IHS Blog

Drupal Kullanımına Özgü 3 Büyük Dezavantaj

drupal vs wordpress

İçerik yönetimi sistemi dünyasının liderinin WordPress olduğu birçok kişi tarafından kabul gören bir düşünce. O kadar ki Google bile bu güçlü içerik yönetimi sistemine duyduğu sevgiyi sık sık dile getiriyor. Ancak WordPress’in Drupal gibi muadilleriyle boy ölçüşemeyeceğini düşünenlerin sayısı da bir hayli fazla. Her ne kadar bu iki platformun birçok ortak özelliği olsa da, işleyiş biçimleri bakımından çeşitli farklılıkları da var. Her iki platformun da amaçlarına ve web sitelerini yöneten kişilerin tercihlerine göre bazı avantaj ve dezavantajları bulunmakta.

Kullanılabilirlik

Yeni teknolojilerin ortaya çıkmasıyla birlikte pazarlamacıların bu teknolojileri nasıl gerektiği şekilde kullanacaklarını bilmeleri ve öğrenmeleri bir zorunluluk halini alıyor. Bu öğrenme süreci birçok şirketin kendisine içerik yönetimi sistemi seçerken göz önünde bulundurmadığı bir konu. İnternet girişimlerinin çoğunda karar verme mekanizmalarının üst düzeylerinde pazarlamacılar olduğundan, bu kişilere kullanımı ve sürdürülmesi kolay bir sistem sunmak çok önemli. Drupal platformunun önemli dezavantajlarından birisini bu durum teşkil ediyor. Drupal’in kodlama kısmı teknolojik donanımı yetersiz pazarlamacılar için bir hayli karışık ve bu iş için HTML, PHP ve diğer programlama dillerine hakim kişilerin olması gerekiyor. Ayrıca bu durum Drupal’i hem kullanıcılara hem de müşterilere öğretme bakımından da daha zor ve daha fazla zaman isteyen bir platform haline getiriyor.

İsteğe Göre Uyarlanabilirlik

WordPress’te olduğu gibi, Drupal de özgün web siteleri oluşturma fırsatını sunan bir platform. Hatta Drupal’in kuruluş amacı isteğe göre uyarlanabilir web siteleri geliştirebilmek. Bu özelliğin beraberinde getirdiği dezavantaj ise mevcut modüllerin çokluğu ve bu modülleri WordPress’te olduğunun aksine yönetim panelinin içerisinden indirip kuramamak. Ayrıca, her ne kadar çok sayıda ücretsiz seçenek olsa da, Drupal daha sık kullanılan popüler seçenekler için ücret talep ediyor.

WordPress’te ise temaları ve eklentileri yönetim panelinden indirip kurabilmenin yanı sıra, WordPress’in web sitesindeki 40.000’i aşkın ücretsiz eklenti arasından seçim yapmak da mümkün.

Destek

Drupal dokümentasyon, destek forumları ve Drupal camiası tarafından yönetilen kullanıcı grupları bakımından WordPress’inkine benzer bir destek sunuyor. Ancak, Drupal’de istenen değişiklikleri yapmak gelişmiş bir teknik donanım gerektirdiğinden, bu platformun geliştirici camiası WordPress’inkine kıyasla daha küçük. Bu da, özellikle de web siteleriyle ilgili acil bir meseleyle uğraşırken, profesyonel destek bulma sürecini daha zor bir hale getiriyor. Drupal’in karmaşıklığı nedeniyle muhtemelen maliyeti arttıracak bir profesyonel yardım ihtiyacı doğuyor.  

WordPress’in dünya çapındaki geliştirici camiası sayesinde ise WordPress’le ilgili tüm sorunlara cevap almak ve herhangi bir sorunu çözecek bir kişiyi anında, çoğu zaman da ücretsiz olarak bulmak mümkün.

Unutulmaması gereken diğer bir husus da şirketler büyüdükçe o şirketlere ait web sitelerinin de büyüyeceği gerçeği. Bu da trafik arttıkça ve daha fazla içerik yayınlanır oldukça sitelerin esnekliğinin ve işlevselliğinin artması gerekebileceği anlamına geliyor. Bu durum Drupal sitesi olanların mecburen Drupal satıcıları veya geliştiricileriyle anlaşmasını ve bu kişilerin teknik bilgisi nedeniyle daha fazla masrafı üstlenmesini gerektiriyor. WordPress’te ise, özellikle de ticari web siteleri için, platformun geliştirici camiası sayesinde tek bir satıcıya veya içerik yönetimi platformuna bağlı kalmama özgürlüğü söz konusu.

Exit mobile version