Üst seviye alan adları(TLD), kullanıcıların web sitelerine dair algılarında inanılmaz etkilere sahip olabilir. Herkes için genelleme yapılmasa da birçok insan .com domaini ile .org domainine karşı farklı algılara sahiptir. Hosting servisinize yeni bir alan adı kaydetmek istediğinizde alana adının uzantısının popülerliğini göz önünde bulundurmalısınız. Tüm farklı adların ve numaraların kendine göre artıları ve eksileri olsa da, iyi bir top level domain(TLD) uzantısını seçmek, sitenizin çevrimiçi varlığını geliştirmeye yardımcı olmak için daha iyi bir hamle olabilir. Alan adı kaydınıza devam etmeden önce, kullanılabilir alan adları arasındaki farklar farkları anlatacağız.
Jenerik üst seviye alan adları, uluslararası pazarda hedef kitleye sahip siteler için popülerdir. Genel olarak en popüler alan adı uzantılarından üçü olan .com .net ve .org jenerik üst seviye alan adı uzantılarıdır. Birçok bölgede, ülke kodlu üst seviye alan adları bir web adresi için hemen her zaman popülerdir. Bazı ülke kodlu alan adı uzantıları, arama motoru optimizasyonu sebebiyle jenerik kabul edilir.
İçerik Tablosu
Jenerik Üst Seviye Alan Adları (gTLDs)
İnternetin ilk zamanlarında sadece yedi jenerik üst seviye alan adı mevcuttu: .com, .net, .org, .edu, .gov, .mil ve .int. İlk üçü kamuya açık hale getirildi ve geri kalan dördü ise belirli kuruluş tanımlarıyla sınırlıydı. Akredite edilmiş eğitim kurumları, devlet kurumları ve askeri kuruluşlar, sırasıyla .edu, .gov ve .mil alanlarını alabilme yetkisine sahipti. .İnt alan adı ise uluslararası anlaşma ile oluşturulan kuruluşlara ayrılmıştır. Örneğin, NATO “.int” alanını kullanır.
.Com, .org ve .net’in genel olarak kitleler tarafından diğer üst seviye alanlardan daha popüler olması, hem daha uzun süredir alan adı kaydı hususunda ön planda olmalarından, hem de bu alan adlarının mevcut en popüler dört Üst Seviye Alan Adından üçünü temsil etmesinden dolayıdır diyebiliriz.
Ülke Kodlu Üst Seviye Alan Adları (ccTLDs)
Jenerik üst seviye alan adlarının(gTLD) yanında üst seviye alan adlarının diğer ana kategorisi ülke kodudur. Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO), ISO 3166‘da “ülkelere ve alt bölümlere refere ettiğimizde kullanabileceğimiz uluslararası alanda kabul görmüş harf ve/veya sayı kodlarının” bir listesine sahiptir. Bu kodlar sonrasında otomatik olarak Internet Assigned Numbers Authority (IANA) tarafından RFC 1591 “Alan Adı Sistem Yapısı ve Yetkilendirme”’de belirtildiği üzere yeni üst seviye alan adları olarak kaydedilmek için uygundur. Direkt olarak Bildiriye bakarsak: “IANA, bunların ülke olup olmadığına karar verme konusuyla ilgili değildir.”
IANA’ya yeni bir ülke kodu uzantılı üst seviye alan adı (ccTLD) kaydedildikten sonra, ilgili ülkenin bölgesel yetkilileri, bu üst seviye alan adı kapsamında yeni alan adlarını kimlerin alabileceğine dair herhangi bir kısıtlama ve prosedür getirip getirmemekten sorumludur. Örneğin, Türkiye’de direkt olarak .tr uzantılı alan adlarının alınabilmesi mümkün değildir. bu sebeple com.tr, net.tr, gov.tr gibi alan adı üzerinden ülke uzantılı alan adları ODTÜ tarafından yönetilmekte yakın zamanda da bu görevi btk’ya devredecektir.
. COM.TR alan adlarının kaydedilmesine “Türkiye vatandaşı, herhangi bir işletme, kurum veya kuruluş” olmanız gerekmektedir.
Diğer ülke kodlu üst seviye alan adları da (ccTLD’ler) alan adı kaydı için uygunluk ve yeterlilik konusunda benzer kısıtlamalara sahip olabilir. Bir ülke kodlu üst seviye alan adını tescil etmeden önce şartları kontrol ettiğinizden emin olun. Çünkü başvurunuz uygun görülmediği takdirde alan adı kaydınız iptal edilebilir.
Jenerik Ülke Kodu Uzantılı Üst Seviye Alan Adları (gccTLDs)
Bazı ülke kodlu üst seviye alan adları (ccTLD’ler), jenerik üst seviye alan adlarının (gTLD’lerin) yerini dolduracak kadar yaygın kullanım kazanmış durumdalar. Jenerik üst seviye alan adlarında(gTLD) olanın aksine, jenerik ülke kodlu üst seviye alan adları(ccTLD) tescil ettirme uygunluğu açısından kısıtlamalara tâbi değildir.
Google, arama motoru sıralama sonuçları için jenerik üst düzey alan adları olarak kabul ettiği 20 ülke kodu uzantılı üst düzey alan adlarına dair bir liste tutmaktadır. 2018 yılı civarında, Google bu listeyi resmi dokümanlarından kaldırdı, ancak Google’dan John Meuller, kaldırmanın dokümantasyondaki değişikliklerden kaynaklandığını ve Google’ın bu üst seviye alan adlarını işleme alma şeklindeki herhangi bir değişiklikten kaynaklanmadığını bildirdi.
En popüler jenerik ülke kodu uzantılı alan adlarından (gccTLD’lerden) bazıları sırasıyla Columbia, Britanya Hint Okyanusu Toprakları, Karadağ, Tuvalu ve Cocos Adaları’nın resmi ülke kodları olan .co, .io, .me, .tv ve .cc’dir. Bu üst seviye alanlar genellikle bu ülkelerden ziyade başka kavramlarla ilişkilendirilerek kullanılmaktadır. Örneğin, pek çok İngilizce konuşan kişinin “T.V.” kısaltmasını “Tuvalu” yerine “televizyon” ile ilişkilendirme olasılığı çok daha yüksektir.
Yeni Üst Seviye Alan Adları (nTLD)
1994 yılının Mart ayında yayınlanan RFC 1591’in kural koyan kişileri, onları bekleyen yıllarda İnternet’in olağanüstü bir şekilde büyümesini beklemiyordu. Bildiri açıkça “Diğer üst seviye alan adlarının oluşturulması pek olası değildir.” diye belirtmektedir. Yeni jenerik üst seviye alan adları 2001 yılında beklenenden erken bir şekilde piyasaya sürülmüştü. Sonrasında 2014 yılında, yüzden fazla yeni jenerik üst seviye alan adı uzantısı (gTLD) piyasaya sürüldü . Ekim 2019 itibariyle, her yıl artarak eklenecek olan 1.500 den fazla üst seviye alan adı mevcut.
nTLDStats, yeni üst seviye alan adlarının popülerliğini takip eder. 2014’e geri dönüp baktığımızda, en popüler yeni üst seviye alan adları (nTLD’ler) .top, .icu ve .xyz’dir. 2014 yılı içinde ve sonrasında kamuya sunulan diğer popüler seçenekler arasında .site, .shop ve .app yer almaktadır. Bu yeni TLD’lerin birçoğu .attorney, .property ve .technology gibi sektöre özgü olarak değişim göstermektedir.
Tüm Alan Adlarına Bakarsak
“.Com”, toplam alan adı kayıtlarının yaklaşık% 50’sini elinde tutarak uluslararası alanda üstün bir konuma sahip. İkinci en popüler üst seviye alan adı , “.org”, ise bu yüzdelik dilimin sadece yüzde beşinden bile daha azına sahiptir. TLD’nin global web trafiği “.com”’u daha da baskın olarak raporluyor ve .com’un her ilk on web site sıralamasının dokuzunu aldığını söylüyor. .Com uzantısı olmadan global web trafiğinde ilk on içinde yer alan tek site Wikipedia.org’tur.
Üst seviye alan adları ile web trafiğine baktığımızda ülke kodlu üst seviye alan adlarında (ccTLD’lerde) popülerliğin arttığını görüyoruz. Rusya’da, ilk 10’da .com sitelerinden daha fazla .ru sitesi var.
İnternet ilk kullanılmaya başlandığında, günümüzdeki gibi bir üst seviye alan adı listesi yoktu. Jenerik alan adı kaydı için kullanılan, .com, .org ve .net olarak orijinal üç alan adı uzantısı mevcuttu, ki halen dünyanın en popüler alan adları olmaya devam ediyorlar. .Com alan adı uzantısı, önümüzdeki yıllarda da kesinlikle en popüler olanı olabilir ve önümüzdeki on yıl veya daha uzun bir süre boyunca alan adı uzantılarının en güveniliri ve tercih edileni olarak tahtını koruyabilir.
En popüler üst seviye alan adları ülkeye göre değişmektedir. Bazı ülkelerde, ülke kodu uzantılı üst seviye alan adları diğerlerinden daha popülerdir. Örneğin Türkiye’de kurumsal şirketler .com.tr uzantılarını tercih etmektedir.
Web adresiniz için bir üst seviye alan adı seçerken popülerlik dikkat etmeniz gereken bir faktördür. Teknik detaylara daha az ilgisi olan bazı kişiler için .com uzantısı, tüm kuruluşlar ve amaçlar için web sitesi kelimesi ile adeta eş anlamlıdır. Bu web kullanıcıları, bu alışkanları sebebiyle tanıdık gelen bir uzantıya sahip olmayan alan adlarına güvenmeyebilir. Alan adları, tüm web sitelerinin önemli bir özelliğidir. Markanız ve vizyonunuzla tutarlı bir üst seviye alan adı seçtiğinizden emin olun seçmek için Alan Adı Tescil sayfamıza göz atabilir, istediğiniz uzantıya sahip alan adını satın alabilirsiniz.