IHS Blog

Link Oluşturma 101: Bunu Neden Yapmalısınız?

link oluşturma 101

Küçük işletme sahiplerinin çoğu arama sonuçları sayfasında üst sıralarda (tercihen birinci sırada) yer almak için SEO stratejilerini kullanmanın öneminin farkındadır. Bir web sitesi yaptıktan sonra oturup yeni müşterilerin sanal kapınızda kuyruk oluşturmasını beklemenin hiçbir faydası olmadığı açıktır ama bazen dijital pazarlama konusunda yeni olanlar için nereden başlanılacağını bilmek de güçtür.

Web sitenizde halihazırda nitelikli içerik (blog gönderileri, açıklayıcı videolar, faaliyet alanınızla ilgili bilgilendirici grafikler vs.) olduğunu varsayarak, konunun acemisi olanlar için link oluşturma pratiklerinin SEO geliştirme bakımından iyi bir başlangıç noktası olduğunu söyleyerek konuya girebiliriz.

Link Oluşturmanın Tanımı

Link oluşturma web sitenizin arama motoru sonuçları sayfalarında üst sıralarda yer alması için diğer web sitelerinin sizin sitenizdeki bir sayfaya link vermesini sağlamak anlamına gelen bir SEO terimidir. Arama motorları niteliğe nicelikten daha fazla önem verdiği için, çok sayıda niteliksiz veya spam link yerine birkaç güvenilir ve muteber link almak çok daha önemlidir. Faaliyet alanınızda itibar sahibi olan sitelerden kendi sitenize link almanın en kolay yolu paylaşılmaya, yorumlanmaya ve link verilmeye değer, kaliteli içeriği düzenli olarak üretmek ve paylaşmaktır.

Bu Linkler Neden Değerli?

Google içeriğinize başka web siteleri tarafından link verildiğini görürse markanızın daha fazla ilgi ve saygıyı hak ettiğini düşünür. Bu da arama motoru sonuçları sayfalarında daha üst sıralarda yer edinmek anlamına gelir.

Ancak botların esas önem verdiği şey link sayısı değil, linklerin değeridir. İçeriğinizin iki ya da üç görüntülenmesi olan bir gönderide paylaşılması, her ay yüzlerce, hatta binlerce kişi tarafından ziyaret edilen bir web sitesinde paylaşılmasından çok daha az etki yaratır.

Diyelim ki mutfak eşyaları veya organik gıda satan bir işletmeniz var. Yemek yapmayı seven ama bu konudaki bloğuna henüz yeni başlamış bir annedense Facebook sayfasında bir milyon beğenisi olan bir kişiyle ilişki kurarak çok daha hızlı fark edilirsiniz ve arama motoru sonuç sayfalarında çok daha üst sıralarda yer alırsınız.

İlişki Kurmak, Her Seferde Tek Link

Her ne kadar çok popüler sitelere link vermek sizi bir anda sonuçlar sayfasının en tepesine çıkartmasa da, iyi bir webmaster sitesine trafik yönlendiren kişileri daima kontrol edeceğinden mutlaka işe yarar. Eğer bu webmasterlardan biri sizi fark edip faaliyet alanıyla ilgili, okurlarına faydası olacak nitelikli bir içeriğiniz olduğunu görürse muhtemelen yazılarınızı paylaşmak için size başvuracaktır. Eğer piyasadaki diğer nüfuzlu kişi veya markalarla ilişkileriniz olduğunu görürlerse sizden onlar için misafir gönderileri yazmanızı bile isteyebilirler. Böylece her iki tarafın da kazandığı senaryo gerçekleşmiş olur.

Bu ilişkileri tesis etmek çok zor bir iş değildir ama uzun süreli tüm ilişkiler gibi emek ve çaba ister. Bu yatırımınızdan tam bir fayda sağlamak için sizinkiyle doğal bir ilişkisi olan web sitelerine link vermeye özen gösterin.

Nasıl Başlamalı?

İyi link ortağı olacağını düşündüğünüz, itibarlı on ila yirmi site bulun. Link oluşturma işine nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız, “içeriğinizi tanıtacak önemli siteleri bulmanızı” sağlayan BuzzSumo gibi ücretsiz araçları kullanabilirsiniz.

Bu kişilerle diyaloğu başlatmak için aşağıdaki yöntemleri de kullanabilirsiniz:

– Forumlardaki mevcut forumlara kendinizi tanıtıp katılın.

– Bloglara veya sosyal medya gönderilerine yorumlar yazın.

– Popüler uzmanlara gönderdiğiniz içeriklerinize linkler ekleyin.

– Çok sayıda okuru olan makaleleri kendi sitenizde yayınlamak için yazardan izin isteyin.

– Bloggerlara ulaşıp sitenizde misafir yazar olarak yer almalarını teklif edin.

– Diğer sitelerin webmasterlarına kısa bir e-posta gönderip neden takipçilerinizin sizin içeriğinizle ilgilenebileceğini anlatın.

Yukarıdaki önerilerin ister birini ister hepsini uygulayın, yalnızca okuyucularınız için değer taşıyacak linkleri eklemeyi unutmayın.

Link verdiğiniz metnin de önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Verdiğiniz linklerin faydasını daha fazla görmek için, bahsi geçen makale ya da sayfa için anahtar kelimeler ekleyin.

Kaliteli İçerik Konusunu İhmal Etmeyin

Artık link oluşturma konusunun ne olduğunu ve bunu neden kullanmanız gerektiğini öğrendiğinize göre, başarının sırrının kaliteli ve konuyla alakalı içerik olduğunu da anlamış olmalısınız.

İsterseniz sabahlara kadar canınızı dişinize katıp çalışın, web sitenizin içeriği kaliteli ve ilgi çekici değilse arama motoru sonuç sayfalarının üst sıralarında yer almanız ve uzun süreli ilişkiler kurabilmeniz çok zordur. Nasıl ki web hosting hizmetiniz size %99.9 çalışma süresi sunmazsa müşteri kazanımınız asla istediğiniz seviyede olmayacaksa, içeriğiniz okurlarınıza heyecan ve ilham vermezse sitenize trafik çekecek ilişkiler de kuramazsınız.

Exit mobile version