IHS Blog

Hangi İçerik Yönetim Sistemi Daha Arama Motoru Dostu?

WordPress-Joomla-Drupal-Seo

Arama motoru optimizasyonu ve arama motoru dostu olma kavramlarının ne anlama geldiği hala tam olarak anlaşılamamış durumda. Arama motoru dostu demek temel olarak içerik yönetim sistemlerinin bileşenleriyle ilgiliyken, arama motoru optimizasyonu söz konusu web sitesinin şablon ve içerik gibi daha ayrıntılı özellikleriyle ilgilidir.

Arama motoru dostu olma kavramını ele almak için, içerik yönetimi sistemlerini baz almak, daha doğrusu en çok kullanılan 3 içerik yönetim sistemi olan Joomla, WordPress ve Drupal’ı incelemek gerekiyor. Bu 3 sistemin arama motoru dostu olma özellikleri mukayese edilirken farklı içerik yönetim sistemleri kullanılarak arama motoru dostu URL’lerin nasıl oluşturulduğu, belirli içeriklerde meta etiketlerinin ve tanım anahtar kelimelerinin nasıl kullanıldığı ve içerik başlıklarından bağımsız olarak HTML başlıklarının nasıl düzenlendiği konularına odaklanılacak.

Bu mukayese esnasında PHP4, PHP5, Linux ve Apache web sunucusu gibi belirli hosting özellikleri de ele alınacak ve bu özellikler bağlamında her içerik yönetim sistemi ayrı ayrı değerlendirilecek.

Drupal

İlk olarak Drupal içerik yönetim sistemini ele alalım. Bu içerik yönetim sisteminin daha arama motoru dostu olmasını sağlamak için URL’leri yeniden yazarken “URL’leri temizle” diye bir seçeneği kullanmanız isteniyor. Bu seçenekte yazılabilir .htaccess dosyalarını değiştirebilme özelliği var. Ayrıca bu seçenek daha tercih edilir q=1 formatını kullanabilmek adına URL’yi /node/1 olarak değiştirebilmenizi de sağlıyor. URL’yi q=1 formatına çevirebilmek için Pathauto adı verilen ekstra bir özelliğe ihtiyacınız var.

Pathauto ve path modüllerini aynı anda aktive etmenizi gerektiren başarılı bir kurulumdan sonra URL’leri yeniden yazarak arama motoru optimizasyonu için daha arama motoru dostu haline getirebiliyorsunuz. Zaten başlıkla uğraşmak da URL’leri yeniden yazmaya çok benziyor. Fakat sayfa kontrol modülleri başlığı değiştirmenize izin vermesine rağmen ciddi kısıtlamalar getiriyor.

Drupal’ın standart kurulumunda anahtar kelimeleri ve tanımları değiştirme özelliği bulunmuyor ama Mega TGAS Nodeword Modules yardımıyla bu değişikliği yapabilmek mümkün. Ayrıca Pathauto modülü genel ayarlar üzerinden kolayca değiştirilebiliyor. Güncelleme sekmesi altında Hiçbir Şey Yapma’ya tıklayın. Böylece başlığı URL’de herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek kalmadan değiştirebilirsiniz.

WordPress

WordPress’te URL’leri daha arama motoru dostu yapmak için yeniden yazma işi oldukça basit. Hatta kalıcı bağlantı seçeneği kullanılarak iş iyice kolaylaşabiliyor. En iyi sonucu elde etmenin en kolay yolu /%postname%/ seçeneğini kullanmak. Bu seçenekte gönderinin başlığı URL başlığı olarak kullanılıyor. .htaccess seçeneğinin ayarlanabilmesi için de dosyanın yeniden yazılabilir olması gerekiyor. Dolayısıyla, URL’nizi daha arama motoru dostu olacak şekilde değiştirmek için kod parçacığı seçeneğinin altındaki metni değiştirmeniz yeterli.

WordPress’te çalışırken, kullanıcılar başlık eklentisini kullanarak küçük değişiklikler yapabiliyor ve böylece başlıklarında arama motorlarını düşünerek istedikleri değişiklikleri yapabiliyorlar.

WordPress meta açıklamalarının kullanımına bazı kısıtlamalar getirmiş durumda. Bu kısıtlama yüzünden açıklamaları veya anahtar kelimeleri her gönderi veya sayfada değiştirmek mümkün değil. Ancak, bu özelliklerin hepsini içeren SEO eklentisi araçları kullanılarak hem bu değişiklikleri yapabiliyor hem de başlığı değiştirebiliyorsunuz. Yine de başlıkta değişiklik yapmak için SEO başlık eklentisini kullanmak daha iyi bir seçenek. Daha da iyisi, her iki eklentiyi de aynı anda kullanmak.

İki eklentiyi aynı anda kullanabilmek için tüm özellikleri içeren SEO paketindeki başlığı yeniden yazabilme seçeneğini devre dışı bırakmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra opsiyonel alıntı yapma ikonundan faydalanarak meta açıklaması oluşturabilirsiniz. Bu opsiyon size daha fazla arşivlenmiş sayfa özelliği sunuyor çünkü taslaklar arşivlenmiş sayfaları oluştururken bu verinin çoğunu kullanıyor.

Joomla

Joomla içerik yönetimi sisteminin 2 sürümü bulunmakta: Joomla 2.x ve Joomla 3.x Biz her iki sürümü ayrı ayrı ele alacağız.

Joomla 2.x

Joomla’nın bu sürümünde URL’leri yeniden yazarken ana konfigürasyon ekranındaki SEO seçeneğini kullanmanız gerekiyor. İlk olarak standart paketteki .htaccess.txt seçeneğini .htaccess olarak değiştirin. Daha sonra sh404SEF gibi bir SEF özelliğini yüklemeniz gerekecek. Bu özellik sayesinde URL’leri çok daha kolay bir şekilde değiştirebilir ve daha gelişmiş bir 404 sayfasına sahip olabilirsiniz.

Joomla 2.x’da sh404SEF özelliği kullanılarak başlık değiştirilebiliyor. Sonuçlarınız için normal gönderi başlığını kullanabiliyorsunuz. Daha iyi optimizasyon içinse Joomlatwork’teki SEF yamasını kullanmak mümkün. Bu yamada farklı HTML başlık seçeneklerini görüntüleyebilme gibi özellikler de bulunmakta.

Açıklama ve anahtar kelime konularında Joomla 2.x herhangi bir değişiklik yapmanızı gerektirmeyen tamamen optimize edilmiş bir seçeneğe de sahip. Ancak, menü unsurlarında herhangi bir değişiklik yapmak istiyorsanız Joomlatwork için bir SEF yamasına ihtiyacınız var.

Joomla 3.x

Joomla’nın bu sürümünde URL’leri daha arama motoru dostu olacak şekilde değiştirmek için iki seçenek bulunmakta. Bu seçenekler size URL’yi ve başlığı URL içinde ekstra bir dizin PHP’siyle sunan SEF ve htaccess’i kullanmak ve .HTML’i sunulan URL’nin sonuna ekleyen ek özelliğini kullanmak.

Joomla 2.x standart gönderi balığını kullanırken, Joomla 3.x SEF yaması başlığın daha arama motoru dostu olacak hale getirilmesi amacıyla değiştirilebilmesini sağlayan gelişmiş seçenekler sunuyor. Meta açıklamaları içinse bu değişiklikler Joomla 2.x’la aynı şekilde yapılıyor ve Joomlatwork’ün SEF yamasını kullanmayı gerektiriyor.

Sonuç

Aslında bu içerik yönetim sistemlerinin hiçbiri arama motoru dostu olma bakımından tüm ihtiyaçları tam olarak karşılamıyor 🙂 En arama motoru dostu içerik yönetim sistemini seçmek için bu sistemlerden birini seçip kendi kullanımınız doğrultusunda gerekli optimizasyonları yapmanız gerekiyor. Örneğin, WordPress küçük web siteleri ve biraz daha büyük bloglar için idealken, Joomla küçük veya orta bütçeli web siteleri için uygun. Drupal ise hemen her tür kullanım için ayarlanabilir özelliklere sahip. Sizin bu 3 seçenek arasından müşterilerinizin ihtiyaçlarına en iyi karşılığı verebileceğiniz tercih, yapmanız gerekmekte.

WordPress, Joomla ve Drupal içerik portallarınız için %100 uyumlu web hosting paketlerini aşağıdaki bağlantıdan inceleyebilirsiniz.

WordPress, Joomla ve Drupal uyumlu web hosting paketi

Exit mobile version