IHS Blog

Kullanıcı Deneyimini Arttırmanızı Sağlayacak Araçlar

kullanıcı deneyimi

Tasarımcıların ve geliştiricilerin ellerinin altında ticari değer üretecek, ilgi çekici kullanıcı deneyimleri oluşturmalarını sağlayan çok sayıda uygulama ve hizmet bulunmakta.

Geçtiğimiz yıllar içerisinde kaç adet kullanıcı deneyimi (UX) aracı olduğunu inceleyen 10 adet online liste yayınlanmış ve çeşitli tanımları, wireframing ve prototipleştirme gibi çalışma alanlarını, kullanıcı araştırma ve testlerini, bilgi organizasyonunu, analiz ve ölçümleri kapsayan 300’ün üzerinde araç olduğu görülmüştü.

Kreatif yazılım şirketi Adobe yakın zamanda Adobe Experience Design CC adı altında wireframing ve prototipleştirme alanında önemli ürünler sunmuş, Marketing Cloud hizmetiyle de analiz ve ölçüm alanında önemli bir yer edinmişti. Adobe’un UX piyasasındaki önemli rakipleri ise şunlar.

Wireframing ve prototipleştirme

Önde gelen araçlar

InVision güçlü tasarım prototipleştirme araçları sunarak müşterilerle ve ekip üyeleriyle iletişimi kolaylaştırıyor ve projeleri tek bir lokasyondan yönetebilmenizi sağlıyor. Gerçek zamanlı, tarayıcı içi işbirliği ve sunum araçları sayesinde toplantılar düzenlemek, kılavuzlu turlar yapmak ve tasarımları kolayca sunmak mümkün. Diğer önemli özellikleri arasında sürüm kontrolü, kullanıcı testi ve stil sayfası oluşturma bulunmakta.

Proto.io uygulama fikirlerinizin kodsuz olarak prototipleştirilmesi için tüm cihazlara uyumlu bir sürükle-bırak arayüze sahip. Başlangıçta iOS, Android ve Windows cihazlar için UI kütüphaneleri sunuyor. Çoklu dokunmatik yüzey/fare hareketleri ve animasyonlarıyla iOS ve Android cihazlarda test edebileceğiniz gerçekçi prototipler oluşturabiliyorsunuz. İşbirliği araçları uygulamanıza ince ayar yapmadan önce gerekli geri bildirimleri toplamanızı salıyor.

UXPin içinde statik tasarımları, animasyonlu prototipleri bulunduran işbirliği ve kullanılabilirlik testi özelliklerini barındıran kodsuz bir platform. İnternet, iOS ve Android uygulamaları için çok sayıda UI özelliği bulunmakta. Tasarımlar UXPin içerisinde oluşturulabildiği gibi Photoshop veya Sketch benzeri programlardan da import ve edit edilebiliyor.

Diğer iyi araçlar

AnteType, Axure, Balsamiq, Cogtool, FileSquare, Flinto, Fluid, Handcraft, HotGloo, Indigo Studio, Justinmind, Macaw, Marvel, Mockflow, MockingBird, Moqups, Notism, OmniGraffle, Paper by FiftyThree, Pencil Project, Pidoco, Pixate, POP, PowerMockup, Sketch, Wireframe.cc

Kullanıcı araştırması ve testi

Önde gelen araçlar

Polldaddy çok sayıda özelliği olan bir anket editörü vasıtasıyla hızlı ve kolay bir şekilde anket oluşturmanızı sağlıyor. Gelen cevaplar web siteniz, e-postanız aracılığıyla ve iPad’iniz veya iPhone’unuzda toplanabiliyor.

Usabilla’nın Voice of the Customer çözümü şirketlerin müşteri yorumları vasıtasıyla web sitelerinin, uygulamalarının ve e-postalarının performansını arttırmasını sağlıyor.

Bu görsel analiz aracı kullanıcıların web sitenizle veya uygulamanızla olan etkileşimini göstererek girişiminizin müşteri kazanımı anlamında nasıl gelişme gösterdiğini takip etmenizi sağlıyor. Masaüstü, mobil ve tablet cihazlardaki aktivite de takip edilebiliyor ve kayıtlar ekibinizin geri kalanıyla paylaşılabiliyor.

Verify tasarımların ekran görüntülerini test edebilmenizi ve kod yazmaya başlamadan önce kullanıcıların uygulamalara ve web sitelerine yönelik tepkileri ve beklentilerini görebilmenizi sağlıyor. Akıllı raporlar tasarım ekiplerinin isabetli kararlar almasını kolaylaştırıyor.

Diğer iyi araçlar

Appsee, Attensee, Camtasia, Chalkmark, Ethnio, Fivesecondtest, Frelay, Google Hangouts, Hotjar, IntuitionHQ, Jing, Kampyle, LiveChat, Loop11, MagiTest, Morae, MouseStats, Naview, OptimalSort, PickFu, Qualaroo, Silverback, Solidify, SurveyGizmo, SurveyMonkey, TreeJack,TryMyUI, TypeForm, UsabilityHub, UserBob, Userbrain, Userlytics, UsersThink, UserTesting, UserVoice, Userzoom, WhatUsersDo, Wufoo

Bilgi organizasyonu

Önde gelen araçlar

Çok sayıda kullanıcı tarafından kullanılan bu online diyagram uygulaması hızlı bir HTML5 editörü üzerinde çalışıyor, çok sayıda şeklin olduğu bir kütüphaneden sürükle bırak yöntemiyle kolay bir şekilde diyagram oluşturulmasını mümkün kılıyor. Özellikleri arasında revizyon kontrolü, read-only URL vasıtasıyla yayın ve paylaşım yapma, özelleştirilebilir temalar ve şablonlar ve Google Drive entegrasyonu bulunmakta.

Diğer iyi araçlar

BugHerd, Creately, Draw.io, Evernote, Memosort, Red Pen, Trello, XMind, xSort

Analiz ve ölçüm

Önde gelen araçlar

Inspeclet web sitenizi kullanan ziyaretçilerin videolarını kaydederek istediğiniz kullanıcıları seçebileceğiniz filtreler sunuyor. Müşteri kazanımı analizi aracıyla sitenizden çıkmayan kullanıcıların kayıtlarını görebiliyorsunuz. Ziyaretçilerin örneğin ‘play’ tuşuna bastığı tüm ekran görüntülerini görmek isterseniz de bu ekran görüntülerini etiketleyebiliyorsunuz.

Diğer iyi araçlar

Accessibility Priority Tool, Crazy Egg, Google Analytics, Maxymiser, Mixpanel, Optimizely,Piwik, Quantcast, Visual Website Optimizer, Woopra

Exit mobile version