IHS Blog

Linux Hosting mi? Windows Hosting mi?

Linux-Hosting-mi-Windows-Hosting-mi

Bir web sunucusunu tek başına yönetmek veya bir hosting sağlayıcıdan web hosting paketi kapsamında bir sunucu kiralamak isteyenler hemen her seferinde aynı soruyla karşılaşır: Linux Hosting mi Windows Hosting mi? Bu iki işletim sistemi yıllardır web hosting piyasasının hakimi konumunda ve günümüzde de dijital alanda birbirleriyle rekabet halinde. İşlev ve uygulamalar anlamında iki sistem arasındaki küçük farklılıklar nedeniyle hangi web hostingin seçileceğine karar vermek kimi zaman çok zor olabiliyor. Windows ve Linux Hosting seçeneklerini daha yakından inceleyerek iki sistemin kendine özgü avantajlarını daha iyi görmek mümkün. Bu tip karşılaştırmalar çoğu zaman dönüp dolaşıp uygulama uyumluluğu meselesine geliyor.

Web hosting işletim sistemleri olarak Linux ve Windows arasında karşılaştırma

1992’den beri ücretsiz olan işletim sistemi Linux web sunucuları için birçok bakımdan en iyi seçenek olarak değerlendirilir. Linux hosting tercih edildiğinde masraflar yalnız ödeme tabanlı destek seçeneği kullanıldığında artar. Güvenilirliği, sağlamlığı ve verimliliği düşünüldüğünde Linux hem web hem de e-posta sunucusu olarak en gelişmiş seçeneklerden biri olduğunu defalarca kanıtlamıştır.

Linux hosting özellikle PHP, Perl, Python, Ruby veya MySQL kullanmayı düşünenler için tercih sebebidir. Windows çözümleri çoğu zaman ücretliyken, Linux hosting için kullanıma hazır ana sayfa çözümleri, uygulamalar (ör. bloglar), içerik yönetim sistemleri ve tartışma forumları gibi çok sayıda açık kaynak uygulama sunmaktadır.  

1993 yılında Windows Server’ın çıkmasından beri Microsoft sunucu işletim sistemleri piyasasının en önemli aktörlerinden biri olmuştur. Her ne kadar ücretli olsa da, Microsoft da tıpkı Linux gibi üzerinde anlaşılan kullanım süreleri kapsamında destek ve güncelleme hizmeti sunar. Winows’un Linux’a karşı en önemli üstünlüklerinden biri yüksek performanslı web uygulama frameworkü olan ASP.NET’tir. İletişime yardımcı olan ve projeler üzerinde çalışmayı bir hayli kolaylaştıran SharePoint ve Exchange hala Microsoft’a özgü uygulamalardır. Linux’un açık kaynaklı versiyonları olsa da, çoğu şirket ortamında açık kaynak seçeneği o kadar da popüler değil.

Aşağıdaki tabloda her iki işletim sisteminin web hosting özelliklerine göre özellikleri görülebilir.

Windows hostingLinux hosting
Yazılım tipiSertifikalıAçık kaynak
Web sunucusuMicrosoft IISApache, Nginx
Betik diliVBScript, ASP.NETPerl, PHP, Python, Ruby
VeritabanlarıMSSQL, Microsoft AccessMySQL, MariaDB
Yönetim yazılımıPleskcPanel, Plesk, Confixx
DiğerExchange, .NET Applications, SharePointWordPress, Joomla vs.

Linux Hosting mi Windows Hosting mi?

Hizmet modülünüzü yapılandırırken hangi işletim sisteminin seçileceği çıkmazından kurtulmanın yolu yok. Çoğu kullanıcı da tercihini yanlış sebeplerle yapıyor. Çoğu kişinin düştüğü tuzaklardan biri de sunucu sistemiyle bilgisayarın içinde çalıştığı platformun tıp tıp aynı olması gerektiğini düşünmek. Plesk gibi yönetim araçlarının yardımıyla yöneticiler sunucuları artık uzaktan yönetebiliyor, böylece bilgisayarınızdaki işletim sisteminin ne olduğu önemini yitiriyor. Karar verme sürecinde maliyet önemli bir kalemse açık kaynak yazılım olan Linux’u tercih etmek sizin için daha iyi olabilir. Fakat bu kurala körü körüne de bağlı olmak yanlış. Dağıtıma bağlı olarak, genellikle pahalı olan destek ve teknik hizmetler yüzünden ekstra masraf çıkma ihtimali bulunmakta. Bunun yanı sıra, şöyle bir uyarıyı da bir kenara not etmek gerekir: Windows’un görece karmaşık lisans modeli küçük bir dezavantaj oluşturmakta.

Linux hosting ve Windows hosting arasında yapılan bir karşılaştırmada net bir galipten bahsetmek pek mümkün görünmüyor. Her iki işletim sistemi de çok farklı amaçlar için kullanılabilmekte. Windows iş ve iletişim akışlarını yapılandırabilecek daha karmaşık işlevler sunarken, Linux içerik yönetim sistemleri gibi web uygulamaları sayesinde tercih edilmesiyle öne çıkıyor. IHS web hosting paketleri multiplatformdur. Hosting paketinizi oluşturmanız sırasında dilediğiniz platformu seçebilirsiniz.

Exit mobile version