzantısıdır.

Bu kuralın tek istisnası, .com alan adının mevcut olmaması ancak .net seçeneğinin mevcut olmasıdır. Bu senaryoda ikinci uzantıyı kullanmanızı öneririz.

Uygulamada .com veya .net alan adı arasındaki fark minimum düzeydedir. Her ikisi de tüketicilerin bildiği ve güvendiği TLD’lerdir. Aynı şey .pizza veya .ninja gibi hileli TLD’ler için söylenemez. Bu uzantılar kulağa eğlenceli gelebilir ancak kullanıcıların web sitenizi algılama şeklini etkilemesi muhtemeldir.

Bir alan adı seçmek  uzun zaman alabilir, bu nedenle planlamalar için geri dönmek yerine .net’i tercih etmek mantıklı olabilir. Bazen, .net alan adını veya .com eşdeğerini kaydettirerek de biraz tasarruf edebilirsiniz. Bununla birlikte, bu tasarruflar o kadar minimum düzeyde olma eğilimindedir ki, bu değerli bir ödünleşme olmayabilir.

İlk tercihinizden memnun değilseniz, alan adınızı daha sonra istediğiniz zaman değiştirebileceğinizi unutmayın . Ancak yeni bir alan adına geçiş, bazı SEO zorlukları ve kayıplarını da beraberinde getirir. Bu konuda iyi düşünmeli buna göre hareket etmelisiniz.

.com ve .net Alan Adları Nasıl Satın Alınır?

Bir .com veya .net alan adını kaydettirmek hemen hemen aynı şekilde yapılır. Web barındırıcınız aracılığıyla bir alan adı kaydedebilirsiniz. Ancak birçok barındırma sağlayıcısı sizden bir kayıt şirketinden daha fazla ücret alacaktır.

Alan adı kayıt kuruluşu (Domain Registrar), sizinle ICANN arasında aracı görevi gören bir hizmettir. Kullanmak istediğiniz TLD’lerin mevcut olup olmadığını görmek için kayıt şirketlerini kullanabilirsiniz.

Kayıt şirketleri, belirli bir süre için adınıza bir alan adı kaydettirmek için sizden bir ücret talep edecektir. Bu süre dolduktan sonra, alan adı kaydını yenilemeyi veya başka birisinin onu satın alabileceği açık pazara dönmesine izin vermeyi seçebilirsiniz.

Doğrudan saygın bir alan adı kayıt kuruluşuna gitmek  muhtemelen size en iyi fiyatları sağlayacaktır. İHS Telekom gibi alan adını kaydetmeyi kolaylaştıran çok sayıda harika seçenek vardır.

Domain Nasıl Alınır? Rehberimizi İnceleyin

Alan adı kayıt şirketleri istediğiniz kadar domain aramanıza olanak tanır. Platform size her arama için hangi TLD’lerin uygun olduğunu gösterecektir. .com ve .net alan adlarının ne kadar popüler olduğu göz önüne alındığında, herhangi bir aramada ilk sonuçlar arasında yer alacak ve seçenekleri karşılaştırmanızı kolaylaştıracaktır.

İstediğiniz TLD’ye sahip kullanılabilir bir alan adı bulduğunuzda, onu kaydedebilirsiniz. İşlem basittir ve yalnızca birkaç dakikanızı alacaktır. Bir alan adını kaydettikten sonra, ‘DNS adreslerini’ güncellemeniz gerekir .

DNS kayıtları, bir etki alanının hangi IP adresine işaret etmesi gerektiğini söyleyen veri kümeleridir. Bu şekilde, kullanıcılar alan adınızı yazdıklarında, tarayıcıları onları hangi IP adresine veya web sitesine göndereceklerini arayabilir.

Özet

Arama motorlarının gözünde tüm alan adı uzantıları eşittir. Ancak kullanıcı güveni konusunda aynı şeyi söyleyemeyiz. Daha az bilinen birçok TLD kötü bir üne sahiptir ancak .com ve .net için durum böyle değildir. Bunlar en çok bilinen ve kullanılan uzantılardan ikisidir ve bu da onları kullanıcılar için daha tanıdık ve güvenilir kılar.

İdeal olarak, mevcutsa bir .com alan adı seçmenizi öneririz. Değilse, .net alan adı ideal bir ikinci seçenektir. Her iki uzantı türü de genellikle fiyatlandırma açısından eşittir, dolayısıyla her şey kullanılabilirliğe ve tercihlerinize bağlıdır.

Bir .com veya .net alan adını kaydettikten sonra web siteniz üzerinde çalışmaya başlamanın zamanı geldi.

Exit mobile version