IHS Blog

iOS 10 ve Tüm Yeni Özellikleri

ios-10-ozellikleri

iOS 10 birçok yeni özellikle birlikte geliyor. Yeni özelliklerin yıldızı Siri, fakat merakla beklenen birçok yeni özellik de var. iPhoneların bu sonbahar yapacağı numaralar aşağıda.

Siri

Beklenildiği üzere Apple bir Siri yazılım geliştirme kiti hazırladı. Yani geliştiriciler artık Siri’yi uygulamalarına ekleyebilecekler. Siri’yla yapılabilecek şeyler ise çok daha ilgi çekici.

Yelp ve OpenTable gibi bazı üçüncü parti uygulamalar Siri’yi kullanabiliyor olsa da, bunu yapabilen uygulamaların sayısı oldukça kısıtlı. Dolayısıyla Siri tam potansiyeliyle kullanılamıyor, daha da önemlisi, iPhoneları olmaları gerektiğinden daha az faydalı bir hale sokuyor. Ama Siri 5 yıllık bir beklemeden sonra nihayet beklenen çıkışı yapacak.

Artık iOS 10 sonrasında Siri aracılığıyla WeChat, Slack ve WhatsApp’le konuşabileceğiz ve bu uygulamalar komutlarımızı gerçekleştirecek.

iMessage

Her ne kadar beklentilerin aksine Android için iMessage projesi hayata geçirilmemiş olsa da, Apple’ın sohbet uygulamasında birtakım güzel yeni özellikler bulunmakta. iMessage sohbet uygulaması alanındaki rakiplerini yakalayacak gibi görünüyor.

iMessage’da birçok uygulama içi link olacak. Yani YouTube videolarını veya Music’ten şarkıları başka bir uygulamaya geçmemize gerek olmadan oynatabileceğiz. Emojileri üç kat büyümüş durumda ve istediğimiz her kelimeyi tuşlama esnasında emoji haline getirebileceğiz.

Mesaj metinlerine efektler eklemek, bağırmak istendiğinde harfleri büyütmek, fısıldamak istendiğinde ise küçültmek mümkün olacak. Mesajları “görünmez mürekkeple” yazabileceğiz, yani mesajı alan kişi metni yalnızca parmağını ekranda kaydırdıktan sonra okuyabilecek. İstenirse mesajları parmakla dokunulduğu ana kadar bulanık olarak yazmak da mümkün.

iMessage’da da bazı üçüncü parti uygulamalar yer alacak. iMessage içerisinde bir uygulama çekmecesi olacak, yani artık iMessage’la para transferi yapmak, yemek sipariş etmek vs. mümkün. Apple iMessage’ı bir platform haline getirerek bunu bir yıl önce yapmış olan Facebook Messenger’a rakip olmayı planlıyor.

Apple Music

Apple Music’te eksik olan şey kullanılabilirlikti. Fakat iOs 10 ile Apple’ın Spotify’a rakip olarak çıkardığı bu program bu konudaki birçok eksikliğini giderecek gibi görünüyor. Yeni Apple Music’te artık her şey çok daha basit, temiz ve taşınabilir. Programda yeni bir “indirilen müzik” klasörü ve Apple’ın seveceğinizi düşündüğü müzikler için her gün yeni bir çalma listesi oluşturduğu bir Sizin İçin kısmı olacak. Bu anlamda Spotify’a benzeyecek ama daha sık güncellenecek.

Çok az kişi tarafından kullanılan Apple Connect de bir miktar yenileniyor.

Daha Uyumlu Bildirimler

iOS 10 öncesinde Touch ID çok hızlı çalışıyor ve kullanıcıları zorluyordu. Apple telefonunuzun tuş kilidini açmadan ekranda hangi bildirimlerin olduğunu gösteren yeni bir özellik ekliyor. Buradan 3D Touch’ı kullanarak ekran kilidini açmadan bildirimleri görmek mümkün olacak. Sürekli yenilenen bildirimlerin olduğu uygulamaların bildirimleri canlı olarak güncellenecek. Ayrıca bu özellik yeni temasıyla birlikte eskiye nazaran daha temiz görünüyor.

Fotoğraflar

Apple’ın iOS 10 ile güncellenen Fotoğraflar uygulaması hakkında fikir edinmek için Google Photos’u açmak yeterli. Yeni uygulamada Google Photos’ta geçen yıldan beri mevcut olan yüz tanıma, nesne tanıma, kişiye, tarihe ve yere göre sınıflandırma özellikleri olacak.

Apple’ın bu yerel versiyonunun Google’ın bulutuyla uyumlu olup olmayacağı merakla bekleniyor. Diğer bir ilgi çekici fark ise Google fotoğraflarınızı bulutta ücretsiz olarak saklarken iCloud’a geçme esnasında bir ücret ödemek zorunda olunması.

Daha Güzel ve Açık Haritalar

iOS 10 ile birlikte Maps’in tasarımı değişiyor ama daha da önemlisi uygulama artık üçüncü parti geliştiricilere de açık olacak. Örneğin OpenTable’ı kullanarak bir restoranda rezervasyon yapılabilecek, Maps’le restoranın yeri bulunabilecek ve Uber çağırılarak oraya gidilebilecek.

Diğer bir güzel yenilik ise benzin istasyonu listeleri.

Siri Tuşlamanıza Yardım Edecek

Siri Apple’ın QuickType klavyesini hızlandırarak mesajlara konumunuzla, programınızla vs. ilgili bir bağlamsal farkındalık katacak. Örneğin biri size nerede olduğunuzu sorduğunda cevabı Siri verebilecek.

Apple News

Apple News haberleri birbiriyle ilgisiz şekilde arka arkaya sunması yüzünden eleştiriliyordu. iOS 10 ile artık bu durum ortadan kalkıyor. Artık Apple News haberleri birbiriyle bağlantılı olacak şekilde sınıflandıracak. Ayrıca abonelikler için destek özelliği de ekleniyor. Bu da, özellikle Newsstand’in kapanmasından sonra, okurlar ve yayıncılar için büyük bir gelişme. Ayrıca son dakika haberleriyle ilgili bildirimler de yeni özellikler arasında.

HomeKit

HomeKit ile uyumlu tüm akıllı ev cihazları artık uygulama vasıtasıyla kontrol edilebilecek. Bu yeni özellik özellikle ev otomasyonu meraklıları için.

Phone

Unutmayın ki iPhoneunuzu hala telefon olarak kullanabiliyorsunuz! Phone uygulamasında birçok güzel yeni özellik var. Bunların arasında en sabırsızlıkla bekleneni ise sesli mesajların yazıya dönüştürülmesi özelliği. Ayrıca WhatsApp ve FaceTime gibi uygulamalardan gelen aramaları normal aramaymış gibi gösteren yeni bir VoIP API’ı da eklenen özellikler arasında. Bunun yanı sıra spam gibi görünen aramalar da otomatik olarak kontrol edilecek.

Apple Junk

Ana ekranda Apple Junk’ın alan kaplamasından şikayetçi olanlar için yeni bir özellik geliyor. iOS 10 ile birlikte artık Tips, Calculator, Music gibi birçok varsayılan Aplle uygulaması silinebilecek.

Exit mobile version