Bu hizmetlerin (Joomla, WordPress ve Drupal) hepsi web siteleri için aynı temel özellikleri sunuyor. Hizmetler kapsamındaki içerik yönetimi sistemleri web sitesi içeriklerinin HTML kodu yazmadan editlenebileceği ve güncellenebileceği yönetim panellerini içeriyor. İçerik yönetimi sistemine ek olarak, temel HTML yapısına kodlar eklenebilen metin editörleri, Java kütüphaneleri, CSS, PHP form onaylaması vs. kullanılarak temel özelliklere farklı işlevler de eklenebiliyor.
Kod ve metin editörü içeren ortalama görünüşte bir site yapmak için epey bir kod yazımı bilmek ve zaman ayırmak gerekir. İçerik yönetimi sistemi kullanarak çok daha kısa bir süre içerisinde çok daha sağlıklı sonuçlar elde etmek mümkün.
Joomla, WordPress ve Drupal’le yapılan web sayfaları arasındaki temel farklılıklar ise şunlar:
WordPress: Herkes WordPress’i harika özellikleri nedeniyle seviyor. WordPress’te her şeyi değiştirebiliyor ve istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz ki bu da kullanıcılar için büyük bir avantaj. Sürekli gelişiyor ve giderek daha popüler bir hal alıyor. Muadillerinin yanında çok daha güçlü bir içerik yönetim sistemi. Yeni başlayanlar için tercih sebebi ve küçük ve orta ölçekli web sitelerinde, bloglarda ve mağazalarda çok iyi çalışıyor.
Joomla: Varsayılan şablonlarını kullanmak çok kolay. Yeni başlayan birinin görsel bir şeyleri editlemesi çok kolay. WordPress’e kıyasla biraz daha karışık. Alışması biraz çaba istiyor ve zaman gerektiriyor. E-ticaret tipi siteler için daha uygun ama biraz da olsa teknik kod yazma becerisi gerektiriyor.
Drupal: İçinde kolay anlaşılır olmayan birçok şey var ve yeni başlayan birinin Drupal kullanarak istediği gibi bir şeyler oluşturması epey zor. Epey kurcalamak ve vakit ayırmak gerekiyor. Ama çok fazla özelliğe ve güce sahip. Çok sayıda şaşırtıcı ve orijinal seçenek sunuyor. O kadar güçlü ki istediğiniz hemen her şeyi yapabiliyorsunuz. Büyük ve ciddi web siteleri için mükemmel bir seçim olduğu rahatlıkla söylenebilir. Diğer iki sisteme göre daha zor ama çok daha güçlü.
WordPress, Drupal ve Joomla arasında yapacağınız seçim büyük ölçüde projenizin ihtiyaçlarına göre belirlenecek. Eğer çevik bir geliştirme sürecine ihtiyacınız varsa ve bütçeniz azsa, WordPress’i seçebilirsiniz. Daha güçlü bir içerik sistemi isteyenler için Joomla daha iyi bir seçenek. Tamamen isteğinize göre biçimlendirebileceğiniz web siteleri içinse Drupal’i seçmelisiniz. Bunun yanı sıra, WordPress’in kullanıcılara web sitelerini yönetebilecekleri kolay bir kontrol paneli sunduğunu hatırlatmakta fayda var. Joomla’nın kontrol paneli daha karmaşık, Drupal’inki ise iyice karışık. Hatta o kadar ki, eğer geliştiriciler müşterilerinin web siteleri için kolay bir yönetim seçeneği sunmak istiyorlarsa kontrol panelini değiştirmek zorundalar.